Povestea românului care a ajuns întâmplător primar în Spania. Aurel Truță, în fața celui de-al treilea mandat

Autor: N.G.
Joi, 23 Iunie 2022, ora 04:00
5761 citiri
Povestea românului care a ajuns întâmplător primar în Spania. Aurel Truță, în fața celui de-al treilea mandat
Aurel Truță a fost premiat de ambasadorul George Bologan. Foto: Ambasada României în Spania

Un român administrează de 7 ani o localitate din Spania. Aurel Truță, originar din Alba Iulia, este primul și singurul primar de naționalitate română din această țară. În 2023 sunt alegeri locale în Spania, iar Aurel Truță are șanse mari să câștige un nou mandat de primar al localității Paramo de Boedo.

Aurel Truţă are 46 de ani şi a ajuns în Páramo de Boedo ca să efectueze nişte lucrări de construcţii. I-a plăcut atât de mult satul încât a cumpărat o casă şi s-a stabilit acolo. Între timp, a renovat primăria şi a amenajat un cabinet medical pentru localnici. A fost ales primar, pentru al doilea mandat, la alegerile locale din 2019. A plecat din România în urmă cu 23 de ani, iar de 15 ani este stabilit cu familia în Páramo de Boedo.

Nu s-a gândit nicio clipă că va ajunge primar într-o ţară străină, la 3.000 km de oraşul natal. În primul său mandat, numărul locuitorilor a crescut de la 98 la 126 în principal datorită îmbunătăţirii condiţiilor de locuire şi de viaţă.

„Este foarte plăcut să vezi că oamenii te iubesc”, spune Aurel Truţă despre locuitorii comunităţii pe care o administrează, aceasta fiind de altfel singura răsplată pe care o poate primi ca primar într-un oraş mic, deoarece în Spania edilii comunităţilor mici nu primesc salarii sau remuneraţii.

Foto: Ambasada României în Spania

Spune că a obţinut ”mai mult sau mai puţin” tot ce avea în minte când s-a angajat în această aventură. Printre realizările sale se evidenţiază modernizarea sistemului de canalizare în localitatea aparţinătoare Zorita del Páramo, care ”avea ţevi foarte vechi”; lucrările de reabilitare a bisericii din sat; amenajarea drumului dintre Páramo de Boedo şi Villaneceriel; curăţarea cursului râului Boedo, care aştepta o toaletare de mai bine de 30 de ani. Dar cel mai mândru se declară de faptul că localitatea pe care o conduce a crescut şi că s-au născut din nou copii, după mulți ani, inclusiv fiica sa.

Premiat de Ambasada României în Spania

Recent, Aurel Truță a fost premiat marţi de către ambasadorul României în Regatul Spaniei, George Bologan. Premiul a fost acordat „în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru implicarea activă în dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor româno-spaniole şi a dezvoltării sentimentului de cetăţenie europeană”. Ceremonia înmânării Diplomei de excelenţă a avut loc la sediul primăriei localităţii Páramo de Boedo din comunitatea Castilla y León, în acordurile imnurilor României, Spaniei şi Uniunii Europene.

„Aurel Truţă nu este dintre cei care se pun în tribune să cârcotească, este cel care a avut temeritatea să coboare în teren, să dovedească cu pasiune că atunci când ai un sistem de valori poţi să reuşeşti calificarea. Normalitatea în Uniunea Europeană se defineşte şi prin acest exemplu, de a avea sentimentul de cetăţeni europeni în orice stat membru ne-am afla şi de a nu ne uita originile şi obligaţia morală de a ne face respectaţi prin noi înşine”, a afirmat George Bologan.

Foto: Ambasada României în Spania

Viceprimarul Mariano Marcos Gallego a menţionat că Aurel Truţă este un pivot al relaţiei dintre România şi Spania, este respectat inclusiv datorită abilităţilor sale de bun gospodar, într-o localitate care începe să se revitalizeze, să se dezvolte economic şi să crească ca număr de locuitori. Aurel Truţă a mulţumit pentru vizita neaşteptată şi gestul „surpriză” şi a întărit ideea că generarea reputaţiei şi încrederea în comunitatea românească revine fiecărui conaţional în parte, iar autoritatea politică derivă din dăruire şi exemplu.

„Pentru comunitatea românească din Spania, Aurel Truţă este un model, evitând malformaţiile spiritului critic şi uneori chiar subversiv şi combativitatea de tip stadion prezentă şi în reţelele de socializare, manifestă o atitudine constructivă, de asumare, lăsându-se condus de busola principiilor şi a îndrăznelii. Ambasada României îi încurajează pe toţi conaţionalii rezidenţi, cu drept de vot pentru alegerile administrative, să solicite înscrierea în registrul electoral din cadrul primăriilor unde locuiesc”, mai susţine Ambasada României.

Pentru a putea participa la alegerile administrative de anul viitor (2023) din Spania, reprezentanţii Ambasadei îi îndeamnă să se înscrie pe listele electorale de la primăriile unde locuiesc până la data de 30 decembrie 2022, nefiind nevoie de cetăţenia spaniolă.

Eveniment Quarterly Report

Real Madrid a dat de pământ cu echipa senzație din campionatul Spaniei
Real Madrid a dat de pământ cu echipa senzație din campionatul Spaniei
Echipa spaniolă Real Madrid a învins sâmbătă seara, în deplasare, formaţia Girona, surpriza debutului de sezon, scor 3-0, într-un meci contând pentru etapa a 8-a din La Liga. Real a...
Pierdere mare pentru FC Barcelona. Pe cine nu va mai putea conta Xavi
Pierdere mare pentru FC Barcelona. Pe cine nu va mai putea conta Xavi
Atacantul brazilian al echipei FC Barcelona, Raphinha, a suferit o accidentare la tendonul coapsei drepte, a anunţat, sâmbătă, clubul catalan. Raphinha suferă de "o accidentare la bicepsul...
#primar, #roman, #Spania, #alegeri, #distinctie , #Spania
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5