Primari condamnați, omorâți în bătaie sau demisionari. Motivele pentru care 40 de localități au rămas fără edil

Marti, 09 August 2022, ora 23:20
3949 citiri
Primari condamnați, omorâți în bătaie sau demisionari. Motivele pentru care 40 de localități au rămas fără edil
Cetățenii a peste 40 de localități urmează să fie chemați din nou la urne FOTO Hepta

Cu toate că a trecut mai bine de-o lună de când Autoritatea Electorală Permanentă a informat Guvernul cu privire la aproximativ 40 de localități care au rămas fără primar, Executivul încă nu a dat semne că s-ar grăbi cu organizarea alegerilor parțiale.

AEP a trimis încă de pe 23 iunie o informare către Guvern cu privire la faptul că zeci de localități au rămas fără primar, la acestea adăugându-se și altele între timp ca de exemplu primăria Sectorului 5, rămasă fără primar după condamnarea definitivă a lui Cristian Popescu Piedone.

Primar omorât în bătaie

Una dintre cele mai frecvente situații pentru primarii și-au pierdut mandatul este starea de incompatibilitate constatată de către Agenția Națională de Integritate (ANI). Aceasta din urmă a transmis luni, 8 august, că a sesizat deja organele de urmărire penală și fiscală în cazul a șapte aleși locali. Unul dintre cei prinși este primarul PSD al orașului Târgu Frumos din județul Iași, Ionel Vatamanu, care este acuzat că a săvârșit infracțiunea de fals în declaraţii, întrucât menţiunile făcute în declaraţiile de avere depuse în perioada 2015-2017 referitoare la un contract de împrumut încheiat cu o societate comercială în anul 2014 şi scadent în anul 2024 sunt în neconcordanţă cu declaraţiile ulterioare ale acestuia referitoare la respectivul împrumut.

O altă cauză pentru care o parte dintre localități au rămas fără primar este decesul edilului. Unul dintre cele mai șocante cazuri a avut loc în comuna Jibert, județul Brașov, acolo primarul Iancu Boeriu a fost omorât în bătaie de către un consilier local în luna martie a acestui an. Fapta ar fi avut loc după ce aceștia au mers alături de viceprimar la ferma unuia dintre ei și au petrecut împreună. Petrecerea a continuat apoi la casa consilierului local unde, pe baza consumului de alcool, s-a iscat o ceartă spontană. Consilierul l-ar fi lovit pe primar, care a căzut la pământ. Fusios, agresorul i-ar mai fi dat câteva lovituri cu piciorul în stomac, care au dus la o leziune gravă, nedetectată la timp de către medici. Primarul a mers după petrecere la spital, unde a declarat că se simte bine și a fost apoi externat. Acasă însă, Iancu Boeriu a mai trăit doar câteva zile până ce și-a pierdut viața din cauza leziunilor.

Morți stupide

Alți edili, precum cel din Sărățeni, județul Mureș, și-au pierdut viața din cauze stupide. Tragedia a avut loc pe 21 iulie, când un bărbat a sunat la 112 după ce un vecin chemat să-l ajute pentru desfundarea fosei septice a leșinat din cauza vaporilor toxici. Până la venirea ambulanței, acesta i-a cerut ajutorul și primarului Biro Csaba, care locuia în apropiere. Acesta din urmă a venit imediat cu fiica lui cea mare și au intrat amândoi în fosa septică pentru a-l scoate pe bărbatul leșinat. În cele din urmă, toate trei persoane și-au pierdut viața.

De o moarte stupidă a suferit și edilul comunei Șimian, județul Bihor. Aflat de 30 de ani la fruntea primăriei, Balázsi Iosif și-a pierdut viața după ce pe 11 mai a căzut dintr-un copac în timp ce se afla într-o lucrare. Acesta a suferit o fractură la coloana vertebrală iar câteva zile mai târziu a murit.

Edili condamnați

Un alt motiv pentru vacantarea posturilor de primar îl reprezintă condamnările la închisoare. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este cel al lui Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 din Capitală, condamnat la mijlocul lunii mai la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv. Sentința vine la aproape 7 ani de la tragedie, iar inițial acesta primise 8 ani și șase luni de închisoare.

Un alt caz este și cel al lui Traian Ogâgău, primar al orașului Sângeorz-Băi, condamnat în august 2021 pentru a doua oară pentru conducere sub influența alcoolului. Ogâgău a mai ajuns în atenția presei în 2020 după ce în spațiul public a ajuns o filmare cu acesta în timp ce-și umilește fiica de 14 ani, pe care a pus-o să se dezbrace și să stea în genunchi, cu mâinile ridicate deasupra capului, timp de minute în șir și obligată să repete că va fi cuminte și că nu își va mai face părinții de râs.

Fără primar și fără viceprimar

O situație gravă se regăsește în comuna Blândești din județul Botoșani, acolo unde fostul primar a fost găsit în conflict de interese în aprilie 2021 iar un an mai târziu, viceprimarul care avea delegate atribuțiile a fost găsit și el în aceeași situație. Ulterior, atribuțiile de primar au fost preluate de secretarul Primăriei care, însă, nu are drept de semnătură pe vreun document oficial important. Între timp, consiliul local împărțit 6/5 între PNL și PSD nu a putut ajunge la un acord privind alegerea unui nou viceprimar.

Pe lângă primarii care au fost forțați să renunțe la scaun, există și edili care au demisionat de bună voie. Unul dintre ei este primarul USR din Lopătari, județul Buzău, care a demisionat din motive personale. Rolul de primar a fost abandonat și de către edilul din Turceni, județul Gorj. Aleasă din partea PNL, Cristina Cilibiu a anunțat că demisionează pentru a putea petrece mai mult timp cu familia.

Până în prezent, Guvernul nu a dat semne că ar da drumul la organizarea de alegeri parțiale în localitățile cu probleme.

Ludovic Orban vrea să dea Guvernul în judecată

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban a anunţat vinerea trecută că intenționează să dea în judecată Executivul pentru a-l obliga să respecte legea şi să organizeze alegeri locale.

„Deşi guvernul a primit încă de anul trecut adrese oficiale de la AEP prin care a fost informat de faptul că multe localităţi au rămas fără primar, acesta a refuzat să emită hotărârile de guvern pentru organizarea alegerilor. Nu există atentat mai grav la adresa democraţiei decât refuzul de a organiza alegeri. Singura sursă de legitimitate pentru aleşi este votul acordat de cetăţeni. Cine nesocoteşte dreptul de vot al oamenilor este un duşman al democraţiei”, scrie Ludovic Orban, pe Facebook.

Orban mai spune că a înregistrat la Guvern plângerea prealabilă, după care, dacă Executivul nu adoptă hotărârea de organizare a alegerilor locale, atunci fostul premier se va adresa instanţei de contencios administrativ.

„Cine fură azi un ou, mâine va fura un bou, spune un proverb românesc. Cine nu face alegeri locale astăzi, mâine nu va face nici alegeri parlamentare sau prezidenţiale. Devine tot mai evident că actuala putere se îndepărtează tot mai mult de valorile democratice. Nu putem sta cu mâinile în sân şi să contemplăm pasivi derapajele tot mai grave ale PSDNL faţă de normele şi principiile democratice. Avem datoria să ne batem pentru drepturile noastre, să folosim toate mijloacele legale şi constituţionale pentru a îi determina să revină în cadrul democratic”, a conchis Ludovic Orban.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#primari, #primari 2020, #primar mort, #alegeri partiale, #alegeri partiale primar , #guvern