Fost playboy, șeful consiliului de administrație al companiei ce reabilitează rețeaua de termoficare din București

Vineri, 04 Februarie 2022, ora 21:30
20019 citiri
Fost playboy, șeful consiliului de administrație al companiei ce reabilitează rețeaua de termoficare din București
Silviu Văduva, președinteșe CA al Companiei Municipale Energetica Servicii București

Lipsa apei calde și a încălzirii din locuințele bucureștene racordate la sistemul centralizat de termoficare este pusă pe vina rețelei învechite.

Ca în majoritatea domeniilor, și rețeaua de termoficare din Capitală este, în mare parte, cea proiectată și construită în perioada comunistă.

În ultimii 32 de ani s-a construit și modernizat prea puțin ca această rețea mamut să fie rentabilă. Și s-a ajuns ca pierderile din sistemul de termoficare să fie de peste 2,2 milioane de litri/oră de apă fierbinte care ajung în pământ, adică peste 36% (aceasta fiind o raportare la nivelul anului 2020).

15 km de rețea de termoficare a reabilitat Primăria Capitalei în anul 2021. Iar rețeaua primară de termoficare din București are o lungime de aproape o mie de km. Din care 700 necesită reabilitare.

În prezent există câteva lucrări prin București care constau mai mult în niște imense gropi abandonate de mai bine de un an.

Dandy-ul imobiliar

Compania Municipală Energetica Servicii București SA, firma Primăriei București, este responsabilă cu reabilitarea și modernizarea rețelelor de transport și distribuție de agent termic. Compania a apărut în 2019 prin divizarea Companiei Municipale Energetica Bucureşti SA considerată ca fiind înființată illegal.

Silviu Văduva este președintele CA al Companiei Municipale Energetica Servicii București. El a terminat Dreptul în anul 2000 și are mastere la Institutul Diplomatic Român și Academia Națională de Informații și ASE. Văduva a mai trecut prin Colegiul Superior de Securitate Națională (ANI) și Colegiul Național de Afaceri Interne (la Academia de Poliție). În politică, Văduva a fost la PDL și acum la PNL. Cea mai înaltă funcție în partid a avut-o când a devenit vicepreședinte PNL sector 6 și apoi la sectorul 1.

Practic, Silviu Văduva este șef de când se știe. Nici nu terminase facultatea și deja era director, poziție de care s-a bucurat la mai multe firme private (în majoritatea era și asociat), până în 2008, când a prins și gustul muncii la stat.

Devine consilier local la sectorul 6 și membru CA al defunctului RADET, apoi consilier la Ministerul Muncii. A mai fost consilier la Autoritatea Națională a Vămilor (numit de Blejnar), consilier Primăria București, iar în 1012 a candidat la Camera Deputaților, dar a trebuit să se mulțumească cu funcția de consilier la Primaria Capitalei.

Familia Văduva a fost foarte generoasă cu partidul. În 2012, Silviu a donat către PDL 87100 lei, iar mama 135 mii lei. Dar altruisum maxim l-a atins în 2009 când, potrivit cursdeguvernare.ro, a avut venituri de 37.305 lei, iar donaţia făcută a fost de 199.500 lei. În 2013, Soții Văduva, Gheorghe (general de brigade în retragere) și Alexandrina, au donat alți 14 mii lei la același partid.

Silviu Văduva a devenit cunoscut mai mult din presa de scandal pentru viaţa sa amoroasă. Playboy-ul, Silviu a avut relații de dragoste cu Mioara Mantale (fost prefectul Capitalei), Magda Pălimaru (prezentatoare de meteo la ProTv) sau Ramona Gabor (fosta cumnată a lui Irinel Columbeanu).

Considerat pe vremuri un dandy dar și un rechin imobiliar, Silviu Văduva este și foarte bogat, deși nu se laudă cu asta nici măcar în delarația de avere.

Cu toate astea, Văduva este prezent în mai multe afaceri active foarte profitabile.

Carpathia Concept SRL, firmă de dezvoltare imobiliară, este deținută de mama sa Alexandrina Văduva, Robert Erbașu (văr cu Alexandru și Cristi Erbașu – moștenitorii lui Mihai Erbașu) și de Alexandru Brad Samer (membru PNL, a fost pe listele consilierilor locali la Capitală în 2016), Silviu Văduva fiind administrator.

Firma de lucrări de construcții Global Property Research SRL este deținută de Alexandrina, iar Silviu Văduva este administrator.

În Construcții Civile Premium SRL, Silviu este administrator și asociat cu mama sa, Alexandrina.

PANORAMA LAKE S.R.L. dezvoltator imobiliar ce deține un imobilul din complexul rezidential North Side Park, din cartierul Băneasa, îi are ca asociați pe Alexandrina Văduva și Adina Erbașu (soția lui Robert Erbașu), iar Silviu Văduva și Ion Robert Erbașu sunt administrator.

În NORTHSIDE PARK TOWER S.R.L. asociați sunt Brad Alexandru, Erbașu Adina și Alexandrina Văduva, firmă care a dezvoltat NorthSide Park tot din zona de nord a Bucureștiului, cu deschidere către lacul Grivița.

Dedicat domeniului, Silviu Văduva a fost președintele Asociației Dezvoltatorilor Imbliari din București și Ilfov.

Urmașul greilor

Prin anul 2000, Silviu Văduva era căsătorit cu vedeta B1TV Monica Gabriela Stan (au divorțat în 2004). Monica, este fiica lui Ion Stan.

Ion Stan a fost șef al departamentului juridic din Ministerul de Interne în anii ’90 și membru în consiliul de administrație al clubului de fotbal Dinamo București. Stan a fost asociat în afaceri cu Dan Matei Agathon (ministrul turismului în Guvernul Năstase) și consilier al scestuia la minister. Apoi a intrat în anturajul lui Viorel Hrebenciuc.

De-a lungul timpului, Stan a fost implicat în peste 30 de companii, devenind unul dintre oamenii de bază în imperiul de afaceri al iordanianului Fathi Taher (decedat anul trecut), bun prieten și partener de afaceri cu Viorel Hrebenciuc. Stan a mai fost și prin anturajul renumiților Finiș Bartolomeu și Bittner.

Devenit ginerele lui Stan, Silviu Văduva a fost introdus în afacerile mari asociindu-se cu tata socru în mai multe firme.

Un bun exemplu, de pe la începutul anilor 2000, este când Silviu era asociat cu soția sa Monica și cu tatăl acesteia în firma Global Top SRL.

Firma avea un contract de asociere în participațiune cu Băneasa S.A. (fosta IPRS Băneasa, devalizată de Omar Haissam). În 2002, APAPS (administratorul companiei de stat) transformă contractul de asociere în participațiune dintre Global Top SRL și Baneasa S.A. în contract de leasing imobiliar pentru o magazie si un teren de aproape 4000 mp. În jur de 30 de dolari pe metrul pătrat s-a plătit atunci, în condițiile în care prețul pieței era de cel puțin cinci ori mi mare.

Cu terenul în straiță, firma s-a pierdut în ceață. În 2004, Global Top SRL se mută în Voluntari, Ilfov și acționariatul este preluat de Publirom SA (firmă la care Silviu Văduva a fost președintele CA și director executiv în perioada 2002-2005).

La Publirom, acționari erau Global Top SRL și Spot Management SRL (firma lui Cristian Atanasie Duțu - fost directorul Direcției Venituri Buget Local Primăria Sector 2 pe vremea lui Onțanu - și a Ioanei Cristina Stan).

În 2013, Publirom a fost radiată definitiv. Asftel că, în 2013 este radiată și Global Top SRL.

Un pâlc de vile stau semețe acum pe acel teren.

În calitate de intimat, Văduva apare ca parte în procesul intentat de Primăria Capitalei privind intrarea în insolvenșă a RADET-ului.

Frăția USR-PNL

CA-ului Companiei Municipale Energetica Servicii București mai numără alți șase membri. Șerban Alexandru Drăghicescu este pensionar și vine de la USR-Plus și este membru și în CA al Trustului de Clădiri Metropolitane București, o altă companie a primăriei.

Paul Cristian Moldovan este liberal și administrator public la primaria sectorului 6 (după ce a ratat funcția de consilier local la alegerile din 2020). Înainte, în 2004, a fost consilier la Consiliul Județean Cluj, apoi expert prin mai multe locuri (inclusiv Banca Mondială) și director cabinet la Agenția Națională a Funcționarilor Publici.

Radu Mihnea Mișcol a lucrat la RADET din 1998 până când compania a sucombat. Apoi a fost preluat de Compania Municipalã Termoenergetica Bucureşti. A mai fost membru în CA al Depogaz

Liberalul Ștefan Dan Meran a fost consilier local la Sectorul 5 (2000-2004), consilier general la Capitală (2004-2008) și consiler de stat în Guvern (2019-2020, până l-a alungat Cîțu pentru că era omul lui Orban). Pe vremuri, printr-o firmă, deținea spațiile comerciale din pasajul subteran de la Piața Presei Libere.

În 2020 a candidat la Senat pe listele PNL, iar anul trecut a fost ales, cu scandal, președintele PNL Sector 5. Atunci au apărut înregistrări cu promisiuni financiare pentru membrii care l-ar vota pe Dan Meran.

Un articol de anul trect publicat de Ziare.com, dezvăluia că o firmă patronată de Meran, DD Deratex SRL, a incheiat 174 de contracte cu institutiile publice. Ultimul a fost unul de dezinsecție oderit anul trecut de e seful Centrului Cultural Palatele Brancovenesti, Dinu Marian Geani, secretarul general adjunct al PNL Sector 5.

Paul Andrei Ianache vine din mediul privat, ultima perioadă petrecând-o la OMV Petrom.

Marius Văluțanu este membru USR și consultant la Prefectura Bucureștiului.

Cristian Ioan Anton este directorul general al Companiei Municipale Energetica Servicii București din martie anul trecut.

Înainte a fost director general adjunct Dezvoltare Comercial al Companiei Municipale Energetica București SA (din care s-a desprins actuala companie), șef la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitana Bucureşti, expert la Agenția pentru Eficiență Energetică și Protecția Mediului (ambele ale primăriei), director general adjunct RADET, consilier la Ministerul Muncii, consilier local Primăria Sectorului 6, administrator baza de date la Primaria Capitalei și în multe locuri private.

Anton a fost ales anul trecut vicepreședinte PNL sector 6.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Primaria Capitalei , #stiri Nicusor Dan