Galațiul, campion la atragerea de fonduri pentru eficientizare energetică

Comunicat de presa
Joi, 06 Octombrie 2022, ora 10:17
7044 citiri
Galațiul, campion la atragerea de fonduri pentru eficientizare energetică
FOTO: primariagalati.ro

Într-o perioadă în care unele dintre cele mai însemnate provocări sunt legate de criza energetică, dar și de faptul că orașele au o responsabilitate însemnată pentru generarea emisiilor de gaze cu efect de seră, municipiul Galați face pași importanți pentru eficientizarea energetică. Dovadă sunt proiectele derulate de municipalitate, atât în zona de energie verde, cât și pentru îmbunătățirea eficienței energetice prin investiții. Fie că este vorba despre transport nepoluant, de surse alternative de alimentare cu energie sau despre lucrări de anvelopare a clădirilor, orașul de la malul Dunării a dovedit în ultimii ani că poate fi un exemplu.

Primii pași în această direcție au fost făcuți în urmă cu câțiva ani, atunci când Primăria Galați a demarat proiecte ample de modernizare a transportului. De atunci și până acum au fost modernizate bulevarde cu linii de tramvai, au fost cumpărate tramvaie și autobuze noi și nepoluante și au fost instalate stații de încărcare pentru autoturismele electrice. Acestora li s-au adăugat construirea și modernizarea pistelor pentru bicicliști, dar și crearea de zone și trasee pietonale.

Apoi, majoritatea proiectelor de reabilitare a clădirilor (blocuri de locuințe și clădiri publice) au cuprins soluții de îmbunătățire a izolației termice a anvelopei clădirilor, implementarea sistemelor de management energetic și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile. Desigur, toate acestea înseamnă resurse considerabile.

„Fondurile europene, cele alocate prin PNRR, sau cele de la Agentia Fondului pentru Mediu au reprezentat în bună măsură soluția în cazul nostru. Am urmărit ca aproape toate proiectele de investiții să aibă și această componentă, de eficientizare energetică. Galațiul are acum șansa obținerii resurselor externe pentru a putea evolua și nu ne putem permite să ratăm o astfel de ocazie. Desigur, vorbim despre provocări la tot pasul, însă a trebuit să le înfruntăm și să impunem o viziune clară în acest sens”, spune primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Municipiul Galați este de departe un campion al atragerii de fonduri pentru eficiență energetică. Vorbim despre proiecte aflate în diverse stadii (în evaluare, în implementare sau finalizate) a căror valoare ajunge la aproximativ 120 de milioane de euro.

Detaliat, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, municipiul Galați a depus 14 proiecte privind Reabilitare energetica a clădirilor rezidențiale cu o valoare de peste 56 milioane de lei, 26 proiecte privind modernizarea reabilitarea a clădirilor ce aparțin unităților de învățământ, cu o valoare de aproximativ 140 de milioane de lei și 5 proiecte aflate deja în implementare privind modernizarea si reabilitarea infrastructurii medicale.

Planul Național de Redresare și Reziliență este o altă sursă la care municipalitatea din Galați apelează pentru obținerea de fonduri. În acest caz au fost depuse 42 de proiecte pentru renovarea energetică a clădirilor publice cu o valoare de 175milioane de lei; 16 de proiecte pentru renovarea energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale în valoare de 120 milioane de lei; - 1 proiect privind Investiția în Mobilitate urbană verde (achiziția de vehicule nepoluante destinate transportului public de peste 13 milioane de lei.

La Agenția Fondului pentru Mediu, în cadrul Programului privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public au fost depuse două proiecte privind modernizarea Sistemului de Iluminat Public din Municipiul Galați de 7.7 milioane de lei. În cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi au fost depuse 2 proiecte privind amplasarea de stații de încărcare electrică pentru vehicule nepoluante in valoare de 8.4 milioane de lei și 3 proiecte privind reabilitarea a trei clădiri publice de 17 milioane de lei.

Un proiect inedit vizează instalarea unui parc fotovoltaic ce va alimenta rețelele publice de iluminare pentru care se încearcă atragerea de fonduri prin URBACT. Pentru studiul de fezabilitate de instalare a parcului fotovoltaic zona Tirighina, Galați, valoarea este de 302.070,38 lei.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#primaria Galati, #atragere fonduri, #eficientizare enrgetica , #stiri sociale