Reprezentanții USR au anunţat, în august 2023, că două angajate ale Primăriei Timişoara, sunt cercetate de DNA pentru implicarea într-o schemă de fraudare a concursurilor de angajare.
Cele două au încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Acest lucru vine după ce primarul Dominic Fritz a depus o plângere împotriva unei reţele de fraudare a concursurilor pentru posturi în Primăria aflată, pe atunci, sub administraţie PNL.
Potrivit comunicatului de presă al USR, concursurile erau trucate de unul dintre pilonii administraţiei liberale Robu, Rodica Aurelian, fosta şefă a resurselor umane din Primărie. Unul dintre beneficiari a fost Florin Răvăşilă, consilierul personal al fostului primar, ajuns mai apoi, prin această schemă penală, director al Direcţiei de Patrimoniu.
Cele două angajate, Elena Daniela Adam și Bianca Simona Vetrovetz, au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției fiind deja condamnate, fiecare la câte un an de închisoare cu suspendare și interzicerea dreptului de a mai desfășura orice activitate în cadrul instituțiilor publice din România pe un termen de 1 an și muncă în folosul comunității pentru o perioadă de 60 de zile.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, Vetrovetz a redat întreaga schemă de fraudare a concursului organizat pentru ocuparea unor posturi vacante în Primăria Municipiului Timișoara. Femeia a lucrat în cadrul în cadrul Serviciului Resurse Umane al primăriei. Pentru că era angajată doar pentru o perioadă determinată, femeia a acceptat să intre în jocul șefilor, de teamă ca nu cumva să fie înlăturată în viitoarea organigrama, iar în locul ei să fie adus altcineva. Avea de crescut doi copii și i-a fost teamă ca va rămâne pe drumuri dacă nu va accepta compromisul. A mărturisit că a fost pusă de șefa ei directă să scrie răspunsurile pentru opt candidați care urmau să susțină concursuri de angajare în primărie.
Posturile scoase la concurs au fost, printre altele: director la Direcția Clădiri Terenuri I Est sau la Direcția de Evidența Persoanei. Lucrările scrise de angajata primăriei erau înlocuite la finalul concursului cu cele scrise de concurenții favorizați tocmai pentru ca aceștia să obțină punctajul cel mai bun.
Când DNA a fost sesizat de noul primar, iar acest lucru a fost făcut public, în primăria din Timișoara au început frământările. Una dintre angajatele care se angajase pe pile, a cerut insistent partenerei de fraudă de la Resurse Umane să-i distrugă fizic de la dosar lucrarea de concurs. Femeia știa că frauda este mai mult decât evidentă. Participase în trecut la un alt concurs de angajare pentru un alt post, iar DNA dibuise că scrisul de pe cele două lucrări ale aceleiași concurente nu este identic. În plus, fuseseră descoperite mai multe lucrări semnate de persoane diferite, dar care aveau același scris.
Audiată la DNA, angajata de la HR a explicat că șefa ei, șeful Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Timișoara a pus-o să întocmească efectiv lucrări de concurs pentru candidații favorizați, după susținerea concursului, întrucât aceștia nu ar fi obținut note de promovare pe lucrările întocmite de ei înșiși. Unul dintre candidații protejați era chiar socrul șefului HR din primărie. Chemată de șef în birou, funcționara s-a trezit cu un set de foi albe în mână și pusă să refacă lucrarea socrului, astfel încât să nu bată la ochi, dar să obțină un punctaj suficient de mare pentru a fi angajat.
Temându-se de posibilele repercusiuni ale unui eventual refuz, gândindu-se inclusiv că-și va pierde locul de muncă femeia a scris lucrarea pentru socrul șefei, pentru lucrarea intitulată ”Lucrare scrisă pentru ocuparea funcției publice de consilier clasa I superior la Serviciul Stare Civilă din data de 21.08.2018” . Funcționara a explicat în fața procurorilor că șeful ei a sfătuit-o, atunci când i-a înmânat lucrarea contrafăcută că: ”absolut nimeni nu trebuie să afle despre asta, nici acuma și niciodată, orice s-ar întâmpla, ce s-a întâmplat aici, aici rămâne, nimeni niciodată nu trebuie să afle”.
Alte lucrări aferente angajaților care au câștigat concursul pentru ocuparea posturilor au intrat în verificările anchetatorilor: consilier I debutant la Biroul Transport, consilier cl.I gradul asistent la Biroul Clădiri Terenuri I Est, consilier I grad profesional principal la serviciul Bugete, Consilier Juridic, asistent medical, consilier I la Biroul Patrimoniu, consilier Debutant la Serviciul Achiziții Publice, consilier gr. profesional superior cl.I -Serviciul Achiziții Publice, consilier superior la Biroul Drumuri, Poduri, Pavaje, consilier I grad profesional principal la serviciul Bugete, consilier I superior la Biroul Sport – Cultură, existând suspiciuni că au fost scrise de aceeași funcționară în locul candidaților.
de data aceasta in favoarea ..... Vezi tot
eu nu fac "equal opportunity" pe banii mei,
nu-mi plateste guvernul pagubele... Vezi tot