Scandal în Marea Britanie: Un prinț acuzat că îi ajută pe oligarhii ruși să evite sancțiunile VIDEO

Marti, 04 Octombrie 2022, ora 04:33
4996 citiri
Scandal în Marea Britanie: Un prinț acuzat că îi ajută pe oligarhii ruși să evite sancțiunile VIDEO
Miliardarul rus Roman Abramovici, fostul proprietar al echipei de fotbal Chelsea FOTO: Middle East Eye

De la începutul invaziei lui Vladimir Putin din Ucraina, din 24 februarie 2022, Statele Unite și aliații săi din Europa au pus sancțiuni care să îi vizeze pe miliardarii ruși, care își ascund averile. Acum, în Marea Britanie, prințul din Emiratele Arabe Unite, șeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, viceprim-ministru al țării, ar putea fi investigat de Ministerul de Externe de la Londra sub acuzația de a-l fi ajutat pe fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, rusul Roman Abramovici și pe alți oligarhi ruși să evite sancțiunile occidentale.

Miliardarul Mansour bin Zayed Al Nahyan, care deține și Manchester City, se confruntă cu perspectiva unei anchete pentru acuzațiile că i-ar fi ajutat pe bogătașii ruși să scape de măsurile restrictive ale Vestului, potrivit Middle East Eye.

La cererea unui activist ucrainean, avocații Rhys Davies și Ben Keith i-au prezentat ministrului de Externe britanic James Cleverly informații legate de faptul că șeicul Mansour este ”centrul” fluxului de bani al oligarhilor sancționați către Emiratele Arabe Unite.

Ancheta guvernului britanic, dacă va continua, va aprofunda probabil controlul asupra rolului Emiratelor Arabe Unite în a oferi un refugiu cetățenilor uneia dintre cele mai sancționate țări din lume, Rusia.

Ce înseamnă anexarea de către Putin a 15% din teritoriul Kievului pentru Rusia și Ucraina

Avocații britanic au spus că Emiratele Arabe Unite ”sunt acum percepute pe scară largă ca fiind destinația preferată pentru susținătorii lui Vladimir Putin, sancționați” de Occident.

Potrivit rapoartelor prezentate de avocați, peste 38 de oameni de afaceri sau oficiali legați de președintele rus dețin proprietăți evaluate la peste 314 milioane de dolari. Avocații au cerut guvernului britanic să analizeze dacă șeicul Mansour însuși ar trebui sancționat din cauza acuzațiilor.

Printre bunurile ascunse în Emiratele Arabe Unite se află avionul Boeing 787 Freamliner al lui Roman Abramovici, în valoare de 350 de milioane de dolari, unul dintre aeronavele private aparținând altor oligarhi ruși aduse în EAU.

În plus, un iaht în valoare de 156 de milioane de dolari aparținând lui Andrei Skoch, un miliardar rus a fost andocat la Dubai. Ca și iahtul magnatului rus Andrei Melnichenko, în valoare de 300 de milioane de dolari.

Se estimează că active și numerar rusești în valoare de miliarde de dolari și-au găsit drumul spre Dubai, susținând economia locală. Dubai s-a considerat de mult timp un refugiu pentru oricine din lume în vremuri de instabilitate geopolitică, iar 90% din populația orașului este formată din cetățeni străini.

Astăzi, în Dubai sunt peste 100.000 de vorbitori de limba rusă, dintre care 40.000 sunt cetățeni ruși, iar 15.000 sunt ucraineni, dintr-o populație de 3,49 milioane de locuitori.

Citește și:
Un fost deputat AUR riscă închisoarea dacă nu plătește o amendă penală de 40.000 de lei. Documentele au ajuns la Camera Deputaților
Un fost deputat AUR riscă închisoarea dacă nu plătește o amendă penală de 40.000 de lei. Documentele au ajuns la Camera Deputaților
Un fost deputat AUR, în prezent independent, trebuie să plătească 40.000 de lei în următoarele două luni ca să nu ajungă în spatele gratiilor. Daniel Rusu, parlamentar de Alba, a fost...
Europarlamentarul Eugen Tomac: ”Guvernul de la Viena este condus de un lider ce insistă cu încăpățânare asupra unor argumente ridicole”
Europarlamentarul Eugen Tomac: ”Guvernul de la Viena este condus de un lider ce insistă cu încăpățânare asupra unor argumente ridicole”
Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, afirmă, după discuţiile cu cancelarul austriac Karl Nehammer privind admiterea României în Schengen, că a fost una dintre cele mai tensionate...