Prințul Harry nu se simte în siguranță în Marea Britanie. ”Nu-mi pot expune soţia la un asemenea risc”

Joi, 07 Decembrie 2023, ora 21:40
2017 citiri
Prințul Harry nu se simte în siguranță în Marea Britanie. ”Nu-mi pot expune soţia la un asemenea risc”
Prinţul britanic a spus că el şi soţia lui "s-au simţit constrânşi" să părăsească ţara în 2020 FOTO Instagram/Prince Harry

Prinţul Harry consideră că el şi copiii lui nu se pot "simţi ca acasă" în Regatul Unit din cauza lipsei unor măsuri adecvate de siguranţă, a declarat avocatul său, joi, la Londra, unde prinţul britanic contestă la Înalta Curte încetarea asigurării sistematice a securităţii sale, informează AFP.

Ducele de Sussex, fiul cel mic al regelui Charles al III-lea, şi soţia lui, Meghan, au pierdut această protecţie sistematică asigurată de forţele de ordine, acordată din taxele plătite de contribuabilii britanici, după ce au decis să se retragă din rândul familiei regale în 2020 şi să se stabilească în Statele Unite.

El contestă în instanţă această decizie a unei agenţii din cadrul Ministerului de Interne, care îi acordă de atunci o protecţie poliţienească de la caz la caz.

Joi, în ultima zi a acestei proceduri judiciare care a început marţi şi care se desfăşoară în mare parte cu uşile închise, avocata prinţului Harry, Shaheed Fatima, a citit o declaraţie a prinţului Harry, care a absentat de la audieri.

"Regatul Unit joacă un rol central în istoria copiilor mei şi este un loc în care îmi doresc ca ei să se simtă ca acasă, chiar dacă trăiesc în prezent în Statele Unite. Dar acest lucru este imposibil dacă nu li se poate asigura securitatea atunci când se află pe teritoriul britanic", a afirmat prinţul Harry.

"Nu-mi pot expune soţia la un asemenea risc şi, având în vedere prin ce am trecut eu însumi, sunt reticent la ideea de a mă expune şi pe mine în mod inutil", a adăugat el.

Prinţul britanic a mai spus că el şi soţia lui "s-au simţit constrânşi" să părăsească ţara în 2020 şi să renunţe la îndatoririle lor regale.

În zilele precedente, avocaţii prinţului Harry au afirmat că decizia luată de autorităţile britanice de a schimba regulile privind asigurarea securităţii acestuia a fost "nedreaptă", dat fiind statutul său şi circumstanţele morţii mamei sale.

Prinţesa Diana a decedat în urma unui accident de automobil la Paris în 1997, care s-a produs în timp ce era urmărită de paparazzi.

Ministerul de Interne a apărat în instanţă principiul unei securităţi "pe măsură" şi "în funcţie de context" pentru prinţul Harry, consecinţă a deciziei sale de a renunţa la statutul de membru cu rol activ în rândul casei regale britanice.

În mai, o cerere a prinţului Harry de a plăti din fonduri personale pentru a beneficia de o protecţie poliţienească a fost respinsă de justiţia britanică.

Prinţul Harry vrea să se împace cu familia regală, după ce a aflat că tatăl său are cancer
Prinţul Harry vrea să se împace cu familia regală, după ce a aflat că tatăl său are cancer
Prinţul Harry a afirmat că este recunoscător că a putut meargă în Marea Britanie pentru a-şi vizita tatăl şi a sugerat că diagnosticul de cancer al Regelui Charles ar putea duce la...
Al doilea eșec la un test de lansare a unei rachete care poate transporta focos nuclear de pe un submarin al Marii Britanii
Al doilea eșec la un test de lansare a unei rachete care poate transporta focos nuclear de pe un submarin al Marii Britanii
Testul de lansare a unei rachete Trident de pe un submarin al Marii Britanii a eşuat, pentru a doua oară consecutiv, anunţă BBC. Cel mai recent test a fost efectuat de la HMS Vanguard, în...
#Printul Harry, #Meghan Markle, #Marea Britanie, #Regatul Unit , #Meghan Markle