Nunta princiara: profit sau pierdere?

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 08:53
3313 citiri
Nunta princiara: profit sau pierdere?

Calcule optimiste lasa de inteles ca, in afara spectacolului sublim, rareori repetat intr-un secol, nunta princiara de la Londra ar putea da un nou avant relansarii economiei britanice.

Evenimentul ar fi in stare sa impulsioneze toate sectoarele marketingului. Comertul, serviciile, afacerile de orice fel, nimic n-ar sta in loc, n-ar pierde oportunitatea sa-si traga un beneficiu dintr-un moment atat de favorabil, scrie Le Figaro.

Toate continentele, cu ochii pe nunta

Multimea abia asteapta sa se repeada la suveniruri, la ambalajele cu chipurile princiare, la obiectele de ceramica purtand insemne cu blazon si la amulete sau alte maruntisuri, care, ca si monedele sau timbrele filatelice, peste un numar de ani vor fi licitate de catre colectionari maniaci, la valori fabuloase.

De altfel, stirile din ultima vreme demonstreaza ca inventivitatea oamenilor de afaceri este avida sa nu scape nicio fantezie si sa profite de orice extravaganta.

Presa se delecteaza povestind cum si-au pregatit investitorii hotelurile, si-au renovat restaurantele, au instruit personalul si cum si-au adaptat fondul de marfa ad hoc, incepand cu nevinovatele batiste imprimate princiar, si pana la incitantele prezervative, prezentate jubiliar.

Optimistii n-au nicio indoiala ca turismul va cunoaste un impact fara egal, iar televiziunile vor inregistra un rating poate nemaiintalnit in lume.

Asupra evenimentului, va holba ochii intreaga Europa, va sta uluita America, se vor minuna Asia, Africa, Australia si numai Antarctica va ramane nemuritoare si rece ca ghiata.

Optimistii vs pesimistii

Visul de aur al optimistilor nu este umbrit decat de calculele negativiste ale pesimistilor. Ei nu lipsesc niciodata din preajma optimistilor, sunt prezenti cand ti-e lumea mai draga, pentru ca, la orice argument pro, sa vina cu altele contra si sa jubileze, cand le anihileaza.

Un astfel de pesimist a reamintit, marti, in Le Figaro, de frumoasa vacanta de 11 zile, cu care britanicilor li s-a dat dezlegare, sa faca "punte" intre Paste si Nunta.

Milioane de oameni vor sta degeaba 11 zile, in loc sa aduca profit, vor aduce pierdere, patronii vor fluiera a paguba, statul nu va incasa impozitele, iar primariile taxele.

Punand, desigur, la socoteala si cheltuielile legate de eveniment, ziarul se intreaba in ce masura veniturile, care n-ar depasi 0,65 miliarde de lire, vor fi in stare sa compenseze pierderile, calculate de ei la 6 miliarde de lire, respectiv 6,75 miliarde de euro.

Autorul comenteaza sec ca, dupa nunta de vis, regimul de austeritate este inevitabil. Economistului sef al publicatiei Capital, Jonathan Loines, toarna si el gaz peste foc, amintind concedierea a 350.000 bugetari, cresterea taxelor deja anuntata si o inflatie, imposibil de compensat cu cresterea salariilor.

Pana si sondajul pune bete in roate

Le Figaro se refera si la un sondaj recent, din care rezulta ca 45% din cei chestionati nici macar n-ar fi curiosi sa priveasca evenimentul la televizor, preferand sa foloseasca frumoasa "punte" dintre Paste si Nunta pentru un circuit turistic, cu masina, prin lume.

In plus, ziarul mai descopera ca 3,5 milioane de britanici, prevazuti de optimisti sa cumpere amulete norocoase, sunt deja in drum spre diferitele destinatii exotice.

Se pune intrebarea: s-au gandit la un asemenea fenomen cei care calculau cum vor creste vanzarile de pe urma suvenirurilor, cum va inflori marketingul de pe urma cheltuitorilor si cum se vor vinde prezervativele in timp ce 45% din intervievati prefera excursiile?

O lege simpla: cine-i lefter, nu cumpara

Directorul general al unui mare consortiu de distributie, Stephen Robertson, a mai remarcat tot marti ca, daca vanzarile cresc in aprilie, ele vor scade in lunile urmatoare in baza unui principiu simplu: omul care a facut risipa ieri, va face economii maine, ca nu cumva sa ramana lefter poimaine.

Vrand sa-i sperie pe optimisti, pesimistii prevad o scadere a PIB cu 0,5% in trimestrul IV. Ca sa le faca in necaz pesimistilor, optimistii imprima in continuare portretul mirelui si al miresei pe posete, materiale de rochii, bikini, palarii, papuci de casa, halate de baie, prosoape de plaje.

Pesimistii sustin ca toate vor ramane nevandute. Habar n-am ce interes au. Poate vor sa le cumpere ei la promotie, sau chiar la second hand.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...
Comentarii
lool
rank 5
DE CE AR FI INTERESATI ROMANII DE O NUNTA DIN UK ??? NU CRED CA ENGLEZII SUNT INTERESATI DE NUNTILE MANELISTICO-ANALFABETE DE LA NOI.