A inceput circul motiunilor

Marti, 02 Septembrie 2008, ora 12:15
2088 citiri
A inceput circul motiunilor

Si a fost prima zi de lucru pentru senatori, care a inceput, asa cum sade bine romanului, cu un scandal. Protagonisti, PC si PRM, iar miza luptei a fost scaunului de vicepresedinte al Senatului.

Fireste, dupa o zi intreaga de acuzatii si revendicari, Camera Superioara a ramas tot fara vicepresedinte, discutiile urmand sa fie realuate marti.

De miercuri vin si deputatii la munca. Sesiunea de toamna incepe in forta cu motiuni, dosare grele de parlamentari, un proiect de modificare a Constitutiei, dar si o demisie anuntata, cea a lui Miron Mitrea. Ultima sesiune de lucru pentru acest Parlament, care, probabil, va fi folosita din plin in scopuri electorale.

La Senat, PSD a pregatit deja o motiune simpla pe Agricultura, intitulata "Promisiuni si minciuni". De marti, senatorii juristi vor incepe sa analizeze dosarul colegului lor de la PSD, Serban Mihailescu, acuzat ca a luat mita - arme de vanatoare. Tot la Senat, PSD depune proiectul de modificare a Constitutiei, privind eliminarea imunitatii demnitarilor.

Program incarcat si pentru deputati. In prima zi de lucru a Camerei, miercuri, deputatul PSD Miron Mitrea este asteptat sa isi dea demisia din Parlament si sa se puna la dispozitia procurorilor, dupa ce deputatii au respins cererea de urmarire penala.

PSD si-a mai propus sa depuna saptamana viitoare o motiune simpla pe Sanatate, iar PNL sa faca din vechea Lege a Lustratiei o prioritate.

Vin alegerile

Ultima sesiune din actuala legislatura va fi marcata de apropierea alegerilor din 30 noiembrie, primele sub semnul uninominalului, va prilejui, fara indoiala, mai multe vorbe la microfon, initiativele legislative vor fi dezbatute mai cu sarg si, mai mult, masuri populiste se vor bate la gura initiatorilor, fie ca-i vorba de motiuni, fie ca sunt numai proiecte de lege.

Inca de la debutul sesiunii va incepe circul, atunci cand doua motiuni simple sunt aruncate ca o manusa de cavaler Guvernului. Initiator, fireste, PSD, iar motiunile sunt pe Agricultura la Senat si pe Sanatate la Camera.

Lupta dintre PSD si Guvernul Tariceanu va deveni fierbinte prin aruncarea in joc a motiunii de cenzura, pe ultima suta de metri a guvernarii PNL. PSD a amenintat deja cu depunerea acesteia, conditionand Guvernul sa nu infiinteze holdingul energetic si sa mareasca pensiile de la 1 octombrie, si nu de la 1 noiembrie, cum a decis Executivul.

Si in prim plan, dupa eventuala demisie a lui Mitrea, va fi, din nou, Adrian Nastase. Pana pe 20 septembrie Camera Deputatilor va dezbate in plen si va vota solicitarea de incepere a urmaririi penale a fostului premier in cazul a doua noi dosare penale, cunoscute ca "Matusa Tamara" si "Zambaccian 2".

Cazul lui Nastase pica precum o manusa PSD-ului, dupa ce partidul a fost acuzat ca il protejeaza in fara procurorilor, spre deosebire de Seres si Pacuraru, lasati de capul lor.

Pana si demisia lui Mitrea va fi un lucru bun, avand in vedere ca fostul ministru al Transporturilor va candida in Vrancea si, chiar inaintea campaniei electorale, va aparea precum un cavaler pe cal alb care isi pleaca capul in fata greselilor si joaca cartea victimei.

De fapt, social democratii au zis clar ca vor modificarea Constitutiei astfel incat imunitatea parlamentarilor sa nu mai fie litera de lege. Numai ca, pana acum, in afara de vorbe, nici o propunere oficiala nu a fost depusa in Parlament.

Toate aceste dezbateri insa promit sa fie pigmentate cu acuze intre politicieni, care apoi vor fi disecate in studiourile de televiziune.

La capitolul restante, capete de afis la Camera Deputatilor sunt Legea Curtii de Conturi si Statutul minoritatilor nationale. Un alt subiect controversat il reprezinta legile sigurantei nationale, care au trecut de Camera Deputatilor prin aprobare tacita, iar acum se afla in comisiile de specialitate ale Senatului.

La fel de important ar mai fi proiectul Codului penal si cel al noului Cod de procedura penala, aflate acum in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului de Justitie.

Proiectul de lege privind CSM, modificarea Legii CSAT, modificarea Legii raspunderii ministeriale reprezinta alte puncte de interes ale acestei ultime sesiuni a actualei legislaturi.

Dincolo de discursurile electorale, inflatia de motiuni simple poate avea ca efect doar blocarea activitatii Legislativului si Executivului, in conditiile in care adoptarea unei motiuni simple nu poate duce la "caderea" vreunui ministru, iar cererile din text pot fi considerate recomandari.

Efectul de imagine este insa cel urmarit, in conditiile in care "alesii" au la dispozitie doar doua luni pana la declansarea oficiala a campaniei electorale.

Madalina Mitan

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
Ioan Aurel Pop, unul dintre intelectualii de vârf ai României, a fost invitat de-a lungul timpului de mai multe partide, fie să se alăture unui proiect politic, în calitate de membru, fie să...
Mierea va avea etichetă pe care se va preciza proporția provenienței din fiecare țară, arată cele mai recente măsuri UE
Mierea va avea etichetă pe care se va preciza proporția provenienței din fiecare țară, arată cele mai recente măsuri UE
Parlamentul European a votat miercuri seara în favoarea unor măsuri care să faciliteze identificarea originii mierii, informează dpa. Cu 603 voturi pentru, 9 împotrivă şi 10 abţineri,...
#sesiune, #Parlament, #toamna, #alegeri , #alegeri