Alegeri pe muchie de cutit

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 18 Noiembrie 2008, ora 12:32
2604 citiri
Alegeri pe muchie de cutit

Curtea Constitutionala urmeaza sa judece marti contestatia PRM in privinta hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale.

Partidul Romania Mare considera ca prin felul in care a delimitat aceste colegii, Guvernul incalca egalitatea votului din cauza diferentelor substantiale dintre colegiile mici si cele mari.

Legea prevedea intial o diferenta de maximum 30%, insa Guvernul a introdus in text, prin ordonanta, un smecheresc "de regula", dupa care a bagat foarfeca in harta asa cum a dorit el si PSD.

Exista multi juristi care spun ca, in mod normal, o asemenea grosolanie nu are cum sa treaca nesanctionata de CCR. Neconstitutionalitatea ordonantei ar avea efecte dramatice.

Este prea tarziu pentru emiterea alteia, iar fara baza legislativa scrutinul nu mai poate avea loc sau ar trebui organizat conform vechii legi, adica ar redeveni scrutin de lista, ceea ce este practic imposibil cu mai putin de doua saptamani inainte de ziua votului. Asadar alegerile ar fi amanate, probabil pana in primavara.

Desi candidatii isi fac constiincios si plicticos campanie, partidele s-au gandit intens la aceasta ipoteza. Si din aceasta perspectiva multe dintre gesturile sau afirmatiile aparent inexplicabile ale ultimei perioade capata alt sens.

De exemplu, chestiunea spinoasa a motiunii de cenzura. PD-L insista in continuare pentru discutarea ei desi acest Guvern mai are, teoretic, doar cateva saptamani de viata. Daca alegerile au loc la termen. Dar daca se amana, trecerea motiunii ar avea ca efect instalarea unui nou Guvern cu un nou premier propus de presedinte, un Executiv care sa organizeze alegerile.

Din exact acelasi motiv PSD a boicotat motiunea pe care, in mod normal ar fi trebuit sa o voteze fara probleme. Si tot de teama amanarii alegerilor guvernul a amanat, intial, pana la 1 aprilie cresterea salariilor profesorilor.

Din aceasta perspectiva si intelegerea dintre PRM si PD-L capata alta conotatie. Ea nu viza, probabil, doar functia lui Corneliu Vadim Tudor si atacarea in instanta a ordonantei alegerilor, ci si sustinerea motiunii de cenzura si a unui ulterior guvern care ar fi urmat sa fie instalat pana la noua data a scrutinului.

Amanarea alegerilor ar fi cel mai cumplit blestem pentru actualul Guvern. Vine o iarna complicata, in criza economica, cu mariri de salarii si venituri mai mici la buget, cu cresteri de preturi si somaj, cel putin tehnic, tot mai mare.

Cabinetul nu are in mod evident solutii si bajbaie. Nu are nici sustinere parlamentara, ci doar spijinul conditionat al PSD, care cere insa in schimb masuri de stanga, in mod normal, inacceptabile pentru un partid de dreapta.

Deja in PNL apele sunt tot mai tulburate si se contureaza clar doua tabere. Liberalii stiu ca nu au cum sa guverneze singuri, insa cu cat vor avea procente mai mici cu atat vor fi mai putin reprezentati in viitoare coalitie.

PSD n-ar avea de sa regrete amanarea scrutinului cat timp il poate tine pe Calin Popescu-Tariceanu in functie. Este chiar o postura ideala sa fii cu numele in opozitie si de facto la putere. Nici pentru PD-L nu ar fi chiar rau cu conditia sa atraga el toate procentele pierdute de PNL pe parcursul iernii. Riscul este insa ca aceste procente sa plece catre PSD.

Pe de alta parte candidatii tuturor partidelor au bagat deja o gramaa de bani in campanie asa ca amanarea alegerilor i-ar lovi drept in moalele capului.

Asadar, echilibrul este foarte fragil pentru fiecare dintre marii jucatori, iar situatia este cu atat mai complicata cu cat evolutia crizei este imprevizibila. Cert este ca miza deciziei de marti a Curtii Constitutionale este covarsitoare si ar putea marca fundamental viitoarea configuratie a Parlamentului.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#CCR, #uninominal, #contestatie PRM, #colegii, #guvern, #alegeri parlamentare, #amanare , #alegeri