Instanta decide joi soarta uninominalului

Joi, 25 Septembrie 2008, ora 07:06
1318 citiri
Instanta decide joi soarta uninominalului

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a ramas in pronuntare, miercuri, in procesul privind colegiile uninominale, la solicitarea PRM de suspendare a Hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale.

CAB va anunta joi decizia luata. Guvernul a cerut respingerea actiunii inaintate de PRM, invocand exceptia lipsei de interes a PRM sustinand ca Partidul Romania Mare nu are un interes legitim in acest caz si ca Hotararea de Guvern nu poate vatama interesele partidului.

In replica, Lucian Bolcas - in calitate de reprezenant al PRM - a sustinut ca interesul consta in desfasurarea alegerilor in conformitate cu legea adoptata de Parlament.

"Partidul politic este o adunare a cetatenilor cu drept de vot si in consecinta este interesat in mod direct de procesul electoral", a spus Bolcas motivand ca reprezinta un partid care isi va depunde candidatura pentru Camera Deputatilor si Senat si in consecinta orice neconcordanta cu legea poate afecta interesele partidului.

Tot la termenul de miercuri, magistratii au admis cererile de interventie depuse.

Lucian Bolcas a mai sustinut in promovarea actiunii prin care solicita suspendarea Hotararea de Guvern ca actul atacat "incalca grav dispozitiile legii electorale".

Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a invocat, miercuri, - in sprijinul actiunii PRM impotriva hotararii privind colegiile uninominale - o declaratie facuta de Traian Basescu, tot miercuri, in plenul Parlamentului.

"Exprim regretul ca Hotararea de Guvern prin care se stabilesc colegiile uninominale pare a nu respecta rigorile legii", a declarat Traian Basescu, in plenul Parlamentului.

Reprezentantul PRM a depus o copie dupa aceasta declaratie, solicitand magistratilor sa o admita ca proba.

Deocamdata, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au stabilit ca la termenul de miercuri vor discuta cererile de interventie, urmand ca ulterior sa se pronunte si asupra probei cu inscrisuri solicitate de Lucian Bolcas.

Cererile de interventie au fost depuse de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, candidatul PNL pentru Camera Deputatilor, Alina Gorghiu si de un avocat din provincie.

Magistratii Curtii de Apel au mai decis, de asemenea, ca acest dosar sa fie lasat la sfarsitul sedintei.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au discutat, miercuri, solicitarea PRM de suspendare a hotararii de guvern prin care s-au delimitat colegiile uninominale in vederea alegerilor din noiembrie, document atacat si la Curtea Constitutionala, insa Executivul a anuntat ca a pregatit riposta pentru situatia in care PRM castiga in instanta.

Intre timp, Guvernul a pregatit riposta pentru situatia in care judecatorii Curtii de Apel vor da castig de cauza PRM si vor suspenda hotararea privind delimitarea colegiilor uninominale, a sustinut, luni, premierul Calin Popescu Tariceanu, dand asigurari ca alegerile vor avea loc in 30 noiembrie, in sistem uninominal.

"Am pregatit toate masurile necesare din partea Guvernului in asa fel incat... as spune riposta e pregatita, pentru ca lucrurile sa fie duse la bun sfarsit in termen. Si aici vreau sa risipesc orice speculatii, alegerile se vor tine, asa cum sunt programate, la finele lunii noiembrie si pe sistem uninominal", a declarat premierul luni, intr-un interviu acordat postului public de televiziune.

Intrebat de moderator ce se va intampla daca judecatorii Curtii de Apel va da castig de cauza PRM, Tariceanu a insistat ca "Executivul are posibilitatea unei miscari rapide cu care sa reinstaleze in functiune tot pachetul de legi pentru votul uninominal", fara a preciza in ce constau masurile pregatite de Guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
ÎCCJ va judeca, marţi, 23 aprilie, conflictul între instanţe privind competenţa de soluţionare a cererii DNA de redeschidere a urmăririi penale în legătură cu modul în care...
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Cine va deconta eșecul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului? Și cum poate ieși coaliția din capcana Cîrstoiu? Cine îl poate înlocui pe doctorul cu probleme în așa fel încât să devină un...
#uninominal, #vot, #PRM, #alegeri, #colegiu, #apel, #proces , #alegeri