Politica romaneasca: puzzle de aliante contra firii

Autor:
Joi, 04 Septembrie 2008, ora 17:33
2526 citiri
Politica romaneasca: puzzle de aliante contra firii

In ultima vreme am asistat la numeroase aliante pe scena politica romaneasca, doar vin parlamentarele.

Aliantele se fac si se desfac in functie de interese. Fiecare are argumente serioase si pune deciziile pe seama doctrinei politice ce sta la baza actiunii intreprinse.

Asa ca, alegatorul nu poate percepe formatiunile din diverse aliante decat ca fiind marcate de interese de grup, pentru ca "doctrina" a devenit un termen fara relevanta in jocurile politice.

Tradarile vechi si noi

Sa luam spre exemplu alianta PSD-PC. Social-democratii si conservatorii si-au oficializat alianta prin semnarea unui protocol de colaborare politica. PSD si PC intentioneaza ca dupa alegrile parlamentare sa-si faca un grup parlamentar comun, un secretariat si o delegatie comune.

Interesant este ca partidele ar fi semnat un protocol a carui conditie este intrarea la guvernare in tandem. Pentru ca nu-i asa, obiceiurile vechi se uita greu.

Pentru a evita o tradare similara cu acea din 2004, PSD a impus conservatorilor stipularea in protocol a conditiei de a nu parasi alianta pentru o eventuala intrare la guvernare cu un alt partid, asa cum PC a facut in 2004 cand a intrat la guvernare cu liberalii.

Trocul intre cele doua partide este simplu: conservatorii obtin locuri in Parlament, iar social-democratii sunt tele-vizibili.

Se pare ca Mircea Geoana a negociat la sange cu baronii locali pentru a-i indeplini lui Dan Voiculescu solicitarea de a-i plasa in colegii elegibile 25 de conservatori.

In mare parte cererile sale au fost deja rezolvate de presedintele PSD, astfel ca pentru a treia oara, oamenii lui Voiculescu ajung in Parlament pe spatele PSD.

Mai nou, alianta dintre PSD si PC se extinde si odata cu ea si numarul de colegii uninominale pe care le imparte Mircea Geoana noilor parteneri.

O alta asociere stranie: dupa o serie de negocieri intre Mircea Geoana si Lavinia Sandru, membrii PIN vor primi din partea PSD 5 colegii uninominale cu sanse bune de reusita.

De altfel este cunoscuta relatia de prietenie din pesedistii constanteni si Cozmin Gusa, astfel ca Lavinia Sandru va candida in unul dintre colegiile din zona de influenta a lui Mazare.

Sah la Vadim

O asociere cel putin surprinzatoare este cea dintre PD-L si PRM. Democrat-liberalii i-au cedat liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, postul de vicepresedinte al Senatului in schimbul a doua posturi de secretar unul la Camera Deputatilor si altul la Senat, dar si presedintia Comisiei economice din Senat.

In urma discutiilor dintre peremisti si pedelisti, Vadim Tudor si-a mai indulcit discursul si acuzele aduse democrat-liberalilor. Mai mult, el a recunoscut ca il simpatizeaza pe liderul acestora.

"Eu am mereu discutii cu Emil Boc si in somn am discutii cu Emil Boc. Radem noi de el ca este mai scund de statura si ca vorbeste fara pauze de respiratie, dar are o logica foarte buna. Este un bun orator, are si o engleza impecabila si efectiv il simpatizez pe Emil Boc. Si atunci cand il critic o fac cu duhul blandetii nu il dusmanesc", a declarat Vadim.

S-ar parea, insa, ca trocul surpriza dintre PRM si PD-L are ca bataie lunga introducerea de catre democrat-liberali, in perioada urmatoare, a unei motiuni de cenzura cu semnaturi din PRM.

La o simpla privire, este evident ca aliantele politice se coc indelung, la foc mic. Daca toata lumea se astepta la o refacere a Aliantei DA, acest lucru pare imposibil dupa ce la scolile de vara liderii PNL si PD-L si-au aruncat cuvinte grele.

Pe de alta parte, partidul prezidential prezinta si o ambiguitate ideologica. PD-L este mai apropiat de doctrina liberala, mai ales ca liberalii din fostul PLD au fost aspirati de PD. PD-L se vrea in prezent un partid popular-liberal.

Adio, doctrine. Adio, ideologii. Politica romaneasca e doar suma unor interese de moment. Partide mici precum PRM, PC, PNG sau PRM au dat piept cu uninominalul si speriate de posibilitatea a nu mai avea un ciolan de ros in Parlament au inceput negocierile.

Spre deosebire de vechea metoda, noul sistem de vot nu poate garanta ca un anumit candidat al unui partid sau aliante va fi ales de circumscriptie. Dar politicienii au gasit solutii. Si-au impartit colegiile in asa fel incat sa nu se calce pe coada unii pe altii.

Uninominalul ramane in cele din urma o iluzie. Aliantele nasc monstri avizi de putere care reusesc sa intre in Parlament, iar dupa alegeri vom asista din nou la injuraturi si acuze la scena deschisa. Sau, de ce nu, chiar la desfacerea aliantelor de politicienii care s-au vazut cu sacii in caruta bogata a Parlamentului.

Anca Bundaru

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#aliante, #politica, #PSD, #PNL, #PDL, #PC, #PRM, #alegeri, #Parlament , #alegeri