Presa de azi: Alegerile uninominale, in coma

Miercuri, 17 Septembrie 2008, ora 07:02
1622 citiri
Presa de azi: Alegerile uninominale, in coma

Vadim arunca uninominalul pe masa Curtii Constitutionale, titreaza Gandul. Uninominalul va trebui sa treaca din nou de analiza Curtii Constitutionale, dupa ce PRM a invocat, marti, in procesul prin care contesta ultima hotarare a Guvernului pe tema delimitarii colegiilor, mai multe exceptii de constitutionalitate.

Prima analiza a uninominalului a fost facuta de judecatorii CCR la cererea presedintelui Traian Basescu, care a avut castig de cauza, iar o a doua contestatie a PRM pe aceeasi tema nici nu a mai ajuns pe ordinea de zi, fiind respinsa din motive de procedura.

De aceasta data, peremistii nu au mai atacat legea pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, ci cele doua ordonante de urgenta ale Executivului care reglementeaza aspecte legate de validarea presedintilor de consilii judetene alesi si mai ales delimitarea colegiilor. In cererea lor, peremistii acuza neconstitutionalitatea in intregimea lor a acestor ordonante.

Unul din motivele invocate este acela ca Guvernul a decis asupra colegiilor peste capul Parlamentului intr-un domeniu care, spune PRM, ii apartine in exclusivitate Legislativului.

PRM se bazeaza pe articolul din Constitutie potrivit caruia Camera Deputatilor si Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Mai exact, prin marimea foarte diferita a colegiilor - in special in Bucuresti, unde unele colegii sunt foarte mici - Guvernul ar fi incalcat principiul egalitatii votului.

Coneliu Vadim Tudor a tunat si fulgerat, intr-o conferinta de presa pe aceasta tema, pe tema trocului PNL-PSD pe uninominal. El s-a aratat scandalizat de acuzatiile "actorului de filme proaste" Mircea Geoana potrivit carora PRM si PD-L ar avea o intelegere de prabusire a acestui tip de vot.

Uninominalul, in pericol?, se intreaba Jurnalul National. C.V. Tudor si Lucian Bolcas au criticat dur modul in care Guvernul Tariceanu a delimitat colegiile de vot. PRM a solicitat marti la Curtea de Apel, in contencios administrativ, anularea Hotararii de Guvern pentru aprobarea primei delimitari a colegiilor uninominale pentru alegerile parlamentare de la sfarsitul lunii noiembrie.

Reprezentantii PRM considera hotararea nelegala, deoarece atunci cand a elaborat-o Guvernul nu a tinut cont de faptul ca nu exista o hotarare a comisiei parlamentare speciale care s-a ocupat de delimitarea colegiilor uninominale. Mai exact, nu exista o hotarare a comisiei in ce priveste delimitarea colegiilor din judetele Constanta si Satu Mare, din Bucuresti si dintr-o circumscriptie pentru romanii din diaspora.

PRM mai reproseaza Guvernului faptul ca in hotararea sa nu mentioneaza "elementul de baza al tuturor calculelor, constituit de numarul de locuitori la care se raporteaza atat pentru stabilirea numarului de colegii prin aplicarea normei de reprezentare, cat si pentru delimitarea acestora, ingreunand procesul de stabilire a respectarii criteriilor legale".

Uninominalul tavalit de PRM, noteaza si Ziua, precizand ca liderul PRM Lucian Bolcas a declarat ca partidul sau a contestat si la Curtea Constitutionala Hotararea de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale.

El a avertizat ca procesul s-ar putea prelungi pana dupa alegeri, existand riscul ca noul Parlament sa fie dizolvat. Bolcas a declarat marti ca, daca judecatorii Curtii de Apel vor respinge atacul PRM in contencios administrativ al Hotararii de Guvern privind intro-ducerea votului uninominal, formatiunea condusa de Corneliu Vadim Tudor va face recurs, fapt ce ar putea prelungi solutionarea contestatiei pana dupa alegerile parlamentare.

"Daca vom castiga dupa alegeri, se va intampla ce nu s-a intamplat niciodata - se anuleaza toate alegerile si se dizolva un Parlament nelegal ales. Noi am facut tot ce ne permite legea, tot tacamul inclusiv prin depunerea la Curtea Constitutionala, a unor exceptii de neconstitutionalitate", a declarat Bolcas. El a precizat ca PRM va merge pana la capat cu toate procedurile, inclusiv prin recurs.

Alegerile uninominale, in coma. PRM a facut primul pas catre blocajul constitutional, este titlul din Gardianul. Actiunea promovata marti in Justitie de catre conducerea PRM, prin care s-a solicitat anularea hotararii guvernamentale in baza careia se delimiteaza colegiile uninominale, poate rasturna cursul alegerilor parlamentare.

In functie de evolutia juridica a contestatiei PRM, variantele de solutionare a intregii povesti penduleaza intre amanarea alegerilor sine die si derularea acestora in baza vechii legi, pe liste. Cum nici una dintre variante nu este viabila, se intrevede o situatie unica: blocajul constitutional.

PRM a depus marti la Curtea de Apel cererea de anulare a hotararii de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale. Lucian Bolcas a precizat ca duminica a expirat termenul la care guvernul trebuia sa prezinte un raspuns la plangerea prealabila a PRM, motiv pentru care partidul sau a solicitat instantei suspendarea procesului electoral pana in momentul in care se va lua o decizie privind legalitatea hotararii de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale.

Liderul PRM a precizat ca a fost depusa o cerere in acest sens la Curtea de Apel Bucuresti, solicitare motivata de faptul ca guvernul a inceput demersurile pentru organizarea alegerilor inainte de o decizie a instantei privind legalitatea hotararii de guvern privind colegiile uninominale.

PRM solicita Curtii de Apel suspendarea oricaror forme de executare a hotararii de guvern pentru aprobarea primei delimitari a colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului.

Din Evenimentul Zilei aflam ca Vadim forteaza amanarea alegerilor. Dupa ce a atacat in instanta hotararea de guvern care delimiteaza colegiile uninominale, PRM pune sub semnul intrebarii desfasurarea alegerilor pe 30 noiembrie, printr-o noua contestatie la Curtea Constitutionala.

Partidul lui Corneliu Vadim Tudor a reclamat marti neconstitutionalitatea sintagmei "de regula" din ordonanta de urgenta care a modificat legea electorala ("cel mai mare colegiu uninominal sa fie, de regula, cu cel mult 30% mai mare decat cel mai mic").

In plus, PRM sustine ca drepturile electorale nu se pot reglementa prin ordonanta. Mutarea prelungeste pe termen nedefinit actiunea in instanta si pune din nou uninominalul pe masa Curtii Constitutionale (CC), ceea ce ar putea conduce la amanarea alegerilor.

Primul termen al atacului PRM a fost stabilit de Curtea de Apel pe 24 septembrie. Principalele capete de acuzare ale PRM vizau faptul ca o parte dintre colegii au fost trasate de executiv, fara a avea o propunere din partea comisiei parlamentare.

Cum PRM a ridicat si o exceptie de neconstitutionalitate, Curtea de Apel va suspenda procesul pana la hotararea CC. "Asta nu inseamna ca nu poate accepta a doua contestatie, privind suspendarea aplicarii HG. In practica, probabilitatea nu este insa foarte mare", explica Laura Stefan, jurist la Societatea Academica Romana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#alegeri, #vot, #uninominal, #lege, #contestatie, #PRM, #CCR , #alegeri