Despre PRM

Partidul Romania Mare este un partid politic din Romania cu orientare nationalista si un slogan justitiar „PRM la guvernare, Mafia la inchisoare”.

PRM se autoplaseaza pe scena politica drept o formatiune crestin-democrata. Cu toate acestea, mesajul excesiv justitiar, atitudinea nationalista excesiva si programul economic social-democrat contribuie la indepartarea efectiva fata de aceasta pozitie conservatoare.

Liderul si fondatorul partidului, Corneliu Vadim Tudor, este un personaj extrem de controversat care a fost deseori acuzat de xenofobie si antisemitism. In ultimii cativa ani, si-a mai temperat vorbele adoptand o pozitie pro-europeana si a cerut scuze evreilor.

Corneliu Vadiom Tudor a fost dat in judecata in mai multe cazuri de insulta si calomnie, in urma pamfletelor aparute, fie sub semnatura sa, fie sub pseudonimul Alcibiade, in revistele Romania Mare si Politica.

Fondarea partidului

In vara anului 1990, Corneliu Vadim Tudor, impreuna cu mentorul sau spiritual,  scriitorul Eugen Barbu, editeaza  primul numar al revistei "Romania Mare".

Avand la baza ideea de unitate a tuturor provinciilor romanesti, ca suprem ideal national, aceasta revista, la numai un an de la aparitia sa, a dus la fondarea Partidului Romania Mare de catre Corneliu Vadim Tudor impreuna cu  Eugen Barbu si profesorul univ. dr. Mircea Musat, cu generalii Ion Alexandru Munteanu si Theodor Paraschiv.

Partidul si-a inceput efectiv activitatea pe baza deciziei Tribunalului Municipiului Bucuresti si autorizatiei de functionare din 20 iunie 1991.

Prima Conducere a Comitetului Director al PRM a fost formata din Corneliu Vadim Tudor - Presedinte, Eugen Barbu - prim - vicepresedinte, prof. univ. Dr. Mircea Musat, col. Av. (r) Radu Teodoru  si gen. (r) Teodor Paraschiv - vicepresedinti.

Politica PRM se vrea a fi de un "Nationalism Luminat" teoretizat de dascalul national Nicolae Iorga.

La data de 31 iulie 1991 s-au infiintat Organizatia de Femei  Romania Mare si Organizatia de Tineret Romania Mare.

La 11 octombrie 1991, a avut loc prima Conferinta Nationala a PRM.

Rezultate in alegeri

In anul 1992, la alegerile legislative, din septembrie, PRM  avea sa intre pentru prima data in Parlament cu 22 de senatori si deputati.

La  alegerile legislative din 3 noiembrie 1996, PRM  a obtinut 4,46% din voturile alegatorilor pentru Camera Deputatilor si 4,54% din voturile pentru Senat, trimitand in Parlament 19 deputati si 8 senatori.

Candidatul partidului la presedintia tarii, Corneliu Vadim Tudor, a obtinut 4,72% din voturi, plasandu-se pe locul cinci.

Alegerile parlamentare si prezidentiale din 26 noiembrie 2000 au reprezentat cel mai mare succes electoral al partidului. PRM a intrat in Parlament cu 84 mandate de deputati si 37 de senatori, ceea ce inseamna o pondere de 24,35% la Camera Deputatilor si 26,43% la Senat.

PRM s-a prezentat in alegeri cu sloganele “Sus Patria, jos Mafia” si “Fapte, nu vorbe”.

Corneliu Vadim Tudor s-a calificat in turul doi al prezidentialelor obtinand 28,34%. In turul doi, acesta a primit cu putin mai multe voturi decat in primul tur 33,17%, pierzand cursa prezidentiala in fata contracandidatului sau Ion Iliescu. PRM a acuzat fraude electorale.

In urma alegerilor parlamentare din 2004, PRM obtine 13,63% din voturile exprimate pentru Senat si va fi reprezentat de 21 senatori iar pentru Camera Deputatilor a primit 12,92% si primeste 48 de fotolii de deputat.  Pentru alegerile prezidentiale, Vadim Tudor obtine 12,56% clasandu-se al treilea. PRM a acuzat iar fraude electorale.

La un pas de Cotroceni

Vadim Tudor candideaza in 2009 si a tot candidat din 1996 la presedintia Romaniei si a pierdut. La alegerile din 1996 s-a clasat pe locul 5 din 16 candidati.

In 2000, a candidat din nou si a ajuns in turul doi unde a fost invins de Ion Iliescu. C.V.Tudor a obtinut 33,17% din voturi.

  In primul tur din 2004, a iesit pe locul trei dupa Adrian Nastase si Traian Basescu, obtinand 12,57% din preferintele electoratului.

  Tot timpul, Vadim Tudor a acuzat fraudarea alegerilor legislative si prezidentiale de catre adversarii sai politici.

Aliante politice

In 1995, PRM a avut o scurta perioada de colaborare cu PDSR, partidul aflat la guvernare. Protocolul de colaborare politica pentru sprijinirea guvernului si sustinere parlamentara a fost semnat la 20 ianuarie 1995 si a tinut pana in octombrie 1995 cand PRM se retrage din alianta cu PDSR, PUNR si PSM ca urmare a ignorarii propunerilor sale.  

  In martie 1995, PRM a format o alianta politica sub denumirea "Partida Nationala", avand ca parteneri Partidul Roman pentru Noua Societate  si Uniunea Liberala Bratianu.

In septembrie 1996, PRM a fuzionat, prin absorbtie, cu Partidul Roman pentru Noua Societate.

In noiembrie 1998, PRM  a fuzionat cu Partidul Fortelor Democrate ' 89, formatiunea politica a Uniunii Nationale a Organizatiilor de Revolutionari UNORD. Insa in mai 2001 s-a decis denuntarea fuziunii si PRM  ii exclude pe deputatii Dorin Lazar Maior si Codrin Stefanescu.

  La inceputul anului 2005, PRM hotaraste anularea aliantei electorale cu Partidul Blocul National Democrat. Decizia a fost luata ca urmare a negocierilor acestui partid cu coalitia de guvernamant. Cei cinci deputati, ai acestui partid, alesi pe listele PRM, au fost exclusi din partid.

Episodul Ciontu si PPRM

In martie 2005 are loc Plenara Extraordinara a Consiliului National al PRM care adopta denumirea de Partidul Popular Romania Mare (PPRM). Cu acest prilej se modifica statutul PRM in sensul crearii functiei de presedinte de onoare.

Corneliu Vadim Tudor este ales presedinte de onoare al PPRM, iar Corneliu Ciontu, presedinte.

Considerand ca PPRM se indeparteaza de la linia care l-a consacrat pe scena politica, vazand scaderea in sondaje a partidului si din cauza aparitiei suspiciunilor ca noua conducere urmareste alipirea partidului de PSD, mai multi lideri PRM, printre care Lucian Bolcas, Gheorghe Funar, Lia Olguta Vasilescu si Mitzura Arghezi solicita indepartarea lui Ciontu.

In mai 2005, Biroul Permanent hotaraste revenirea in functia de presedinte a lui Corneliu Vadim Tudor. Pe 2 iunie 2005, Biroul Permanent decide excluderea din partid a lui Corneliu Ciontu, Anghel Stanciu si Petre Rosca.

La plenara extraordinara a Consiliului National din iunie 2005,  se hotaraste revenirea  la numele de Partidul Romania Mare si anularea modificarilor aduse statutului PRM in 12 martie 2005.

Relatia cu evreii

PRM a negat mult timp existenta Holocaustului in Romania. Apoi PRM si C.V. Tudor si-au schimbat brusc opinia. S-a incearcat si schimbarea imaginii de partid antisemit. La sfarsitul anului 2003, presedintele Corneliu Vadim Tudor incheie un contract de colaborare cu firma israeliana de comunicare si relatii publice "Arad Communication" si se declara impotriva anti - semitismului.  

La 15 ianuarie 2004, a avut loc, in Parcul Trandafirilor din Brasov, dezvelirea statuii lui Itzak Rabin, fost premier al Israelului, asasinat in timpul unui discurs pacifist. In mijlocul unei mari adunari populare la care au participat peste 7.000 de membri PRM din toata tara, Corneliu Vadim Tudor a rostit un vibrant discurs-manifest chemand liderii si popoarele lumiii la pace si concordie planetara.

In perioada 3 - 8 mai 2004 se organizeaza un pelerinaj la Auschwitz, la care participa alarturi de Corneliu Vadim Tudor si alti fruntasi ai partidului.

In campania electorala din 2004, Vadim Tudor si-a cerut public iertare fata de poporul israelian, deoarece a publicat o serie de articole considerate antisemite.

  Dupa alegerile din 2004, israelianul de origina romana Nati Meir a fost ales deputat din partea PRM.

Ulterior, cei doi s-au certat. Meir a acuzat faptul ca in ziarul Tricolorul ar fi aparut un articol antisemit si a plecat din PRM.

Politica europeana

Pe 8 decembrie 2004, Consiliul National al PRM hotaraste inceperea negocierilor de aderare la Partidul Popular European.  PRM a si depus o cerere pentru a deveni membru al Partidului Popular European, care i-a fost insa refuzata.

In iulie 2005, Corneliu Vadim Tudor a afirmat ca formatiunea sa renunta la intentia de a se afilia la PPE. Corneliu Vadim Tudor si-a justificat decizia prin faptul ca "familia europeana e dominata de unguri". "Sa ma roage ei, acum nu ma mai intereseaza pe mine", a spus Corneliu Vadim Tudor.

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cei 5 euro-observatori ai PRM au devenit europarlamentari. Prin asocierea PRM cu o serie de partide extremiste sau radicale din Europa, s-a constituit grupul europarlamentar Identitate, Traditie, Suveranitate considerat de catre presa europeana si de catre analistii politici drept o grupare de extrema dreapta.

Din acelasi grup parlamentar au mai facut parte europarlamentarii Frontului National din Franta (partid de extrema dreapta cu o politica indreaptata impotriva imigrarilor), Alessandra Mussolini (politician fascist, nepoata a lui Benito Mussolini) si o serie de alte partide din Belgia si Bulgaria.

Grupul s-a dizolvat in toamna lui 2007 in urma retragerii PRM din acesta. Dupa alegerile europarlamentare partiale din Romania ce s-au tinut chiar in acea perioada, PRM nu a mai obtinut niciun mandat de parlamentar european, si astfel grupul nu a mai avut ocazia sa se reinfiinteze.

Scandalul Steaua Romaniei

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, si senatorul (2000–2004) PRM Gheorghe Buzatu au fost distinsi in anul 2004, de catre fostul presedinte Ion Iliescu, cu ordinul Steaua Romaniei, pentru meritele culturale.

Au urmat reactii de respingere a acestei decizii. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, si istoricul de origine romana Randolf R. Braham, profesor la City University din New York, au decis rapid, inca din cursul lunii decembrie a lui 2004, sa returneze presedintelui Ion Iliescu distinctiile primite in semn de protest fata de decizia de a-l decora pe Vadim Tudor.

Si jurnalistii de la Europa Libera au returnat medaliile primite de Ion Iliescu in semn de protest.

Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei", condus de Doina Cornea, i-a reprosat lui Corneliu Vadim Tudor "comportamentul nedemn" de un purtator al acestei decoratii pe care acesta l-a adoptat in timpul sedintei festive a Parlamentului de condamnare a comunismului, din 18 decembrie 2006.

Corneliu Vadim Tudor a instalat echipele de agitatori PRM care, au fluierat si strigat in timpul discursului prezidential. Insusi liderul PRM a purtat un banner cu insemne injurioase.

Ca urmare, in mai 2007, presedintele Traian Basescu i-a retras, prin decret prezidential, lui Corneliu Vadim Tudor Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de cavaler.

Parasit de toti

Dupa ce ca nu a reusit in 2007 sa treaca pragul electoral de 5% pentru a intra in Parlamentul European, PRM a fost scos si din Parlamentul Romaniei in urma alegerilor din noiembrie 2008, pentru ca nu a intrunit pragul de 5% necesar pentru a-si mentine pozitia.

  In ultimii ani foarte multi lideri au parasit PRM, printre care: Corneliu Ciontu, Lia Olguta Vasilescu, Daniela Buruiana, Codrin Stefanescu, Anghel Stanciu, Dorel Onaca, Dan Claudiu Tanasescu.  

De-a lungul timpului, au mai plecat multi altii: Radu Teodoru si Dan Ioan Mirescu (membri fondatori) au plecat la mijlocul anilor ’90, dupa ce au fost acuzati de hotie. Putin mai tarziu au plecat Codrin Stefanescu si Dorin Lazar Maior, care au devenit din „vajnici revolutionari“, „gunoaie politice“, „handicapati“ sau „maimutoi“.

La fel a fost si cu Ilie Neacsu si Sever Mesca, fosti membri care, dupa plecarea din PRM, au scris o carte despre viata in partid si relatia cu Vadim. Acestia au fost calificati drept „indivizi fara caracter“ si „infractori nerusinati“.  

Afara din Parlament

Din 2007, liderul PRM incearca sa-si revitalizeze partidul prin cooptarea actritei de telenovele Oana Zavoranu, unul dintre candidatii anuntati pentru Camera Deputatilor.

  "Oana este un copil minunat pe care il cunosc de la varsta de patru ani. Oana Zavoranu este un castig pentru Romania Mare si eu o apreciez foarte mult", a afirmat Vadim, increzator in succesul starletei in politica.

  Insa chiar inainte de alegerile din toamna lui 2008, Oana Zavoranu a anuntat ca se retrage din cursa pentru deputatie, lasandu-l pe Vadim Tudor si mai singur.

  Asa se face ca, in noiembrie 2008, PRM nu a reusit sa treaca pragul de 5% pentru a intra in Parlament.

Alianta Antisaracie

Corneliu Vadim Tudor nu renunta la lupta politica si a anuntat in decembrie 2008 ca doreste formarea unui "pol al opozitiei unite", care sa se numeasca “Alianta Nationala Antisaracie”. PRM poarta discutii cu unele sindicate si cu “partide care nu se regasesc nicaieri si care au cuvant de spus", pentru formarea acestui pol al opozitiei.

"In perioada urmatoare vom inscrie la tribunal aceasta noua formatiune si sub semnul ei vom participa la alegerile anticipate din 2009”, a explicat liderul PRM.   Vadim Tudor nu a precizat insa daca la alegerile din 2009 va reprezenta PRM sau Alianta Antisaracie: "Voi candida la presedintie din partea poporului roman si-mi voi zdrobi candidatii, cum i-am zdrobit in 2000”.

Becali baga PRM in Parlamentul European

In aprilie 2009, omul de afaceri Gigi Becali, aflat in arest preventiv, a acceptat sa candideze la Parlamentul European pe listele PRM, asta in ciuda istoriei de jigniri reciproce dintre el si Corneliu Vadim Tudor.

Gigi Becali a semnat adeziunea la PRM si Vadim Tudor i-a semnat carnetul de membru de partid, precizand ca, prin acest gest, omul de afaceri nu si-a tradat propriul partid, PNG.

In iunie 2009, PRM a obtinut 8,65% din voturi la alegerile europarlamentare si a inregistrat o revenire spectaculoasa, trimitand trei oameni in PE, printre care pe liderul Corneliu Vadim Tudor si pe Gigi Becali.

Link-uri utile:

Partidul Romania Mare PRM
Partidul Romania Mare PRM
Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu PRM, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.