Ce legi traznite au mai initiat parlamentarii?

Vineri, 27 Iunie 2008, ora 12:59
3999 citiri
Ce legi traznite au mai initiat parlamentarii?

De-a lungul timpului, parlamentarii romani s-au remarcat prin nenumarate initiative legislative cel putin inedite. Cel mai prolific partid a fost PRM, reprezentat de senatorul Gheorghe Funar. Putine proiecte i-au fost insa adoptate in ultima legislatura.

Funar, incurajat de succesul obtinut miercuri in Senat, odata cu votarea noului amendament la legea audiovizualului, isi pune mari sperante in sesiunea de toamna, relateaza Gandul.

Printre initiativele legislative traznite ale parlamentarilor PRM se numara: biblia pentru romani, studierea sahului in scoala sau munca patriotica de Ziua Plantatiilor.

Cea mai noua initiativa legislativa a deputatilor Gheorghe Funar si Ioan Ghise (PNL), adoptata miercuri in plenul Senatului, prin care se impune televiziunilor si radiourilor sa difuzeze stiri cu teme pozitive si, respectiv, negative in pondere egala.

Noua lege a starnit un val de nemultumire in randul presei, pentru ca inexistenta unor criterii obiective de selectare a celor doua categorii de teme va face, practic, imposibila obtinerea ponderii egale.

Funar a declarat insa ca, paradoxal, mai mult presa scrisa s-a aratat ingrijorata, si nu cea audiovizuala, asa cum s-ar fi asteptat, si ca ei nu au avut in vedere decat un echilibru al jurnalelor, "in sensul ca o familie de batrani care aude seara o stire despre alti batrani care au fost jefuiti s-ar putea sa nu mai doarma in noaptea urmatoare", conform sursei citate.

Propunerea legislativa a celor doi deputati l-a nemultumit pe premierul Tariceanu, care a declarat, prin purtatorul sau de cuvant, ca ii va trimite presedintelui Basescu o scrisoare prin care ii va cere acestuia sa nu promulge legea in noua varianta.

Si Clubul Roman de Presa ori Reporters Sans Frontieres se opun amendamentului adus de cei doi parlamentari, intrucat aduce o grava incalcare a dreptului la libera exprimare a jurnalistilor.

O alta initiativa a PRM, aflata pe lista de asteptare a Senatului, este aceea care prevede ca fiecare elev din clasele II-VIII sa primeasca gratuit cate o minibiblie in versuri, cuprinzand versete din cele patru evanghelii oficiale ale Bisericii si Faptele Apostolilor.

Gheorghe Funar n-are nicio indoiala ca legea va trece la toamna de Senat. El este constient totusi ca exista sansa ca proiectul sa nu fie adoptat, pentru ca o initiativa similara din 2007, care prevedea atribuirea gratuita a unei biblii fiecarei familii de romani, a esuat in Parlament.

Dand dovada de un "deosebit" simt al realitatii, un grup de parlamentari PRM, caruia i s-au alaturat Adrian Paunescu (PSD) si din nou Ioan Ghise au propus ca sahul sa fie introdus ca disciplina obligatorie in scoli, dat fiind ca acesta figureaza in programa scolara din multe tari.

Un proiect deja respins de Senat, dar trimis la Camera Deputatilor spre dezbatere, i-ar putea obliga pe romani sa arboreze steagul national la 1 Decembrie, in caz contrar ei fiind amendati cu 1.000 de lei.

Un proiect respins, de data aceasta, de ambele camere ale Parlamentului i-ar fi trimis pe romani, in prima sambata din martie a fiecarui an, la munca pentru a planta, in cadru organizat, pomi.

"Fiecare cetatean apt de munca, indiferent de varsta, are datoria morala sa planteze un copac, un arbore, un arbust sau un pom fructifer, pe proprietate particulara sau publica. Plantatiile se realizeaza sub supravegherea unor oameni de specialitate, pusi la dispozitie de catre primarii sau proprietari" - asa suna textul de lege pe care PRM-ul l-a inaintat spre dezbatere Parlamentului.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#scoli, #parlamentari, #legi, #traznite, #cenzura, #sah , #Gheorghe Funar