Business Focus: „Taxele ar trebui să fie taxe, și nu biruri” – prioritățile economice ale României în anul electoral 2024

Funar: Ambasadorul Taubman ar trebui expulzat

Vineri, 16 Noiembrie 2007, ora 12:13
1584 citiri
Funar: Ambasadorul Taubman ar trebui expulzat

Senatorul PRM de Cluj, Gheorghe Funar, a declarat vineri, la Cluj, ca in opinia sa ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman, ar fi trebuit expulzat de Guvern in urma declaratiilor de joi cu privire la Codul Penal, pe care senatorul clujean le-a catalogat drept o "gafa diplomatica".

"In mod normal, in opinia mea, premierul Tariceanu, la o asemenea atitudine a ambasadorului american, la un asemenea amestec grav in treburile interne ale Romaniei, trebuia sa convoace Guvernul de indata. Presedintele tarii, daca nu a facut-o domnul Tariceanu, trebuia sa ii solicite sa convoace Guvernul, sa mearga la sedinta de Guvern si sa decida expulzarea ambasadorului american in Romania, sa il declare persona non-grata", a declarat Funar citat de NewsIn. El a adaugat ca si Taubman, se pare, a confundat tara noastra cu "o colonie americana de pe alte continente" si si-a permis sa faca aprecieri.

Senatorul PRM s-a declarat convins ca niciun ambasador al SUA nu si-ar permite sa faca asemenea aprecieri la adresa Parlamentului american. "Din pacate, la Bucuresti, inafara de acesta reactie prompta si, in opinia mea corecta, a presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ceilalti care ar fi trebuit sa intervina si o puteau face inclusiv cu rezultate concrete. Trebuiau sa fie presedintele-jucator al Romaniei, domnul Traian Basescu - care pe tema aceasta tace sau nu a aflat de subiect-, trebuia sa o faca primul ministru al Romaniei, domnul Calin Constantin Anton Popescu Tariceanu, trebuia sa aiba o reactie ministrul afacerilor externe, dar nu au avut-o", a mai afirmat senatorul PRM, afrimand despre cei trei mentionati ca sunt oameni "fara coloana vertebrala" care "accepta umilirea romanilor".

"Au constatat si americanii, la fel ca altii, ca avem conducatori de paie ai Romaniei si in conditiile astea isi permit sa ne sfideze in

fel si chip", a mai subliniat Gheorghe Funar.

Senatorul PRM nu crede ca Guvernul SUA a discutat despre pozitia privind legile din Romania, iar afirmatia lui Taubman a fost facuta "de capul lui". "El a cautat sa il sprijine pe presedintele Traian Basescu si sa dea in Parlament. Acesta a fost jocul pe care l-a facut ambasadorul SUA", a mai declarat Funar, care mai considera ca Exelenta Sa a ales acest moment pentru a face declaratiile deoarece parlamentarii nu lucreaza, fiind campanie electorala.

"A avut supriza insa la o reactie din partea presedintelui Camerei, domnul Bogdan Olteanu, care merita felicitat din acest punct de vedere", a conchis Gheorghe Funar.

Ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman, s-a declarat joi, 15 noiembrie, ingrijorat de modificarile Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala si a afirmat ca Parlamentul ar trebui sa nu mai intimideze si sa nu incrimineze presa, cu referire directa la reactiile virulente impotriva difurzarii de catre televiziunea publica a inregistrarii cu Decebal Traian Remes.

Declaratiile lui Taubman au starnit o cascada de reactii ale clasei politice romanesti, printre criticii afirmatiei oficialului american numarandu-se presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Liderul deputatilor l-a acuzat pe Nicolas Taubman ca si-a obtinut postul de ambasador in Romania, in urma finantarii campaniei electorale a presedintelui G.W. Bush, practica ce in tara noastra ar putea fi catalogata drept coruptie.

Dupa aceste acuzatii, Bogdan Olteanu a fost la randul sau tinta fie a criticilor, fie a aprecierilor politicienilor, care pe de-o parte au sustinut demersul liderului deputatilor, iar pe de alta parte s-au delimitat, afirmand ca Olteanu dinamiteaza relatiile romano-americane.

Ambasada SUA a precizat mai tarziu intr-un comunicat de presa ca Nicholas Taubman a vorbit "in calitate de prieten al Romaniei" atunci cand si-a exprimat ingrijorarea fata de modificarile Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala, cu ocazia unui discurs rostit joi la ceremonia de inchidere a programului USAID.

Pe de alta parte, ambasada Marii Britanii s-a raliat la randu-i criticilor lui Taubman. Printr-un comunicat de presa transmis joi se precizeaza ca misiunea diplomatica britanica "impartaseste ingrijorarea" guvernului SUA ca amendamentele propuse la Codul Penal si cel de

Procedura Penala ar putea diminua capacitatea autoritatilor romane de a investiga si condamna persoane suspectate de infractiuni grave.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ciucă afirmă că problema transnistreană are nevoie de o soluţie paşnică şi durabilă, în conformitate cu dreptul internaţional FOTO
Ciucă afirmă că problema transnistreană are nevoie de o soluţie paşnică şi durabilă, în conformitate cu dreptul internaţional FOTO
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a avut, joi, 29 februarie, o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova Oleg Serebrian. Liderul PNL a afirmat că...
Nicușor Dan susține că va scăpa primăria de datorii pe final de mandat. În octombrie 2020, debitele „erau de 3 miliarde de lei”
Nicușor Dan susține că va scăpa primăria de datorii pe final de mandat. În octombrie 2020, debitele „erau de 3 miliarde de lei”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, că primarul care va prelua mandatul în octombrie 2024 nu va găsi nicio...