PRM face recurs la decizia Curtii de Apel

Joi, 25 Septembrie 2008, ora 12:30
1813 citiri
PRM face recurs la decizia Curtii de Apel

Lucian Bolcas, vicepresedintele PRM, a anuntat ca partidul sau va declara recurs impotriva pronuntarii Curtii de Apel Bucuresti (CAB), care da castig de cauza Guvernului si hotararii privind delimitarea colegiilor uninominale.

"Sunt prea multe, evidente si flagrante nelegalitatile din aceasta Hotarare de Guvern, ca sa fie trecute cu vederea. Cererea de suspendare a fost judecata la CAB, nu pe fond, fondul are termen pe 11 noiembrie. Cererea de anulare a HG se judeca atunci", a sustinut, joi, Lucian Bolcas.

Intrebat cum comenteaza anuntul lui Traian Basescu, de concediere a echipei de juristi de la Administratia Prezidentiala, daca joi CAB da dreptate Guvernului, Bolcas a raspuns ca nu poate sa contrazica un om care ii da dreptate.

"Daca se admite cererea de anulare, se darama tot, daca pronuntarea va fi dupa alegeri si ne va fi favorabila, atunci alegerile vor fi anulate si Parlamentul dizolvat", considera Bolcas.

Lucian Bolcas a mai comentat decizia de joi, spunand ca "nici justitia, nici procesele legislative nu sunt un maidan de golanisme, intreceri si trocuri..Guvernul da dovada de un cinism greu de suportat, prea ne considera pe toti prosti... Daca avea un plan B, in cazul in care pierdea, trebuia sa il puna in aplicare de la bun inceput si nu se ajungea aici".

La randul ei, liberala Alina Gorghiu, care a spus ca s-a aflat, joi, la CAB in calitate de candidat in colegiul 22, a sustinut pozitia Guvernului, aratandu-si satisfactia fata de decizia de joi a judecatorilor CAB.

"Hotararea de Guvern este absolut legala. Argumentele politice nu rezista in fata celor juridice. Pe 30 noiembrie vom merge la vot si vom vota candidati, nu liste", a mai spus Alina Gorghiu.

Mircea Geoana: PRM se teme ca nu intra in Parlament

"Salut decizia Curtii de Apel", a spus, joi, si presedintele PSD Mircea Geoana, "acum putem sa ne concentram pe scrutinul din 30 noiembrie".

"A fost o incercare disperata a PRM, cu sprijinul energic si discret al PD-L, de a amana desfasurarea alegerilor...PRM se teme ca nu intra in Parlament si PD-L ca pierde in fata PSD.

Aceasta incercare de amanare a alegerilor a facut parte din intelegerea PRM - PD-L, atunci cand au facut trocul pentru vicepresedintia Senatului", a mai spus Geoana.

Referindu-se la derularea campaniei electorale pentru alegerile legislative din noiembrie, Mircea Geoana a criticat hotararea CNA de a taxa aparitiile in media ale candidatilor:

"Regret decizia CNA, multi candidati de la PSD nu au atatea resurse si e anormal ca banul sa decida".

Geoana considera ca intrecerea electorala devine, in acest mod, "teren de joc accidentat" in care se intrec "marii latifundiari politici".

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a spus ca decizia instantei este "pe dos", magistratii dorind astfel sa infirme speculatiile potrivit carora seful statului ar fi intervenit in cursul justitiei.

"Nu am sa intru in amanunte judiciare. S-au facut presiuni si asupra noastra ca partid, si asupra presedintelui Traian Basescu, ieri (miercuri - n.r.) toata ziua s-au facut presiuni cum ca presedintele ar fi intervenit in justitie, asa incat decizia este o decizie pe dos, e nelegala", a declarat Tudor.

Corneliu Vadim Tudor a spus ca nu este dezamagit deoarece se astepta la o astfel de decizie din partea instantei, insa PRM va folosi toate caile de atac, variantele fiind recursul si sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu Hotararea de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale.

Presedintele Comisiei de Cod Electoral, liberalul Mihai Voicu, a declarat vineri, pentru NewsIn, ca decizia Curtii de Apel confirma ca toate actele normative in baza carora se organizeaza alegerile din noiembrie sunt legale. "Este categoric o victorie a justitiei impotriva indicatiilor date la televizor sau in fata Parlamentului", a mentionat el, adaugand ca este si o victorie asupra adversarilor uninominalului.

Intrebat care sunt variantele pregatite de Executiv in situatia in care Curtea de Apel va decide anularea alegerilor, Voicu a precizat doar ca vointa politica este de a se lua toate masurile pentru ca alegerile sa se desfasoare pe 30 noiembrie, pe legea actuala.

Deputatul PD-L Valentin Iliescu a precizat, pentru NewsIn, ca partidul sau este interesat ca alegerile sa se desfasoare la termen. El a adaugat ca nu doreste sa comenteze o decizie a carei motivatie nu o cunoaste, dar a amintit ca PD-L a criticat public felul in care colegiile din Satu Mare, Constanta, Bucuresti si diaspora au fost delimitate de Guvern.

Valentin Iliescu a acuzat PSD si PNL ca au creat premizele ca Hotararea de Guvern sa fie contestata.

Senatorul UDMR, Eckstein Kovacs, considera decizia Curtii de Apel ca una "logica" si "previzibila", deoarece comisia parlamentara speciala pentru delimitarea colegilor uninominale a procedat corect cand a solicitat Guvernului sa traseze circumscriptiile in cele trei judete.

Senatorul PC Sergiu Andon, presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, care il acuza pe presedintele Basescu ca ar fi influentat indirect decizia Curtii de Apel, referindu-se la declaratia acestuia din timpul discursului din sedinta comuna a Parlamentului, in care a sugerat ca Hotararea de Guvern prin care s-au stabilit colegiile uninominale nu este legala.

Sergiu Andon a spus ca solicitarea PRM ar putea fi argumentata juridic, dar repercusiunile unei acceptarii unei astfel de solicitari putea provoca "probleme mari politice".

Argumentele in favoarea solicitarii PRM pe care Andon le-a identificat au fost legate de disproportia anumitor circumscriptii, precum si de anumite deficiente in delimitare, care potrivit acestuia au produs omiterea unor zone.

Andon a sustinut ca, spre exemplu, in Cluj exista un intreg cartier care nu a fost cuprins in niciunul dintre colegiile uninominale.

Curtea de Apel Bucuresti a respins, joi, solicitarea PRM de suspendare a hotararii de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale era considerat nelegala, dupa ce Guvernul, MIRA si Alina Gorghiu au cerut respingerea actiunii inaintate de acest partid.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#uninominal, #PSD, #PRM, #PNL, #alegeri , #Lucian Bolcas