Curtea Constitutionala respinge contestatia PRM pe uninominal

Marti, 18 Noiembrie 2008, ora 13:20
1650 citiri
Curtea Constitutionala respinge contestatia PRM pe uninominal

Curtea Constitutionala a respins, marti, exceptia de necostitutionalitate invocata de PRM in procesul prin care a cerut anularea Hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale.

La termenul de marti, vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a cerut magistratilor Curtii Constitutionale sa admita execeptia invocata pe motiv ca legea privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului a fost modificata prin ordonante de urgenta date in beneficiul Guvernului.

Bolcas a mai sutinut ca modificarile facute de Executiv aduc atingere drepturilor electorale fundamentale, in special egalitatii votului, creand "spatii electorale".

"Parlamentul stabileste faptul ca este interzisa existenta unei diferente mai mari de 30 la suta intre numarul locuitorilor din colegiile uninominale, iar ordonanta de urgenta stabileste ca aceasta diferenta sa fie numai << de regula >> de 30 la suta, ceea ce trece peste interdictia Parlamentului", a sustinut Bolcas in fata magistratilor CCR.

In replica, Guvernul a criticat sustinerile vicepresedintelui PRM pe motiv ca, desi sunt contestate articole din doua ordonante de urgenta, pana la urma se pune in discutie constitutionalitatea tuturor dispozitiilor din ordonante.

Reprezentantul Guvernului a precizat ca este vorba, de fapt, doar despre sintagma "de regula", care ar afecta dreptul de a alege si de a fi ales. Opinia Executivului este, potrivit sussinerilor de marti, ca o eventala declarare ca neconstitutionale, a ordonantelor de urgenta atacate, ar duce la blocarea alegerilor, lasand tara fara Guvern si Parlament.

Procurorul a cerut magistratilor CCR respingerea exeptiei invocate de PRM, ca fiind neinteimeiata.

Reamintim ca magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu au fost de acord, pe 11 noiembrie, cu recursul PRM impotriva sentintei instantei anterioare de a respinge suspendarea Hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale.

Totodata, Curtea de Apel Bucuresti isi motivase decizia de trimitere la CCR a dosarului in care PRM cere anularea hotararii de Guvern privind colegiile uninominale ca cele doua ordonante de guvern privind modificarea Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor sunt constitutionale.

"Curtea apreciaza ca prevederile art. 3 din OUG 66/2008 si art. 1 pct.11 din OUG 97/2008 nu contravin principiilor constitutionale invocate de catre reclamant, sustinerile acestuia vizand de fapt o eventuala nerespectare a normelor de tehnica legislativa, care ar fi de natura sa influenteze legalitatea si oportunitatea actului administrativ dedus judecatii", se arata in motivarea magistratilor.

Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a retinut ca sunt indeplinite conditiile pentru sesizarea Curtii Constitutionale, in sensul ca cele doua ordonante de urgenta au legatura cu obiectul cauzei.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#CCR, #contestatie uninominal, #PRM, #respingere , #stiri PRM