Instanta suprema a ramas in pronuntare pe suspendarea uninominalului

Marti, 11 Noiembrie 2008, ora 11:33
1381 citiri
Instanta suprema a ramas in pronuntare pe suspendarea uninominalului

Inalta Curte de Casatie si Justitie a ramas, marti, in pronuntare in procesul in care PRM contesta decizia Curtii de Apel Bucuresti, care le-a respins cererea de suspendare a Hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale.

Printr-o decizie a instantei favorabila PRM, s-ar ajunge la suspendarea hotararii privind delimitarea colegiilor uninominale si, implicit, la amanarea alegerilor pe baza sistemului de vot uninominal, declara liderii acestui partid citati de Newsin.

"Alegerile, asa cum au fost ele preconizate de actualul Guvern, nu mai pot avea loc. In aceste conditii, exista un impas care va duce la amanarea alegerilor. Daca hotararea privind delimitarea colegiilor uninominale este suspendata, atunci Parlamentul, care poate sa mai functioneze trei luni, nu mai poate forma in acest timp alte colegii. A doua posibilitate este amanarea votului uninominal pentru legislatura urmatoare", a declarat vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas.

Astfel, PRM sustine, in motivele de recurs, ca prima instanta, respectiv Curtea de Apel, ar fi ignorat probele depuse de partid privind probarea existentei unui prejudiciu material si perturbarea grava a functionarii unor autoritati si servicii publice implicate in procesul de organizare a desfasurarii alegerilor, pagube ce ar fi aduse de Hotararea de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale.

De asemenea, PRM arata, in motivele de recurs, ca delimitarile pentru trei circumscriptii si pentru circumscriptia din afara granitelor s-ar fi facut in lipsa unei hotarari a comisiei parlamentare, contrar legii.

In plus, PRM sustine ca si in celelalte colegii ar fi fost incalcate in repetate randuri hotararile Comisiei Parlamentare.

Curtea de Apel Bucuresti a respins pe 25 septembrie solicitarea PRM de suspendare a Hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, deoarece partidul nu a facut dovada unui "prejudiciu material viitor si previzibil" si nu a aratat motivele pentru care HG 802/2008 nu ar fi legala, motiveaza instanta.

Intre timp, Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 28 octombrie, sa trimita la Curtea Constitutionala dosarul in care PRM cere anularea Hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, procesul fiind supendat pana la o decizie a CCR.

Premierul Tariceanu a precizat ca, daca judecatorii ar fi dat castig de cauza PRM, Guvernul era pregatit cu un pachet legislativ care urma sa fie adoptat imediat, ministrii fiind "tinuti in asteptare" pentru organizarea unei sedinte de Guvern extraordinare.

Premierul a spus ca intentiona sa convoace la o dezbatere partidele politice care sustin "sincer" votul uninominal , astfel incat Guvernul sa aiba suport politic in Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Consiliului Superior al Magistraturii discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Consiliului Superior al Magistraturii discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută miercuri sesizarea făcută de Inspecţia Judiciară privind suspendarea...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#IICCJ, #PRM, #vot uninominal, #suspendare, #pronuntare , #stiri PRM