Tot mai multe persoane, chiar și dintre cele mai tinere, se plâng de probleme cu memoria. Dacă ți s-a întâmplat până acum să nu te poți concentra pe ceva ce ai de făcut, să uiți lucruri importante sau să ai momente în care te simțeai absent dintr-o conversație, află ce încearcă să îți transmită creierul în aceste situații:
Ai putea suferi de depresie
Depresia este un declanșator pentru disfuncția cognitivă asociată pierderilor de memorie. Depresia poate compromite gândirea clară, timpul de reacție și starea de spirit. Peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu depresia.
Probleme cu somnul
Adulții au nevoie de șapte până la nouă ore de somn pe timpul nopții, așadar, dacă nu dormi suficient, este posibil să ajungi să ai probleme cu memoria. Creierul se odihnește și se reface în timpul nopții. Încearcă să adopți obiceiuri sănătoase înainte de a merge la culcare pentru a avea un somn de calitate și a-ți proteja astfel inclusiv memoria.
Schimbări hormonale
În cazul femeilor, unul dintre factorii care influențează memoria îl reprezintă schimbările hormonale. Astfel, problemele de memorie pot deveni mai evidente în perioada menopauzei sau perimenopauzei. Pierderile de memorie din această perioadă pot indica fluctuații ale nivelului de estrogen sau ale altor hormoni, care pot duce la probleme de concentrare. De asemenea, sarcina, sindromul premenstrual și menstruația pot fi alte cauze ale problemelor de memorie cu care se confruntă femeile.
Dietă alimentară dezechilibrată
Stările de confuzie, indeciziile și anxietatea își pot avea cauza într-un aspect fundamental al stării de sănătate în general – dieta alimentară. Atunci când consumi, de exemplu, prea mult zahăr, cofeină și alcool pe o perioadă lungă de timp, nu este de mirare că ajungi să te confrunți cu pierderi de memorie. Intoleranța la gluten și lactate poate afecta, de asemenea, memoria unei persoane. Adoptă o dietă bogată în alimente organice, fructe, legume, nuci, semințe și încearcă să reduci alimentele procesate, grăsimile, zahărul și mâncarea de tip fast-food.
Nu faci suficientă mișcare
Persoanelor sedentare li se recomandă să înceapă să facă mișcare. O rutină zilnică bazată pe câteva exerciții fizice elementare nu va influența doar fizicul, ci și toate organele interne, inclusiv creierul. Activitatea fizică reduce inflamațiile, eliberează endorfine și oferă multe alte beneficii pe lângă scăderea în greutate.
Ai deficiență de vitamine
Deficiența de vitamina B12 este asociată cu problemele de memorie și disfuncțiile sistemului nervos central, în special în cazul persoanelor în vârstă. Dar mai sunt și alte vitamine necesare pentru ca memoria să funcționeze corect. Dacă ai lipsă de folat, tiamină, niacină și vitamina B6, s-ar putea să ajungi să te confrunți cu probleme de memorie.
Fibromialgia poate fi o cauză
Fibromialgia se manifestă prin dureri musculare cronice, articulații dureroase, oboseală și tulburări de somn. În cazul persoanelor care trăiesc cu acest sindrom, problemele de memorie sunt frecvente. Simptomele includ pierderi de memorie pe termen scurt, lipsa de concentrare și dificultatea de a purta o conversație.