Riscurile pentru sănătate, considerabil mai mari după 40 de ani. Ce se întâmplă începând cu acest prag

Duminica, 17 Iulie 2022, ora 17:05
6351 citiri
Riscurile pentru sănătate, considerabil mai mari după 40 de ani. Ce se întâmplă începând cu acest prag
Vârsta de 40 de ani vine cu multe schimbări FOTO Pixabay

Pragul de 40 de ani vine cu noi provocări în privința sănătății, cu riscuri mai ridicate pentru anumite afecțiuni, însă, cel mai bun tratament este, până la urmă, prevenția.

Corpul începe să treacă prin diverse schimbări care nu sunt vizibile imediat. Deși ne simțim încă tineri, niciun om nu a putut să păcălească până acum bătrânețea.

Există o serie de probleme de sănătate și de modificări ce apar după 40 de ani, potrivit medical-news.org.

1. Declinul celular

Declinul celular începe la 40 de ani și se accelerează pe măsură ce îmbătrânești. Se întâmplă deoarece mitocondriile - centrul de putere al celulei - începe să scadă. Ca rezultat, afectează capacitatea celulelor de a funcționa la niveluri optime. Dacă sunteți obosit în mod constant sau aveți un sistem imunitar mai slab, acesta ar putea fi motivul, deoarece afectează funcția țesuturilor și organelor.

2. Scădere în înălțime

Potrivit Harvard Medical School, începi să pierzi aproximativ un centimetru în înălțime în timpul celui de-al patrulea deceniu din viață. Până când ajungi la 50, consideră-te mai scund. Cel mai probabil veți continua să vă micșorați în același ritm în fiecare deceniu. De ce? Pentru că densitatea osoasă a coloanei vertebrale scade și discurile se uzează, rezultând o statură mai mică.

3. Creșterea urechilor

Vei observa că urechile tale încep să crească pe măsură ce îmbătrânești. De fapt, poate fi o valoare constantă de 0,22 milimetri pe an. De ce? Pentru că îți pierzi elasticitatea pielii.

4. Pierderea masei musculare

Sarcopenia, sau pierderea și slăbiciunea asociate cu vârstă, este o realitate. Bărbații încep să piardă masa musculară la 30 de ani, ceea ce duce la o scădere de aproximativ trei până la cinci procente a masei musculare în fiecare deceniu. Cu toate acestea, este posibil să nu observați schimbarea până când ajungeți la 40. Dacă doriți să rămâneți în formă, apucați-vă de antrenamente de forță.

5. Schimbări hormonale

De îndată ce au împlinit vârsta de 40 de ani, atât bărbații, cât și femeile se confruntă cu o scădere a hormonilor în următorul deceniu. Pe măsură ce testosteronul și estrogenul scad în jurul vârstei de 40 de ani, veți observa o serie de schimbări care au loc în corpul și dispoziția dumneavoastră. Printre acestea se numără și libidoul scăzut.

6. Creșterea nasului

Pe măsură ce îmbătrânești, nasul tău se poate lăsa și își poate schimba forma sau poate părea diferit. Similar altor părți ale corpului, pielea se lasă deoarece fibrele de colagen și elastină din cartilaj se descompun. Potrivit unui studiu de la Universitatea din Milano, nasul bărbaților crește în volum cu o medie de aproape 20% între vârstele 18-30 și 65-80. Nasul femeilor se schimbă cu aproximativ 18% de-a lungul deceniilor de viață.

7. Îmbolnăvirile, mai frecvente

Cu cât îmbătrânești, cu atât sistemul tău imunitar va fi mai puțin capabil să facă față provocărilor germenilor pe care îi întâlnești în viața de zi cu zi. Pe la mijlocul vieții, veți începe să vă îmbolnăviți mai des și, probabil, mai grav decât atunci când aveați douăzeci sau treizeci de ani. Dacă te confrunți deja cu o boală cronică, fă tot ce poți pentru a o ține sub control înainte de a împlini patruzeci de ani. Începeți să vă obișnuiți cu vaccinarea împotriva gripei deoarece boala vă va afecta mai mult.

8. Perimenopauza poate începe în cazul femeilor

Menopauza începe de obicei la cincizeci de ani, dar perimenopauza poate începe de la patruzeci. Este posibil să începeți să experimentați unele dintre simptomele asociate menopauzei, cum ar fi transpirații nocturne și bufeuri; aceste simptome apar deoarece corpul dumneavoastră produce mai puțin estrogen.

9. Apnee în somn

Apneea în somn este mai comună după 40 de ani. Apare atunci când încetați să respirați, iar corpul se trezește pentru a reporni respirația. Este posibil să nu fi conștient că te trezești în mod constant, dar s-ar putea să te simți din ce în ce mai obosit, în ciuda faptului că orele de somn au fost suficiente. Dacă vă confruntați cu oboseală cronică în ciuda faptului că dormiți suficient, consultați-vă medicul.

10. Risc mai mare de diabet

Odată ce împliniți 40 de ani, aveți un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, care este asociat cu o dietă nepotrivită și un stil de viață nesănătos. Consumul excesiv de zahăr pe o perioadă lungă de timp provoacă rezistență la insulină, care se poate transforma în cele din urmă în diabet de tip 2.

11. Femeile, risc mai mare de a acumula kilograme decât bărbații

Femeile sunt predispuse la acumularea kilogramelor în plus la mijlocul vieții. Un motiv semnificativ constă în schimbările hormonale care încep să aibă loc în anii ce preced instalarea menopauzei.

12. Modificarea corzilor vocale

Ați observat vreodată că, pe măsură ce femeile îmbătrânesc, vocile lor devin mai grave, în timp ce vocile bărbaților devin mai subțiri? Este ca o pubertate inversă! Motivul este că, după patruzeci de ani, corzile tale vocale vor începe să se schimbe. Ele pot deveni mai puțin flexibile, pot începe să se atrofieze și chiar să se usuce. Rezultatul îți schimbă tonul vocii.

13. Apariția petelor maronii

Petele solare, numite și pete hepatice, reprezintă decolorarea pielii și apar mai ales după vârsta de 40 de ani. Motivul este pur și simplu o viață întreagă de expunere la soare, la care se adaugă faptul că pielea produce mai puțină melanină. Petele solare neregulate sunt un motiv de îngrijorare deoarece ar putea indica cancer de piele.

14. Scade sensibilitatea dinților

Nervii dinților pot începe să se micșoreze, astfel că vei fi mai puțin sensibil la lucrurile care ți-au creat probleme în trecut, ca de exemplu a mușca dintr-o înghețată. Cu toate acestea, rețineți că scăderea sensibilității dentare are un cost. Nu veți mai sesiza în aceeași măsură eventualele dureri care ar putea fi asociate cu carii și alte probleme dentare.

15. Vezica urinară

Vezica urinară hiperactivă, sau nevoia constantă de a urina pe tot parcursul zilei, apare predominant în cazul persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani. Pe măsură ce îmbătrânești, pereții vezicii se îngroașă, nervii nu funcționează la fel de bine, iar mușchii care ajută la control pot începe să-și piardă funcționalitatea. Rezultatul? Mai multe drumuri la baie.

16. Pietre la rinichi

Vestea proastă este că, după 40 de ani, aveți un risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi. Ele pot avea un centimetru sau mai mult și cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai dureroase. Cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea pietrelor la rinichi este deshidratarea, așa că asigurați-vă că beți multă apă.

17. Alergii alimentare

Există un mit conform căruia alergiile alimentare sunt întotdeauna prezente din copilărie. Fals! Puteți dezvolta o alergie la mâncarea preferată în orice moment al vieții, chiar și la patruzeci de ani. Dacă întâmpinați simptome în mod regulat după ce ați consumat un anumit aliment, mergeți la alergolog pentru a vedea dacă ați dezvoltat o nouă alergie alimentară. Rețineți că o alergie nu este același lucru cu o intoleranță. Poti fi intolerant la lactoza fără să fii alergic la lapte.

18. Infertilitate

Când femeile ajung la perimenopauză, numărul de ovule pe care le produc scade dramatic. Dacă ai peste 40 de ani și încerci să faci un copil, șansele sunt aproape nule. Infertilitatea se instalează cu 5-10 ani înainte de menopauză. Pe de altă parte, bărbații pot continua să aibă copii aproape tot restul vieții.

19. Probleme cu spatele

Persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani au cel mai mare risc de a dezvolta o hernie de disc la nivelul coloanei vertebrale. Rezultatul este durerea radiantă la spate, fese și coapse. Durerea de spate inferioară devine deosebit de frecventă după 40 de ani.

20. Mai mult păr facial

În timp ce podoaba capilară se rărește, apare păr în zone în care nu vi-l doriți, ca de exemplu pe față. Și nu numai că este mult păr, dar este mai gros și mai negru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schimbări foarte simple care vor ajuta pe oricine să slăbească și să se mențină fără dietă sau calorii numărate
Schimbări foarte simple care vor ajuta pe oricine să slăbească și să se mențină fără dietă sau calorii numărate
Un nutriționist a detaliat o serie de schimbări simple de stil de viață care vor ajuta pe oricine să piardă în greutate, fără să elimine mâncărurile preferate sau să urmeze o dietă...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#probleme sanatate, #40 de ani, #schimbari , #stiri sanatate
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Sportul practicat începând cu copilăria prelungește enorm vitalita