O firmă de pompe funebre a fost obligată să plătească daune de aproape 1 miliard de dolari, după ce a păstrat 190 de cadavre în decompunere, oferindu-le cenușă falsă rudelor care au optat pentru incinerare la moartea celor dragi. Din păcate, victimele înșelăciunii nu se așteaptă să primească vreun ban.
Firma de pompe funebre Return to Nature (Întoarcerea la natură, n.r.) din Penrose, Colorado, a fost obligată la plata unor daune de 950 milioane de dolari pentru familiile victimelor care au primit cenușa celor dragi în urma unei incinerări fictive.
Jon și Carie Hallford, proprietarii firmei au păstrat 190 de cadavre în descompunere după ce au oferit rudelor cenușa care ar fi trebuit să rezulte din incinerarea acestora, scrie BBC.
Peste 100 de membri ai familiilor înșelate au dat în judecată firma, știind să nu vor primi vreun ban, dar sperând să obțină o explicație pentru atrocitatea comisă de cei doi.
Cei doi soți care dețin firma sunt cercetați penal pentru sute de capete de acuzare, inclusiv abuz asupra cadavrelor, furt, spălare de bani și fals în înscrisuri oficiale. Cadavrele au fost descoperite după ce vecinii s-au plâns de un miros neplăcut care emana de pe proprietatea soților Hallford în octombrie 2023.
„Aș fi vrut să participe, măcar pentru a fi obligați să depună mărturie, să fie puși sub jurământ și să ofere lămuriri despre cum au putut face asta, nu o dată sau de două ori ci de sute de ori”, a declarat după verdict Andrew Swan, avocatul victimelor înșelătoriei.
În statul american Colorado, nu este necesară o licență, un curs de pregătire sau măcar o diplomă de absolvire a liceului pentru a deveni operator de pompe funebre. Legea spune că, atunci când cadavrele neîmbălsămate nu sunt îngropate în 24 de ore de la deces, este obligatorie refrigerarea acestora.