Povestea inginerului care a ajutat „mai mult inconștient decât conștient” la prinderea Ceaușeștilor. Cum a primit cu forța statutul de luptător cu rol determinant în Revoluție

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 03:01
15883 citiri
Povestea inginerului care a ajutat „mai mult inconștient decât conștient” la prinderea Ceaușeștilor. Cum a primit cu forța statutul de luptător cu rol determinant în Revoluție
Inginerul Marius Popescu susține că a avut rol determinant în prinderea soților Ceaușescu FOTO Youtube/Ziaristii.com

Marius Popescu, un inginer din Dâmbovița care i-a găsit în câmp, în decembrie 1989, pe fugarii Nicolae și Elena Ceaușescu, a obținut o sentință definitivă care obligă Secretariatul de Stat pentru Revoluționari să îl declare luptător cu rol determinant în Revoluția din Decembrie 1989.

Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist a fost obligat de Tribunalul Dâmbovița, în primă instanță, și Curtea de Apel București, în recurs, să îl declare luptător cu rol determinant în Revoluție pe Marius Popescu, un inginer din Dâmbovița care susține că, în Decembrie 1989, i-a blocat pe soții Ceaușescu, după fuga de la Snagov și aterizarea în câmpul de lângă satul Sălcuța.

În procesul deschis la Tribunalul Dâmbovița, Marius Popescu a arătat că în 2008 a obținut titlul de luptător remarcat prin fapte deosebite după ce „a blocat DN 7 cu un tractor cu remorcă, pentru a nu-i permite cuplului Ceaușescu și gărzilor de corp să se deplaseze, a telefonat de două ori la TVR anunțând prezența cuplului Ceaușescu pe DN7 și direcțiile în care au plecat — informații ce au condus la arestarea lor”.

În 2015, după ce legislația privind acordarea certificatelor pentru revolutionari s-a schimbat, Popescu a făcut cerere pentru a i se acorda titlul de luptător cu rol determinant, care vine la pachet cu indemnizația de revolutionar.

În 2019, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor a întocmit, pentru a transmite Administrației Prezidențiale, o listă cu 29 de revoluționari pentru care Klaus Iohannis să emită decretul de acordare a titlului de luptător cu rol determinant în Revoluție. Între cei 29 era și Marius Popescu.

Certificatul, blocat înainte de a ajunge pe masa lui Klaus Iohannis

După ce Guvernul s-a schimbat, noua conducere a Secretariatului de Stat pentru Revoluționari nu a mai transmis lista cu propuneri Administrației Prezidențiale, justificând începerea unei anchete penale care vizează modul de acordare a sute de certificate pentru revoluționari.

Tribunalul Dâmbovița a obligat, însă, Secretariatul de Stat pentru Revoluționari să transmită lista pe care se află Marius Popescu Administrației Prezidențiale în vederea emiterii decretului de către Președintele Klaus Iohannis.

Judecătorii au arătat că „refuzul pârâtei (n.r. Secretariatului de Stat) este unul nejustificat, deoarece pe de-o parte pârâta nu mai putea reveni asupra Deciziei nr. 345/04.11.2019, iar pe de altă parte reclamantul nu figurează printre cele 500 de persoane vizate de dosarul penal”. Cu alte cuvinte, Tribunalul Dâmbovița a arătat că Secretariatul de Stat nu avea motiv să oprească demersul prin care Marius Popescu a cerut să fie declarant luptător cu rol determinant.

Un revoluționar mai mult „inconștient decât conștient”

Sentința Tribunalului Dâmbovița a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel București, unde sentința a fost menținută. În recursul de la Curtea de Apel București, Marius Popescu a cerut să fie menținută sentința „arătând că de 6 ani face demersuri în justiţie pentru a obţine titlul de luptător cu rol determinant, bazându-se pe faptul că mai mult inconştient decât conştient în data de 22.12.1989, pe când, pe drumul Bucureşti - Piteşti, a oprit/ a imobilizat cuplul Ceaușescu, care coborâse din elicopter, blocând şoseaua cu un tractor cu remorcă de persoane, după ce îl auzise pe Dinescu la televizor că dictatorul a fugit şi nu se ştie unde este”.

Povestea inginerului Popescu de la Revoluție

În cartea „Sfârșitul Ceaușeștilor”, scrisă de jurnalistul Grigore Cartianu, episodul pentru care inginerul Marius Popescu a primit titlul de luptător cu rol determinant este povestit cu lux de amănunte.

Potrivit unui fragment din carte, publicat pe site-ul ziariștii.com, în timp ce soții Ceaușescu, lăsați de elicopterul prezidențial în câmp, așteaptă lângă un salcâm ca aghiotanții lor să oprească o mașină de ocazie, în apropierea dictatorilor încep să se adune, de peste câmp, oameni de la fermele din zonă.

Printre cei care au ajuns la fața locului printr-un joc al destinului era și inginerul Marius Popescu, şef de fermă la Potlogi, lângă Sălcuţa. Popescu venea - alături de un coleg şi o colegă - în remorca unui tractor. Aducea de la Banca Agricolă, din Titu, salariul pe decembrie al subordonaţilor săi.

Mai vechi la faţa locului, inginerul Marius Popescu căuta aliaţi pentru a-i captura pe Ceauşeşti. Cel puţin aşa susţine el. Căpitanul Marian Rusu, aghiotantul Elenei, patrula pe axul drumului în căutarea unei maşini. În apropierea dictatorilor se afla maiorul Florian Raţ.

“La un moment dat, Rusu s-a apropiat de noi. Am zis: «Dom’le, ce faceţi?». El a zis că n-avem ce vorbi cu el. Eu m-am dat aşa, aproape de Ceauşescu, în speranţa că gata, ăsta e «la ocazie» şi-l suim în remorca noastră, să-l ducem undeva. A apărut peste câmp şi un grup de muncitori de la Avicola Titu, Ferma 5. Le-am spus despre ce e vorba. Zic: «Mă! Hai să-i prindem, că i-a lăsat elicopterul aicea, a fugit şi uite, lui îi tremură barba, ea e înnebunită». I-am spus tractoristului meu să tragă tractorul şi să blocheze drumul. În timpul ăsta s-au văzut ghinturile armei sub scurta lui Raţ. Tractoristul s-a oprit, iar muncitorii de la Ferma 5 s-au speriat şi ei. S-au tras spre marginea drumului şi au luat câte un salcâm în braţe. Doar câte un ochi, aşa, se mai vedea spre şosea”, mai povesteşte Popescu.

Inginerul Marius Popescu aproape că-şi pierduse speranţa.

Deodată, apare la faţa locului, cu Dacia lui de culoare albă, un alt personaj de-al locului: Nicolae Vlad, inginer zootehnist, şeful Fermei 7 de la Avicola Titu. Momentul e redat de Popescu. “Vorbesc cu el: «Uite, ăştia stau la ocazie». I-am spus tot ce s-a întâmplat acolo, iar el zice: «Hai să-i ducem cu maşina mea!» . Zic: «Mă, fii atent! Dacă se suie la tine în maşină, îi dăm de pasarela de la Produleşti, că văd că sunt porniţi să se ducă încolo». Aveam de gând să ne aruncăm cu maşina de pe pasarelă, avându-l pe Ceauşescu la bord. Căpitanul Rusu îmi spusese că vrea să ajungă spre Piteşti. Şi-i zic: «Ai încredere în mine!». Dar maiorul Raţ şi-a dat seama că-i lucrătură şi nu a vrut să-i lase cu noi pe Nea Nicu şi pe Leana. Ei făceau ce le spunea maiorul. De capturat nu se mai punea problema, că maiorul avea arme.”

Furia anticeauşistă a inginerului Popescu avea rădăcini adânci în timp. Fiu de preot interbelic, el avusese de suferit şi în şcoli, şi ca inginer. În plus, vizitele lui Ion Dincă – vestitul “Te-leagă” – îl terorizaseră. Odată s-a trezit chiar cu cătuşe la mâini, nefiind judecat vreodată. “Crima” lui era una obişnuită în acele vremuri: incendierea miriştilor pentru a permite tractoarelor să intre la arat, altfel se ducea dracului “planul cincinal”. (Fragment din cartea „Sfârșitul Ceaușeștilor”).

Donald Trump nu poate garanta că va plăti o amendă uriașă, după ce a fost condamnat într-un proces civil pentru fraudă
Donald Trump nu poate garanta că va plăti o amendă uriașă, după ce a fost condamnat într-un proces civil pentru fraudă
Donald Trump este incapabil să ofere justiţiei din New York garanţia că va plăti amenda de 454 de milioane de dolari pentru fraudă financiară în imperiul său imobiliar, în urma...
Răsturnare de situație în cazul Dani Alves, condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare pentru viol: ”Sunt șanse 50-50”
Răsturnare de situație în cazul Dani Alves, condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare pentru viol: ”Sunt șanse 50-50”
Condamnat în primă instanţă la patru ani şi jumătate de închisoare pentru agresiune sexuală, fostul fundaş Dani Alves ar putea beneficia de o eliberare provizorie în aşteptarea unei...
#proces, #Ceausescu, #sentinta, #certificat, #revolutionari , #justitie