Cum pregătește Putin procesul luptătorilor Azov. Dosarul complicat bazat pe probe incerte și atitudinea ambiguă a Occidentului

Luni, 30 Mai 2022, ora 18:51
5054 citiri
Cum pregătește Putin procesul luptătorilor Azov. Dosarul complicat bazat pe probe incerte și atitudinea ambiguă a Occidentului
Prizonierii din Azovstal sunt oameni care servesc planului lui Putin FOTO Twitter

Duma de Stat a Federației Ruse a discutat în săptămânile trecute despre posibilitatea pregătirii unui ordin special de interzicere a schimbului de soldați ai Regimentului Azov cu prizonierii de război ruși.

Între timp, în teritoriile necontrolate ale regiunii Donețk, așa-zișii lideri comentează cu privire la posibila pedeapsă pentru „Azovi”. Ei spun că au adunat sute de volume de dosare penale, privind distrugerea orașelor sau uciderea civililor. Și de aceea luptătorii Azov sunt numiți în mod deschis criminali.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

"Cei care sunt acuzați nu vor mai fi considerați prizonieri, vor fi transferați în categoria infractorilor. Vor fi transferați într-un centru de arest preventiv și judecați", a spus unul dintre reprezentanții militanților controlați de Rusia din Donețk.

În căutarea unei victorii virtuale: Putin trebuie să arate „nazismul în Ucraina

Timp de aproape trei luni, apărătorii lui Mariupol - soldați ai Regimentului Azov, pușcașii marini, grăniceri, polițiști - au apărut orașul, rămânând pe teritoriul unui obiectiv strategic - uzina Azovstal. Și au părăsit-o abia după ce au primit un ordin de la conducerea de vârf a Ucrainei.

După evacuare, peste o mie de soldați au ajuns în Donețk: răniții - în spitalul Novoazovsk, restul - în colonia №120 din Olenivka.

Politologul Konstantin Batozky, director al Agenției de Dezvoltare Priazovye, consilier al șefului Administrației Regionale de Stat Donețk, este încrezător că Rusia va încerca să folosească situația cu un beneficiu maxim de propagandă pentru sine.

Rusia vrea să organizeze un tribunal care judecă nazismului. Prizonierii din Azovstal sunt oameni care servesc planului lui Putin, așa cum a promis, de a găsi nazismul în Ucraina. Acum trebuie pedepsiți. Rușii nu au putut și nu vor să câștige în Ucraina, dar victoria poate fi inventată și câștigată în lumea virtuală”, spune Batozky.

Politologul notează că propaganda vizează sentimente și emoții. Rusia încearcă să facă totul pentru a provoca dezgust maxim în rândul rușilor.

"De exemplu, numeroase canale de Telegram arată videoclipuri cu tatuaje ale soldaților - și spun că arată ca naziștii. În primul rând, nimeni nu înțelege simbolurile. Nu poți judeca oamenii după tatuajele lor, ca în Evul Mediu”.

Atitudinea ambiguă a Occidentului

Experții recunosc că Occidentul are o atitudine ambiguă față de Regimentul Azov.

În 2015 Camera Reprezentanților SUA a interzis finanțarea Batalionului Azov (inițiatorul amendamentului, congresmanul democrat John Conniers a spus atunci: „luptătorii de batalion profesează în mod deschis supremația albă sau sunt antisemiți”), iar 40 de congresmeni au propus, în 2019, includerea „Azov” în lista organizațiilor teroriste.

Acum situația s-a schimbat puțin: lumea întreagă știe despre „Azov”, și poate că este timpul pentru explicații publice.

În primul rând, dorința Rusiei de a condamna Azov nu este o căutare a dreptății, ea face parte dintr-o politică conștientă de agresiune asupra ucrainenilor. „În al doilea rând, merită menționată necesitatea de a permite observatorilor internaționali să acceseze centrele de detenție Azov, deoarece există riscul torturii soldaților”.

Andriy Iakovlev, avocat și expert în Drepturile Omului, spune că, dacă militarii intră sub controlul inamicului în timpul ostilităților, așa cum s-a întâmplat cu Regimentul Azov, ar putea fi considerați prizonieri de război. Astfel, au primit protecția celei de-a treia convenții de la Geneva, care le definește statutul special. Și nu permite judecarea militarilor pentru participarea la conflictul armat.

Deși urmărirea penală a celor luați prizonieri este încă posibilă. În primul rând, pentru infracțiunile care nu aparțin conflictului armat. În al doilea rând, pentru comiterea de crime de război. Dar în ambele cazuri este o responsabilitate individuală pentru un anumit caz. Adică, este imposibil să dai vina pe întreg regimentul Azov, citează publicația Focus.

Prin urmare, avocatul consideră că azovii pot fi judecați doar pentru că au rezistat atacului forțelor armate ruse, au luat parte la conflictul armat internațional, care este ilegal.

„Probabil că rușii vor căuta în continuare victimele bombardamentelor printre populația civilă, rudele acestora, care vor fi de acord să susțină că apărătorii din Azovstal nu au tras în armata rusă, ci în populația civilă"- sugerează Yakovlev.

Și avocatul nu se înșeală - rușii încearcă deja să adune „dovezile” crimelor regimentului „Azov”. De exemplu, în timpul așa-numitei filtrări în teritorii necontrolate, reprezentanții forțelor ruse efectuează numeroase interogații ale rezidenților locali, inclusiv celor care părăsesc Mariupol. Cei care au trecut de „filtrare” spun că una dintre întrebările care li s-a pus era despre Azov.

Pe de o parte, probele colectate sunt greu de verificat. Rușii înțeleg că au oportunități limitate de a dovedi lumii că azovii sunt criminali. Toată lumea știe că luptători ucraineni stăteau și se apărau, și nu au ocupat ei Mariupolul. Este foarte greu pentru cei care s-au apărat să comită crime de război.

Citește și:
Presa independentă rusă a identificat funcționare pro-Kremlin la întâlnirea lui Putin cu mamele soldaților trimiși în Ucraina VIDEO
Presa independentă rusă a identificat funcționare pro-Kremlin la întâlnirea lui Putin cu mamele soldaților trimiși în Ucraina VIDEO
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit vineri, la reşedinţa sa din Novo-Ogariovo, de lângă Moscova, cu un grup de mame ale celor mobilizaţi pentru a participa la războiul din...
Putin către mame ale soldaților ruși trimiși în Ucraina: ”Nu regret nimic. Rusia a înfruntat o hegemonie occidentală” VIDEO
Putin către mame ale soldaților ruși trimiși în Ucraina: ”Nu regret nimic. Rusia a înfruntat o hegemonie occidentală” VIDEO
Vladimir Putin s-a întâlnit cu mamele soldaţilor ruşi care luptă în Ucraina şi le-a spus că nu regretă lansarea aşa-numitei „operaţiuni militare speciale” în Ucraina, deşi le-a...