Român acuzat de tentativă de omor, declarat nevinovat, dar obligat să-i plătească victimei 20.000 de euro. Explicația judecătorului

Vineri, 06 Ianuarie 2023, ora 03:25
5464 citiri
Român acuzat de tentativă de omor, declarat nevinovat, dar obligat să-i plătească victimei 20.000 de euro. Explicația judecătorului
Bărbatul trimis în judecată pentru tentativă de omor a fost declarat nevinovat FOTO Arhivă

Un român judecat pentru tentativă de omor după ce l-a tăiat cu cutterul la gât pe un bărbat care „s-a luat de el” a fost declarat nevinovat, considerându-se că a fost legitimă apărare. Totuși, inculpatul a fost obligat să îi achite bărbatului pe care l-a tăiat la gât daune de 100.000 de lei (20.000 de euro).

Tribunalul Iași a pronunțat în 28 decembrie 2022 o primă sentință într-un dosar de tentativă de omor în care un român care lucrează în Anglia a fost acuzat că, în timpul unei vizite în țară, l-a tăiat la gât cu un cutter pe un consătean, venit și el în țară pentru vacanța de iarnă.

Totul s-a întâmplat în seara zilei de 5 ianuarie 2019, într-un sat din județul Iași. „Nuțu”, care lucrează în Anglia, și „Afinel”, care lucrează în Belgia, au venit în țară de Sărbători. În seara zilei de 5 ianuarie „Nuțu” se afla la barul din sat împreună cu un martor. La un moment dat în bar a intrat „Afinel”, „cunoscut în localitate ca fiind o persoană violentă care se implică frecvent în conflicte”.

Potrivit anchetei, după ce a intrat în local, „Afinel” i-a cerut lui „Nuțu” să iasă afară pentru a discuta. Martorii au declarat că atitudinea lui „Afinel” din momentul în care i-a cerut inculpatului să iasă afară „a avut un caracter autoritar, intimidant, persoana vătămată încercând să îi impună inculpatului să iasă din bar”.

Văzând că „Nuțu” nu iese din local, „Afinel” „a intrat din nou în local, l-a lovit cu pumnii pe inculpat în zona capului şi l-a lovit cu scaune pe inculpat”. „Inculpatul a reacţionat, s-a apărat şi l-a lovit şi el cu pumnii, urmând un schimb reciproc de pumni, aspecte ce rezultă din declaraţiile martorilor”, se arată în dosar.

În altercație, „Nuțu” a scos un cutter pe care îl avea în buzunar din timpul zilei, când a realizat lucrări de construcții, și l-a tăiat la gât pe „Afinel”.

Tăietura i-a provocat lui „Afinel” un şoc hemoragic care i-a pus în pericol viaţa, bărbatul necesitând 21-23 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

„Nuțu”, declarat nevinovat de judecător

Trimis în judecată pentru tentativă de omor, „Nuțu” a fost declarat nevinovat, considerându-se că a fost în legitimă apărare, scandalul fiind provocat de victimă. „Instanţa constată că gestul inculpatului de a-l tăia pe ………..(n.r. victima) cu cutterul în zona gâtului a fost comis din cauza temerii, martorii audiaţi confirmând faptul că inculpatul prezenta o stare de frică în timpul derulării conflictului fizic. Inculpatul a reacţionat rapid, a aplicat o singură lovitură de tăiere şi din nicio probă nu se poate ajunge la concluzia că inculpatul a comis fapta de tentativă la omor din alte motive decât teama”, se arată în sentința Tribunalului Iași, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Judecătorul a mai reținut că „fapta inculpatului îndeplineşte condiţiile de tipicitate obiectivă şi subiectivă ale faptei de tentativă la omor, fiind comisă cu intenţie indirectă, însă nu este imputabilă inculpatului întrucât a fost comisă în stare de legitimă apărare, apărare care a depăşit, din cauza temerii, limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea atacului”.

Declarat nevinovat, dar obligat să îi achite daune victimei

În procesul penal, „Afinel” s-a constituit parte civilă, cerând daune de: 180.000 lei cu titlu de daune materiale (din care suma de 15.000 lei reprezintă cheltuieli materiale, iar suma de 165.000 lei reprezintă contravaloarea venitului nerealizat), suma de 200.000 lei cu titlu de daune morale (pentru traumele fizice şi psihice suferite) şi o rentă viageră de 1000 lei lunar, având în vedere infirmitatea postraumatică şi diminuarea capacităţii de muncă.

Chiar dacă „Nuțu” a fost declarat nevinovat pentru tentativă de omor, bărbatul a fost obligat să îi achite lui „Afinel” daune morale de 50.000 de lei și daune materiale de 50.000 de lei.

„Deşi inculpatul a comis fapta de tăiere cu cutterul în stare de legitimă apărare, apărare care a depăşit, din cauza temerii, limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea atacului, nefiindu-i imputabilă din punct de vedere penal, fapta are caracter ilicit – în contextul în care nu este permisă de lege tăierea unei persoane cu un cutter, fiind comisă cu vinovăţia prevăzută de legea civilă (autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă) şi atrage răspunderea civilă delictuală a inculpatului”, a arătat judecătorul.

Tribunalul Iași a decis, însă, că pretențiile lui „Afinel” sunt exagerate. „ Instanţa constată că agresiunile la care a fost supusă i-au afectat părţii civile derularea normală a vieţii, împrejurare ce justifică acordarea de daune morale însă nu în cuantumul solicitat de partea civilă, de 200.000 lei, mai ales în contextual în care este cel care a iniţiat conflictul violent”, se mai arată în sentința Tribunalului Iași, care poate fi atacată cu apel.

#proces, #tentativa de omor, #declarat nevinovat, #romani diaspora , #justitie