Un român amendat și lăsat fără permis după ce a fost prins de radar cu 107 km/h în localitate a dat în judecată Poliția cerând anularea sancțiunii. În proces, bărbatul a spus că se grăbea spre Isaccea pentru a ajuta refugiați, fiind bulversat de războiul din Ucraina.
Judecătoria Măcin a pronunțat recent o primă sentință într-un dosar în care un șofer lăsat fără permis pentru viteză a contestat în instanță procesul-verbal de contravenție.
Bărbatul a fost prins de radar în dimineața zilei de 26 februarie 2022, la două zile după izbucnirea războiului din Ucraina. Șoferul circula cu un autoturism Toyota pe DE 87, iar în localitatea Luncavița a fost prins de radar cu 107 km/h, fiind amendat cu 1.305 lei și lăsat fără permis pentru trei luni.
În procesul de anulare a sancțiunii, bărbatul a arătat că „nu a intenționat încălcarea nomelor rutiere și nu face o obișnuință din asta, însă situația disperată şi tensiunea acumulată cu ocazia războiului izbucnit în Ucraina în urmă cu două zile și zgomotele de bombe auzite în cursul dimineții de sâmbătă, 26.02.2022, l-au determinat să plece către orașul Isaccea, la Vama cu Ucraina să dea o mână de ajutor familiilor cu copii care trec în România, pentru a-i ajuta cu cazare sau cu o masă caldă”.
Una dintre condițiile ca un șofer prins cu viteză să scape de sancțiune este ca acesta să se afle într-o stare de necesitate. Judecătorul a respins cererea de anulare a sancțiunii arătând că „izbucnirea războiului în ţara vecină, Ucraina, nu se încadrează în dispoziţiile legale privind starea de necesitate”.
„Se constată că viața, integritatea corporala sau sănătatea a persoanelor pe care urma să le transporte de la vamă nu au fost puse în pericol în asemenea măsură încât contravenientul să fie nevoit să depăşească viteza legală cu mai mult de 50 km/h, în condiţiile în care se aflau într-o zonă sigură.
Este de înţeles dorinţa petentului, să se deplaseze la punctul de trecere a frontierei pentru a acorda ajutor refugiaţilor, însă nu cu riscul de a pune in pericol sănătatea sau viaţa altor participanţi la trafic. În contextul anterior menţionat petentul se putea deplasa respectând limita legală, întrucât nu se afla o distanţa atât de mare şi ar fi ajuns probabil cu o întârziere de 20 de minute”, se arată în sentința Judecătoriei Măcin, prin care cererea de anulare a sancțiunii a fost respinsă.
Judecătorul a mai arătat că, din istoricul de sancțiuni din perioada iulie 2017 – iulie 2022 reiese că șoferul care a contestat procesul-verbal de contravenție a fost amendat pentru 17 contravenții în domeniul rutier, dintre care 7 amenzi au fost pentru depășirea vitezei legale.
Sentința Judecătoriei Măcin nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.