Iohannis l-a pensionat pe procurorul DIICOT șef la combaterea traficului de droguri. Decretul, semnat după scandalul izbucnit în weekend

Luni, 06 Iunie 2022, ora 11:21
6150 citiri
Iohannis l-a pensionat pe procurorul DIICOT șef la combaterea traficului de droguri. Decretul, semnat după scandalul izbucnit în weekend
Bogdan Felician Voicu FOTO captură video Digi 24

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 6 iunie 2022 decretul privind eliberarea din funcția de procuror a lui Bogdan Felician Voicu, delegat în funcția de procuror șef al Secției de combatere a traficului de droguri din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Decretul prevede că Voicu va ieși la pensie începând cu data de 10 iunie 2022.

Decizia vine la două zile după ce doi participanți la evenimentul SAGA Festival au murit în urma unor supradoze de droguri.

Un tânăr din Republica Moldova, în vârstă de 25 de ani, a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă, 4 iunie. Tânărul a ajuns la Spitalul Sfântul Pantelimon în șoc cardio-respirator și a fost declarat decedat în ambulanță.

Alți trei tineri au ajuns în stare foarte gravă la Spitalul Floreasca și Sfântul Pantelimon, tot în șoc cardio-respirator, după ce au consumat substanțe ilegale.

Un al doilea tânăr, care era la Terapie Intensivă, la secția de toxicologie a Spitalului Pantelimon, ar fi decedat sâmbătă, 5 iunie.

În total, șapte tineri ar fi ajuns vineri seara, 3 iunie, la spital, dintre care trei în stare gravă, potrivit surselor Digi24.

Decesele au generat un val de reacții negative și de acuzații de "non-combat" a autorităților statului român sau ale organizatorilor festivalurilor de muzică.

Cine este Bogdan Felician Voicu

Procurorul Voicu a fost propus de ministrul Justiţiei Tudorel Toader pentru postul de şef al Secţiei Antidrog din DIICOT.

În ianuarie 2019, acesta a declarat la CSM că este de acord cu practica procurorilor de a renunţa la urmărirea penală pentru deţinere de droguri uşoare în vederea consumului.

Procurorul Bogdan Voicu a precizat atunci că, numai în 2018, procurorii DIICOT au dat soluţii de renunţare la urmărirea penală (RUP) în peste 1900 de dosare de deţinere de droguri uşoare în vederea consumului.

După intervenţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a solicitat clarificări, procurorul Voicu a precizat că nu este pentru dezincriminarea deţinerii de droguri uşoare în vederea consumului, ci doar pentru soluţionarea acestui tip de dosare cu decizii de renunţare la urmărirea penală. El a precizat şi că de la anchetarea unor simpli consumatori, procurorii au ajuns la prinderea unei întregi reţele de traficanţi.

„Legea ne obligă să investigăm atât infracţiuni de deţinere de droguri în vederea consumului propriu, cât şi de efectuare de orice altă operaţiune de traficare a unor astfel de substanţe. Repet, de la un simplu dosar, şi nu o dată s-a întâmplat chestia asta, cu mijloace specifice de investigaţie şi cu cheltuieli relativ minime, de la un dosar relativ simplu de deţinere de droguri în vederea consumului propriu a fost devoalată şi trasă la răspundere penală o adevărată grupare implicată, organizată”, a declarat procurorul Bogdan Voicu.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Președintele Mexicului, anchetat după ce a dezvăluit numărul de telefon al unui jurnalist. De ce este bănuit Lopez Obrador
Președintele Mexicului, anchetat după ce a dezvăluit numărul de telefon al unui jurnalist. De ce este bănuit Lopez Obrador
Institutul naţional mexican al transparenţei, accesului la informaţii şi protecţia datelor personale (INAI) a deschis o anchetă, după ce preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a...
Reacția NATO la informațiile Bloomberg potrivit cărora România ar propune candidatura lui Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al Alianței
Reacția NATO la informațiile Bloomberg potrivit cărora România ar propune candidatura lui Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al Alianței
NATO a refuzat să comenteze informaţiile Bloomberg potrivit cărora România i-ar fi notificat pe aliaţi că propune candidatura preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general...
#procuror sef, #combatere, #trafic droguri, #eliberare functie, #Iohannis , #DIICOT