Procurorul care a semnat rechizitoriul din dosarul Revoluției, despre „înscăunarea” lui Iliescu: „Armata și Securitatea și-au dat mâna”

Miercuri, 13 Decembrie 2023, ora 10:07
3803 citiri
Procurorul care a semnat rechizitoriul din dosarul Revoluției, despre „înscăunarea” lui Iliescu: „Armata și Securitatea și-au dat mâna”
Generalul Cătălin Ranco Pițu, procurorul-șef care a semnat rechizitoriul din Dosarul Revoluției FOTO Pressalert.ro

Generalul Cătălin Ranco Pițu, procurorul-șef care a semnat rechizitoriul din Dosarul Revoluției, a vorbit la Antena 3 CNN, despre cum ar fi preluat Ion Iliescu puterea chiar a doua zi după fuga de la balcon a lui Nicolae Ceaușescu.

„Vine dimineața zilei de 22 decembrie. Nicolae Ceaușescu îl numește verbal, ca fiind noul ministru al Apărării pe Generalul Victor Atanase Stănculescu. Îi dă ordin să folosească numeroasele forțe aflate în jurul fostului CC al PCR, pentru a nu permite niciunui manifestant să pătrundă în piață.

Victor Stănculescu coboară la punctul de comandă și imediat, cu noul indicativ al ministrului Apărării, dă ordin contrar celui venit de la comandantul suprem Nicolae Ceaușescu, și anume le ordonă tuturor forțelor MApN din perimetrul respectiv să se întoarcă în cazarmă, astfel încât masele de muncitori, venite de pe marile platforme muncitorești, au putut pătrunde în piață fără să întâmpine vreo opoziție și să pună o presiune uriașă pe cei aflați în Comitetul Central.

În paralel, șeful securității statului, Iulian Vlad, le dă ordin celor de la direcția a 5-a și celor de la USLA să pună arma la picior și să părăsească acel sediu al CC-ului, astfel încât manifestanții, treptat, au fost din ce în ce mai curajoși și au intrat în sediul Comitetului Central al PCR.

Același Victor Stănculescu îl convinge pe Nicolae Ceaușescu asupra faptului că cea mai bună strategie este să părăsească acel punct de comandă, cheamă trei elicoptere pentru ca Ceaușescu și anturajul lui să părăsească Comitetul Central. Dintre elicoptere, doar unul poate ateriza pe acoperiș și astfel Nicolae Ceaușescu este înlăturat de la punctul punctul de comandă.

Ceaușescu nu a fugit de pe CC! Ceaușescu a fost convins că poate continua lupta, nu a crezut nicio clipă că pierde puterea, însă realitatea arată că la orele 12:06, în 22 decembrie, Nicolae Ceaușescu a pierdut prerogativa puterii de stat prin plecarea de pe acoperișul CC.

Când Victor Stănculescu se vede cu Ceaușescu înlăturat în fapt din Comitetul Central, e duce la Ministerul Apărării Naționale și emite o notă telefonică la ora 2:10, în ziua de 22 decembrie, prin care le ordonă tuturor unităților militare din România ca din acel moment să asculte exclusiv de ordinul ministrului Apărării. Și acesta este momentul în care lui Nicolae Ceaușescu i se ia prerogativa de comandantul suprem al forțelor armate. Nicolae Ceaușescu nu a mai putut din acea clipă să dea nici măcar un ordin, nici măcar ultimului soldat al României.

La orele 16:00 ale zilei 22 decembrie, în sediul central al Ministerului Apărării Naționale intră un grup de civili conduși de fostul nostru președinte Ion Iliescu, grup primit de toate toți generalii cu funcții cheie de comandă din Ministerul Apărării Naționale, secondați de toți șefii de direcții din Departamentul Securității Statului, care se aflau și ei în sediul Ministerului Apărării Naționale și de șefii Gărzilor Patriotice.

La orele 16:00, lui Ion Iliescu, un civil fără funcție importantă în ierarhia de partid sau orice ierarhie din România, i se prezintă onorul militar ca unui șef de stat în fața biroului Ministerului Apărării Naționale. În acel moment, Ion Iliescu își asumă această calitate de nou șef al României, noul șef de stat. Repet, i s-a dat onorul și este momentul în care Armata și Securitatea și-au dat mâna și au hotărât ca Ion Iliescu să fie noul lider al României.

Și din acel moment foarte important, Ion Iliescu se comportă ca noul lider al României, lider politico-militar și este foarte important de subliniat acest lucru, pentru că este suficient să vedem comunicatul CFN din seara zilei de 22 decembrie, în care se spune că CFSN a preluat puterea totală în statul român, că și-a subordonat toate ministerele, inclusiv cele de forță, că CFSN se bazează pe armată, armată care a înglobat toate celelalte structuri militare ale României.

În plus, a fost constituit Consiliul Militar Superior care este continuatorul consiliului Militar al RSR, care a fost l-a avut ca șef tot pe Ion Iliescu și în acest fel Ion Iliescu i-a urmat lui Nicolae Ceaușescu în calitatea de comandant suprem al forțelor armate. O spun chiar ei în comunicat și rezultă din toate documentele militare pe care le-am studiat.

În după-amiaza zilei de 22 decembrie, Nicolae Ceaușescu este arestat după ce și-a petrecut timp de 2,5h în șeful biroului Securității Dâmbovița. Este foarte important acest aspect, iată că Securitatea l-a avut în mână și nu a făcut nimic pentru a-l salva, așa cum s-a tot afirmat, timp de peste 30 de ani. L-au dat la armată, la unitatea militară unde avea să-și găsească sfârșitul, fiind executat în data de 25 decembrie." a relatat Generalul Cătălin Ranco Pițu.

Quarterly Report - Editia 4

De ce își face AUR campanie cu Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare: ”Vorbim de o caracteristică a național-comunismului”
De ce își face AUR campanie cu Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare: ”Vorbim de o caracteristică a național-comunismului”
Partidul AUR s-a consacrat de-a lungul timpului prin folosirea de figuri istorice și scenete cu voievozi pentru a-și face mesajul auzit. Mihai Viteazul, Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare apar...
Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Toate planurile despre viitorul Europei depind de cum se va vota la alegerile pentru PE. Candidați și oameni de afaceri au discutat despre oportunități și provocări, la invitația Camerei de...
#procuror, #Ranco Pitu revolutia, #Ion Iliescu , #Revolutie