Cel mai mare producător european de baterii, în cădere liberă. Șeful și-a dat demisia după ce a anunțat falimentul

Vineri, 22 Noiembrie 2024, ora 15:32
2763 citiri
Cel mai mare producător european de baterii, în cădere liberă. Șeful și-a dat demisia după ce a anunțat falimentul
Peter Carlsson și-a dat demisia din funcția de CEO al producătorului de baterii Northvolt. FOTO northvolt.com

Peter Carlsson și-a dat demisia din funcția de CEO al producătorului de baterii Northvolt, vineri dimineață, la scurt timp după ce compania a depus cerere de protecție în caz de faliment conform Capitolului 11 din legislația SUA. Acesta va rămâne în companie ca senior adviser (n.r. eng. consilier senior) și membru al consiliului de administrație.

Northvolt, care fusese una dintre cele mai mari speranţe ale Europei pentru a crea o industrie locală de baterii EV, se confruntă acum cu dificultăţi financiare severe cauzate de probleme de producţie, pierderea unui client important şi lipsa fondurilor necesare, a transmis astăzi Ziare.com, citând Reuters.

„Depunerea cererii conform Capitolului 11 permite o perioadă în care compania poate fi reorganizată, să își intensifice operațiunile, respectând în același timp angajamentele față de clienți și furnizori, pentru a se poziționa pe termen lung,” a declarat Carlsson, un fost executiv Tesla care a cofondat Northvolt în 2016, într-un comunicat de presă citat de POLITICO.

Anterior, subsidiara suedeză a companiei, Northvolt Ett Expansion, a depus o cerere de faliment în octombrie. Guvernul Suediei a declarat în mod constant că nu va interveni pentru a salva compania. Pe de altă parte, oficialii germani au luat în considerare posibilitatea de a se implica, însă țara se confruntă cu constrângeri bugetare și cu turbulențe în industria sa auto — aceleași probleme care au dus la declinul Northvolt, explică platforma americană de știri politice.

Între timp, surse din industria auto chineză se declară nedumerite de disponibilitatea liderilor europeni de a lăsa Northvolt să se prăbușească, a spus Cornel Ban, profesor asociat la Copenhagen Business School, care studiază investițiile în vehicule electrice din China. „[Northvolt] este asul nostru în mânecă în această competiție,” a declarat acesta.

Compania a reușit să creeze o baterie pentru vehicule electrice fără litiu sau alte materiale critice controlate de China. Cu toate acestea, a întâmpinat probleme majore legate de cheltuieli excesive, management și producție, compania fiind, de asemenea, afectată de o încetinire neașteptată a cererii de vehicule electrice.

Explicațiile oferite presei de CEO-ul Nothvolt

„De ce nu am rezolvat finanțarea mai devreme? A fost un joc incredibil de complicat să obținem finanțare intermediară de la diferiți actori. În cele din urmă, a trebuit să renunțăm la această încercare,” a declarat Carlsson reporterilor.

Potrivit sursei citate, acesta a pus dificultățile companiei pe seama începerii unor noi facilități de producție cu tehnologie inovatoare. „Când începi cu produse noi, construiești o fabrică nouă și angajezi noi salariați, îți asumi o provocare semnificativă,” a mai explicat Carlsson.

Deși depunerea cererii conform Capitolului 11 va permite companiei să se restructureze, ascensiunea meteorică a Northvolt a luat sfârșit, pe măsură ce compania se străduiește să atragă noi finanțări. Tom Johnstone, președintele interimar al consiliului de administrație al Northvolt, a declarat că „acest pas decisiv va permite Northvolt să își continue misiunea de a stabili o bază industrială europeană pentru producția de baterii.”

Într-o remarcă adresată reporterilor, Carlsson a completat că firma ar avea însă nevoie de o finanțare între 1 și 1,2 miliarde de dolari pentru a reveni pe drumul cel bun. Prin depunerea cererii de protecție împotriva falimentului în SUA, compania are acum acces la 145 de milioane de dolari în garanții lichide și 100 de milioane de dolari în finanțare nouă de la unul dintre clienții săi existenți, a anunțat compania.

Când a început declinul companiei europene, producătoare de baterii pentru EV

Declinul Northvolt a început în vară, când BMW a anulat un contract în valoare de 2 miliarde de euro. Loviturile au continuat rapid, Volvo anunțând că va prelua parteneriatul său cu Northvolt imediat ce va găsi un partener investițional. În septembrie, Northvolt a anunțat că va concedia 1.600 de angajați, adică un sfert din forța sa de muncă din Suedia, și va suspenda proiectul de extindere al fabricii sale, amintește POLITICO.

Cu toate acestea, cel mai mare obstacol a venit de la Volkswagen, principalul investitor al Northvolt, care deține 21% din companie. Constructorul auto german se confruntă cu propria criză financiară, cu vânzări în scădere în China și negocieri cu sindicatele privind concedierile și posibilele închideri de fabrici.

În ciuda depunerii cererii conform Capitolului 11, fabrica principală a companiei din Skellefteå, Suedia, și Northvolt Labs din Västerås, Suedia, vor rămâne operaționale. Northvolt Germania și Northvolt America de Nord vor continua, de asemenea, să funcționeze, iar compania a declarat că fabrica de 7 miliarde de dolari canadieni planificată pentru Quebec rămâne în grafic.

Dacia Duster a luat note proaste la testele de siguranța EuroNCAP. Ce mașini au obținut pozițiile de top
Dacia Duster a luat note proaste la testele de siguranța EuroNCAP. Ce mașini au obținut pozițiile de top
Dacia Duster s-a clasat pe o poziție codașă la testele sistemelor de siguranță EuroNCAP din 2024. Modelele din top au fost produse de Mercedes, Volkwswagen, Skoda și Mazda, în timp ce Duster...
România plătește cea mai scumpă energie din Europa. Chiar și Germania a înregistrat prețuri mai mici
România plătește cea mai scumpă energie din Europa. Chiar și Germania a înregistrat prețuri mai mici
Vremea friguroasă din ziua de miercuri a avut un impact semnificativ asupra pieței energetice din România și din întreaga Europă, determinând o creștere a consumului intern și, implicit, a...
#producator baterii, #northvolt, #peter carlsson, #faliment companii, #baterii lithium ion, #baterii electrice, #baterii litiu ion motoare, #razboi comercial UE China, #masini electrice Europa , #comert
  1. Rata inflației în SUA – conform așteptărilor – TradeVille
  2. Dacia Duster a luat note proaste la testele de siguranța EuroNCAP. Ce mașini au obținut pozițiile de top
  3. Un nou program Rabla a fost anunțat. Câți bani vor primi românii
  4. România plătește cea mai scumpă energie din Europa. Chiar și Germania a înregistrat prețuri mai mici
  5. În fața unei crize profunde. Avertismentul unui antreprenor român: „Dacă până acum Europa era în disputa cu Rusia, acum SUA vor începe o confruntare cu UE”
  6. Cum a eșuat proiectul unui parc fotovoltaic de 40 de milioane de euro, din fonduri europene. Se vinde la mai puțin din jumătate din preț
  7. Honor Magic7 Pro debutează oficial în România. Performanță de top și fotografii asistate de AI
  8. Galaxy S25 Slim, surpriza așteptată de utilizatori, va fi disponibil abia peste câteva luni. Când se lansează restul smartphone-urilor din serie
  9. Inflația încă are colți. Ratele românilor scad ușor, dar BNR amână o nouă relaxare din cauza riscurilor. Economist: „Nu toate dobânzile reacționează la fel”
  10. Imperiul lui Putin suferă o triplă lovitură. Arma cheie a lui Trump împotriva Rusiei