Soluția unui economist pentru românii care nu fac față scumpirilor: "Este pilda aceea cu vacile grase și vacile slabe"

Miercuri, 12 Aprilie 2023, ora 11:56
10855 citiri
Soluția unui economist pentru românii care nu fac față scumpirilor: "Este pilda aceea cu vacile grase și vacile slabe"
Oameni la cumpărături într-un supermarket FOTO Hepta

Prognozele pe termen mediu indică faptul că prețurile la majoritatea bunurilor și serviciilor vor rămâne ridicate chiar dacă inflația ar urma să se domolească până la finalul anului 2023.

Cel mai recent Eurobarometru arată că, pentru 51% dintre români, creșterea prețurilor, inflația și costul de trai sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă.

În acest context, reporterii publicației Panorama.ro au realizat un interviu cu economistul Corneliu Ionescu, care a vorbit despre posibilele avantaje, în plan personal, ale perioadelor inflaționiste.

Ionescu este de părere că atât marile companii cât și indivizii sunt presați, atunci când banii se devalorizează, să descopere ce consumă în exces, fără rost.

"Am ajuns să avem niște sărbători, respectiv Paștele și Crăciunul, unde uităm cu totul conținutul lor și se transformă în niște prilejuri de supraconsum. Și mai mult decât atât, ne trezim deodată, apropo de utilitate marginală, că dăm bani ca să ne fie rău", spune economistul.

Corneliu Ionescu consideră că oamenii ar trebui să se întrebe dacă chiar este nevoie să ajungă în zona de exces.

"Dacă stăm și ne uităm la cât de mulți ajung la urgență după aceste două evenimente, pentru că deodată se trezesc că trebuie să mănânce tot mielul pe care nu le-au mâncat în alea 40 de zile înainte, sau chiar dacă au mâncat, atunci trebuie să mănânce încă unul în plus, de zici că e concurs. Sau consumă mai mult alcool și să li se face rău. Cred că aici e schimbarea care ar trebui să se întâmple, mai degrabă.

E o schimbare care poate e legată de modul în care trăim și ne câștigăm banii. Stăm și muncim un an întreg, ca să ne ducem și să spargem toți banii în două săptămâni, într-o vacanță, în cele mai nechibzuite moduri. Sau stăm și așteptăm să treacă cinci zile din viața noastră dintr-o săptămână, ca să vină weekendul. De ce?", se întreabă expertul.

Ionescu apelează la o metaforă pentru a încerca să se facă mai ușor înțeles:

"Rolul postului este să-ți permită, unu, să apreciezi ce ai în perioadele în care nu e post. Nu poți să fii fericit până nu ai experimentat nefericirea, nu poți să apreciezi starea de sațietate până nu ai experimentat foamea. Și, în același timp, poți să experimentezi și rolul acela de a planifica. E pilda aceea cu vacile grase și vacile slabe (să te pregătești, în vremuri de abundență, de vremuri de austeritate - n.r.)", mai spune economistul.

Interviul integral, pe Panorama.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#produse Paste, #scumpiri, #inflatie Romania, #masa Paste , #rata inflatiei