Daune morale pentru o profesoară criticată dur pentru că a depus mărturie în dosarul unui elev criminal: „Sunteţi o ruşine. Aveţi copii?”

Joi, 26 Ianuarie 2023, ora 22:12
5400 citiri
Daune morale pentru o profesoară criticată dur pentru că a depus mărturie în dosarul unui elev criminal: „Sunteţi o ruşine. Aveţi copii?”
O profesoară audiată ca martor într-un dosar de omor a cerut daune morale pentru că a fost criticată după proces FOTO / Hepta

O profesoară din Călărași, criticată dur într-un mesaj de pe Facebook după ce a depus mărturie într-un dosar de omor în care a fost trimis în judecată un elev al său, a cerut daune morale de 10.000 de euro. În primă instanță a primit daune morale 1 euro. În apel suma a fost majorată la 2.000 de euro. Urmează recursul.

Un cadru didactic, martor în dosarul unei triple crime comise de doi adolescenți de 17 ani, în Călărași, în anul 2018, obține daune morale de 2.000 de euro (sentința nu este definitivă) după ce a fost criticat pe Facebook de fiica uneia dintre victimele din dosarul de omor.

Concret, în dosarul în care cei doi adolescenți au fost trimiși în judecată pentru că au ucis un bărbat, o femeie și pe fiica lor, diriginta unuia dintre ucigași a fost citată ca martor în proces.

Considerând că profesoara „s-a dus cu o parte din elevii din clasă sa aducă în faţa judecătorului o mărturie favorabilă în favoarea criminalului”, fiica vitregă a uneia dintre femeile ucise de cei doi adolescenți a scris, pe Facebook, un mesaj dur la adresa cadrului didactic.

„Această femeie este o rușine pentru învățământ”

„Doamnă, nu vă este frică de Dumnezeu că v-aţi dus să apăraţi nişte criminali? Ce fel de cadru didactic sunteţi? Fără pic de morală şi etică... Nu meritaţi să fiţi în învăţământ. Sunteţi o ruşine. Aveţi copii?? Știţi ce aţi făcut dumneavoastră azi? Că sunteţi o persoană fără scrupule, care nu pot să înţeleg ce a fost în mintea dv. Când aţi ales să faceţi aşa ceva.

Acest minunat cadru didactic a fost foarte supărat că elevul ei …….. a fost condamnat şi a decis să-i fie martor în acest proces. Ce fel de persoană este această femeie???

Ce învaţă ea elevii de liceu??? Cum să săvârşească crime şi infracţiuni??? Cum se poate un cadru didactic să apară în faţa judecătorului şi să apere 2 criminali??? Deci dacă şi până un profesor care ar trebui să te înveţe de bine face aşa...ce pretenţii să mai avem de la oameni de rând???

Această femeie este o ruşine pt învăţământ...ar trebui să nu mai fie acceptată în nici o şcoală / liceu. Asta este educaţia pe care ea o oferă elevilor...faceţi infracţiuni – omor, furt, tâlhărie, drogaţi-vă ... nici o problemă eu sunt aici să vă susţin probabil acesta este motto-ul ei în viaţă”, este mesajul pentru care profesoara audiată ca martor a deschis proces, cerând daune morale de 10.000 de euro.

Autoarea postării și-a justificat mesajul prin aceea că „a fost foarte indignată pentru această decizie a reclamantei (n.r. de a depune mărturie), deoarece a considerat că un cadru didactic nu avea motive de a fi prezent în acest proces, cu atât mai mult cu cât aceasta a făcut menţiunea că nu a fost invitată ca şi martor pe situaţia de fapt, întrucât nu avea cunoştinţă despre împrejurări legate de fapta propriu-zisă, ci fusese chemată ca martor în circumstanţiere, cu privire la inculpat”.

Hotărârea primei instanței

Judecătoria Călărași, unde dosarul s-a judecat în primă instanță a decis să îi acorde profesoarei care a deschis procesul daune morale de un leu, considerând că „singura faptă ilicită a pârâtei constă în acreditarea ideii că reclamanta a participat în calitate de martor la procesul penal ca urmare a voinţei sale proprii, ce are o anumită gravitate pentru că obligaţia de a da mărturie conformă adevărului este una de ordine publică, refuzul putând constitui infracţiune”.

„Instanţa descurajează ferm diseminarea unor astfel de idei false, de natură a afecta înfăptuirea justiţiei”, se arată în sentința Judecătoriei Călărași, care a fost atacată cu apel.

În urma apelului judecat la Tribunalul Călărași, instanța a decis majorarea daunelor la 2.000 de euro.

„Evaluând toate circumstanţele factuale, reţinând că o persoană nu poate fi însă jignită public din considerentele personale ale autorului faptei, consideră că deşi faptele pârâtei nu au afectat în mod grav, demnitatea și onoarea reclamantei, aceasta nu înseamnă că nu există deloc o afectare.

Există o afectare aptă a produce consecințe negative în plan moral victimei, care justifică acordarea unei unei satisfacţii echitabile de 2.000 euro, alături de recunoaşterea, prin hotărâre, a caracterului scandalos şi neadevărat al celor afirmate de către pârâtă”, a decis Tribunalul Călărași. Sentința poate fi atacată cu recurs.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Un nou termen în dosarul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa, este programat, joi, de la ora 10.00, la...
Ce-a trebuit să facă o tânără profesoară care a primit 3.000 de dolari de la un elev, la meditație: ”Să nu se obosească”
Ce-a trebuit să facă o tânără profesoară care a primit 3.000 de dolari de la un elev, la meditație: ”Să nu se obosească”
O profesoară care a fost solicitată să dea meditații copiilor bogați din Dubai a relatat o întâmplare inedită, cu unul dintre elevi. Conform Business Insider, profesoara respectivă a...
#profesoara, #daune morale, #omor, #proces, #martor , #justitie