Profesorul aflat la catedră de 54 de ani. Ion Brânzan a predat chimie și fizică la mii de elevi

Autor: N.G.
Luni, 20 Noiembrie 2023, ora 18:33
3709 citiri
Profesorul aflat la catedră de 54 de ani. Ion Brânzan a predat chimie și fizică la mii de elevi
Profesorul Ion Brânzan FOTO ziarulunirea.ro

Un profesor continuă să predea la vârsta de 78 de ani. Ion Brânzan are 54 de ani de carieră neîntreruptă la catedră, fiind unul dintre cei mai vechi profesori în activitate din România.

Cariera sa s-a aflat la un pas de a o lua într-o direcție complet diferită față de activitatea sa de acum, deoarece, după absolvirea liceului, își dorea să devină inginer silvic.

Cu toate acestea, destinul l-a condus către o carieră didactică, iar absolvirea Facultății de Fizică din București, cu o dublă specializare în fizică și chimie, a reprezentat pasul decisiv pe acest drum.

Profesorul și-a început cariera în județul Hunedoara, iar ulterior a ajuns în județul Alba, obținând postul prin concurs la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia. A petrecut 11 ani în calitate de profesor în această instituție, iar ulterior a transferat experiența și pasiunea sa la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș, unde a rămas timp de 31 de ani.

Dintre elevii pe care i-a avut la clasă au ieșit din școală viitori profesori universitari de fizică, 460 de medici și 1.600 de ingineri. Profesorul Brânzan a fost implicat activ în Comisia Națională de Fizică timp de 18 ani, contribuind la dezvoltarea și promovarea acestei discipline în învățământul din România.

Timp de 16 ani, a lucrat la o culegere de probleme, demonstrând dedicare și pasiune pentru transmiterea cunoștințelor. Cu toate că a ajuns la vârsta de pensionare, dascălul a fost căutat pentru a reveni la catedră, întrucât exista o nevoie acută de cadre didactice calificate. Acesta predă de câțiva ani la Liceul German din Sebeș.

Tinerii nu mai aleg să devină profesori în domeniul științelor exacte, întrucât sunt discipline dificile și partea financiară a profesiei nu mai reprezintă o motivație suficientă. Disciplina muncii a suferit în ultimii ani, iar pentru a reda strălucirea învățământului românesc este nevoie de o selecție riguroasă a elevilor și, în primul rând, de profesori dedicați și bine pregătiți”, spune profesorul în vârstă de 78 de ani, potrivit ziarulunirea.ro.

Eveniment Quarterly Report

Ramona Bădescu, desființată după ce a intrat în AUR: ”Un alt tip de prostituție!”
Ramona Bădescu, desființată după ce a intrat în AUR: ”Un alt tip de prostituție!”
Actriţa Ramona Bădescu s-a alăturat partidului AUR. Ea a spus că, deşi trăieşte de peste trei decenii la Romna, mereu a fost cu gândul la România, iar întotdeauna sângele ei a fost de...
Klaus Iohannis la summitul pentru climă: România își propune să-și depășească de 6 ori capacitatea de a produce energie verde până în 2030
Klaus Iohannis la summitul pentru climă: România își propune să-și depășească de 6 ori capacitatea de a produce energie verde până în 2030
România îşi propune ca, până în 2030, să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawaţi, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse...
#profesor fizica, #ion branzan, #profesor pensie , #profesori