Profesorul care și-a făcut elevii ”împuțiți, reduși, cretini, handicapați”, iertat de judecători. Pedeapsa ar fi ”inoportună” AUDIO

Joi, 08 Iunie 2023, ora 21:50
2863 citiri
Profesorul care și-a făcut elevii ”împuțiți, reduși, cretini, handicapați”, iertat de judecători. Pedeapsa ar fi ”inoportună” AUDIO
Profesorul care și-a făcut elevii împuțiți și cretini, iertat de pedeapsă FOTO / Pixabay

Profesorul de geografie de la Colegiul ”Cuza Vodă” din Huși, trimis în judecată pentru purtare abuzivă pentru că și-a înjurat și jignit elevii în timpul orei de curs, a scăpat de condamnare.

Judecătorii au decis să renunțe la aplicarea pedepsei întrucât „ar fi inoportună din cauza consecințelor pe care le-ar avea asupra persoanei inculpatului”. În instanță, profesorul a adus caracterizări pozitive inclusiv de la elevii pe care i-a înjurat.

Incidentul s-a întâmplat în data de 28.02.2022, la una dintre clasele a X-a. În timpul orei, elevii făceau gălăgie și aruncau cu lucruri prin clasă, motiv pentru care profesorul a decis să le dea un test rapid. Situația a scăpat de sub control în momentul în care unul dintre elevi a aruncat o bucată de cașcaval care s-a lipit de perete, stârnind amuzamentul colegilor.

Enervat de gălăgia stârnită, profesorul a început să-și înjure elevii, făcându-i „împuțiți, reduși, cretini, handicapați, nespălați” și chiar amenințându-i cu bătaia. Pe unul dintre ei chiar l-a lovit cu palma peste cap. Întreg momentul a fost înregistrat audio cu telefonul de unul dintre elevi, iar imagini care surprind loviturile aplicate unuia dintre copii au fost surprinse de camera de video montată în sala de clasă.

”Te bat de îți sună apa în cap. (…) Dobitoc împuțit. Crucea mă-tii. Te bat de-ți sună apa-n cap, măi boule. Voi nu știți cu cine stați de vorbă, măi nesimțiților! Mai zi ceva! Mai râzi acuma! Hai râzi oleacă să pot să te bat! Ce faci aici, băi boule, redusule, nici nu știi să scrii, nici să te comporți. Cretin împuțit. Du-te dracu acasă și te spală, măi împuțitule!”, este un fragment din înregistrarea audio făcută publică imediat după incident de presa locală din Iași.

După această ieșire violentă, profesorul de geografie a fost sancționat disciplinar cu diminuarea salariului de bază cu 15% pe o perioadă de 4 luni, dar s-a ales și cu dosar penal, fiind inculpat pentru purtare abuzivă. Dosarul s-a aflat pe rolul Judecătoriei Huși, instanță care a și decis să ierte profesorul pentru comportamentul său neadecvat față de elevi.

Procurorii, nemulțumiți de sentință, au făcut apel, iar cauza se va rejudeca la Curtea de Apel Iași, având primul termen în data de 7 septembrie 2023.

În instanță, profesorul a declarat că regretă nespus faptele și a pus totul pe o ieșire de moment care nu-l caracterizează. Mai mult, a depus la dosar 24 de caracterizări provenite de la elevii clasei în care a avut loc incidentul, printre care și cele două persoane vătămate; 28 de caracterizări provenite de la elevi și foști elevi, precum și 20 de caracterizări provenite de la cadre didactice colegi de serviciu și prieteni apropiați, din acestea rezultând că inculpatul este o persoană bine integrată social, apreciată ca un bun și valoros profesionist în rândul colegilor și al elevilor.

Psihologului care l-a consiliat ulterior incidentului, i-a mărturisit: „Mi-a fost foarte greu să mai merg la clasa acelor elevi” și ”Mă gândesc frecvent la ce s-a întâmplat și îmi pare rău”.

Părinții băiatului bătut (lovit de două ori cu palma peste cap) au precizat în instanță că fiul lor nu a avut un comportament schimbat după scandalul din clasă, ba mai mult a început să manifeste un interes sporit față de materia predată de profesorul incriminat.

Având în vedere datele și mărturiile din dosar, judecătorii din Huși au apreciat că ”față de interesul social de a menține în funcție un cadru didactic bine pregătit, de eforturile inculpatului de a diminua consecințele infracțiunii, prin prezentarea la ședințe de consiliere psihologică, precum și având în vedere reputația sa în societate și posibilitățile reale de îndreptare, specializarea profesională a acestuia, aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecințelor pe care le-ar avea asupra persoanei inculpatului”.

Eveniment Quarterly Report

Cât va sta, efectiv, Dănuț Lupu la închisoare. Perioada e mult mai mică decât cea dictată în sentință
Cât va sta, efectiv, Dănuț Lupu la închisoare. Perioada e mult mai mică decât cea dictată în sentință
Dănuț Lupu a fost condamnat la șapte luni și 10 zile de închisoare și își va ispăși pedeapsa la penitenciarul Rahova. Fostul mare fotbalist a fost prins în repetate rânduri...
Victor Negrescu a denunțat acțiunile AUR în plenul Parlamentului European: „Un partid extremist a decis să politizeze educaţia, să incite la ură”
Victor Negrescu a denunțat acțiunile AUR în plenul Parlamentului European: „Un partid extremist a decis să politizeze educaţia, să incite la ură”
Vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie din Parlamentul European, Victor Negrescu, a criticat în plenul legislativului european de la Strasbourg atacurile AUR asupra profesorilor și...
#profesor, #geografie, #elevi liceu, #pedeapsa , #stiri invatamant