Ce se întâmplă cu școala unde unii profesori sunt testați pozitiv. ”Nu au fost luați în calcul în acest ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății”

Sambata, 05 Februarie 2022, ora 06:12
6183 citiri
Ce se întâmplă cu școala unde unii profesori sunt testați pozitiv. ”Nu au fost luați în calcul în acest ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății”
Profesorul predă unei clase de elevi FOTO: Unsplash.com

Mii angajați din învățământ au fost raportați în ultima perioadă ca fiind infectați cu SARS-CoV-2. Astfel, ei au fost nevoiți să stea în izolare.

Unii dintre ei au fost probabil depistați în urma anchetelor epidemiologice, iar până să fie scoși din colectivitate au avut contact cu elevii și celelalte cadre didactice.

Numai că regulile nu sunt clare, la fel ca în cazul elevilor care sunt trimiși în online după apariția a trei cazuri pozitive în decurs de o săptămână.

Iar o eventuală trimitere în online a clasei unde au predat rămâne la latitudinea directorilor școlilor, în urma anchetei epidemiologice făcute de Direcția de Sănătate Publică.

”Poate să țină cursurile online dacă are această posibilitate”

”Într-adevăr, o clasă de elevi intră în online după confirmarea a trei cazuri pozitive în decurs de 7 zile”, a explicat pentru Ziare.com dr. Oana Nicolescu, directorul DSP București.

Medicul a precizat că profesorii nu sunt în aceeași situație. Astfel, dacă se confirmă trei cazuri pozitive în decurs de 7 zile, școala nu va intra în online.

”În cazul profesorilor, lucrurile stau diferit. Ei nu au fost luați în calcul în acest ordin comun al ministerelor Sănătății și Educației.

Astfel, în cazul lor, ancheta epidemiologică făcută de DSP va concluziona împreună cu conducerea școlii dacă elevii din clasa unde predau ei pot continua fizic, adică au posibilitatea să aducă un alt profesor sau, în cazul în care era singurul profesor pentru materia respectivă va continua în online, în cazul în care acesta poate să facă acest lucru”, a explicat șefa DSP.

Este posibil ca profesorul respectiv să fi stat în cancelarie cu ceilalți colegi sau să fi stat de vorbă pe hol. Însă, conform noilor definiții ale INSP, aceștia nu pot fi considerați contacți direcți.

De asemenea, Ministerul Educației a precizat pentru Ziare.com că ”nu sunt excepții pentru cadrele didactice, în cazul acestora se aplică legislația incidentă”.

Ce este contactul direct

Potrivit actualizării de către Institutul Național de Sănătate Publică a definiției contactului direct acesta este:

• Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;

• Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);

• Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);

• Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute;

• Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;

Însă, orice persoană care a purtat masca sau echipamentul de protecție corespunzător și a

respectat distanțarea fizică nu este considerată contact direct.

Mii de profesori pozitivi la începutul lunii februarie

Potrivit ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, vineri, 4 februarie 2022, la nivel național, funcționau în sistem online 163 unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate (0,91% din numărul total) și 4757 de clase/grupe (3,4% din numărul total).

Tot vineri, au fost raportați cu test pozitiv 32.210 de elevi și preșcolari (1,1% din numărul total). De asemenea, 8.290 de persoane angajate în sistemul de învățământ preuniversitar (3,07% din numărul total) figurează ca infectate cu SARS-CoV-2.

Se constată o creștere față de miercuri, 2 februarie, când s-a raportat un număr de 27.000 de elevi infectați dar și peste 7.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ. Deci era vorba de un procent de sub 1% din perspectiva copiilor şi era un procent de aproape 3% din perspectiva angajaţilor din învăţământ, conform unei declarații a ministrului Sorin Câmpeanu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, citată de Agerpres.ro.

El a mai subliniat că nu este necesară o revizuire a regulii conform căreia clasele trec în sistem online la apariţia a trei cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Ministrul a oferit exemplul Franţei, unde nu se trece în online ”nici măcar la apariţia unui număr de şapte, opt sau zece elevi infectaţi” în aceeaşi clasă.

”În România, pe baza unor considerente epidemiologice ce ţin de rata de vaccinare, ce ţin de nivelul de respectare a regulilor, ce ţin de mai mulţi factori, s-a decis că, totuşi, este o măsură necesară, cu atât mai mult cu cât definiţia unui focar se referă exact la apariţia a trei cazuri.

Deci, conform legislaţiei din România, dacă ai trei cazuri în aceeaşi clasă, pot fi asimilate unui focar şi dacă este un focar este firesc să suspendăm activitatea. Este un lucru pe care l-am agreat împreună cu Misterul Sănătăţii, se păstrează acea regulă”, a explicat ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#profesori infectati covid, #intrare scoala online, #contact direct covid, #DSP , #stiri invatamant