Se schimbă modul de predare în școli. Ce puteri noi capătă profesorii

Luni, 04 Aprilie 2022, ora 14:36
45022 citiri
Se schimbă modul de predare în școli. Ce puteri noi capătă profesorii
Profesorii vor decide singuri cum își vor structura materia Foto: Unsplash.com

Evaluarea standardizată și digitalizată anunțată recent de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pe care o vor da elevii, la început și la final de an, va aduce multe schimbări nu doar pentru elevi, ci și pentru profesori.

Cadrele didactice vor avea ocazia să își structureze materia după bunul plac, să-și stabilească un ritm propriu de predare, totul cu o singură condiție: elevii să performeze, adică să aibă cele mai bune rezultate.

Profesoara de geografie și istorie Magdalena Iacob a explicat pentru Ziare.com ce implică o astfel de schimbare.

Mai multă libertate, mai multă responsabilitate!

„Este mai multă libertate, dar și mai multă responsabilitate! Și doresc să accentuez acest lucru. E mai multă responsabilitate pe cadrul didactic. Și permanent această planificare la nivelul fiecărui copil trebuie revizuită. În fiecare minivacanță noi trebuie să ne uităm peste întreg demersul. Dar, cu toate acestea, cred că este mult mai bine așa.

Ne dă timp de gândire, de reevaluare a demersului nostru educațional, de reevaluare a poziției copilului, a competențelor pe care le-a dobândit și să vedem exact unde ne aflăm, astfel încât să putem continua personalizat, individualizat, la nivelul fiecărui copil”, a declarat pentru Ziare.com Magdalena Iacob.

Modelul nordic, un reper

Profesoara de geografie și istorie Magdalena Iacob spune că e nevoie mai mult ca oricând de o reformă în sistemul de învățământ românesc.

„Eu admir mult învățământul nordic. Aș putea fi contrazisă de cei care consideră că nu este un învățământ axat pe performanță. Să știți, însă, că este un învățământ în care nimeni nu este lăsat în urmă. Eu consider că la acel nivel trebuie să ajungem și noi.

Avem vârfuri foarte bune, competitive, dar avem și mulți copii care sunt lăsați în spate, pentru că ne concentrăm mai mult pe vârf. Haideți, să avem grijă și de acești puști. Pentru că altfel nu vom putea să ne atingem obiectivul nici în privința reducerii analfabetismului funcțional. Și copiii din ultimul cătun din vârf de munte tot ai noștri sunt”, a declarat Magdalena Iacob.

Dacă ne uităm pe statistici, într-adevăr, cifrele sunt îngrijorătoare, spun specialiștii. Analfabetismul funcțional din România a depășit, anul trecut, rata de 50%. Rata abandonului școlar este și ea de aproximativ 15%, mult peste media de aproximativ 10% a UE.

„Este necesar acest demers de regândire și reorientare către toți copiii. Am simțit acest lucru încă de la începutul pandemiei. E nevoie de implicare și responsabilitate din partea tuturor actorilor din educație. Acum, mai mult ca oricând, toată responsabilitatea cade pe cadrul didactic care va colabora mult mai bine cu părintele, cred eu”, a adăugat profesoara de geografie și istorie.

Profesoara spune că propunerea de împărțire a noului an școlar pe mai multe module, segmentate de vacanțe, este deosebit de bună. În sensul că, fiecare profesor își poate organiza materia astfel încât să atingă competențele propuse la început de an școlar. Foarte important e ca profesorul să implice și părinții în această ecuație.

„Dacă părintele și elevul discută încă de la primele întâlniri cu învățătorul de la clasă, cu educatorul, cu dirigintele și cu cei din consiliul clasei, se va putea stabili un demers educațional personalizat pentru fiecare copil în parte. Și eu cred că este mult mai bine așa.

Se implică fiecare, își asumă un rol, semnează acel contract educațional și se comporta ca și cum e o hârtie prin care își asumă responsabil un anumit demers educațional. Activitatea de la clasă va fi transparentă și vizibilă și vor putea fi atinse sarcinile asumate la început de an. Oricum, noua programă ne permitea un cuantum de 25% din ore pe care să le desfășurăm în funcție de ceea ce descoperim la clasă. Să facem pregătiri remediale sau pregătiri pentru performanță cu elevii”, a explicat Magdalena Iacob.

E nevoie mai mult ca oricând de o schimbare

„Evaluarea de la final și început de an este foarte bună, seamănă cu testele inițiale pe care le dădeam noi individualizat la clasă. Ne vor arăta de unde începem și cum finalizăm un demers de un an de zile. Le putem recomanda părinților ce demersuri să facă astfel încât copilul lor să fie mai bine pregătit, să își asume anumite carențe și să și le rezolve din mers.

Ne dorim copii performanți, dar nu trebuie să-i stresăm din prima săptămână, adică să le luam toată energia. Ei se consumă, trebuie să o luam treptat și să facem în așa fel încât să lucrăm mai mult acolo unde vedem că are copilul abilități. Elevul să fie implicat și să știe ce vrea să obțină la finalul acelui an”, a adăugat Magdalena Iacob.

Calendarul anului școlar va fi împărțit pe cinci module. Tezele vor fi eliminate și vor fi înlocuite de evaluări standardizate.

Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
ISJ Bacău a demarat verificări la Liceului Tehnologic din Răchitoasa, după ce într-o şcoală generală care aparţine de acest liceu a fost filmat un incident aparent violent în care sunt...
Doi elevi de liceu, în arest preventiv după ce au bătut pe stradă un coleg. Starea în care se află victima
Doi elevi de liceu, în arest preventiv după ce au bătut pe stradă un coleg. Starea în care se află victima
Cei doi elevi care au bătut pe stradă un coleg de la acelaşi liceu, acesta fiind transportat la spital, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, se precizează într-un comunicat de presă...
#profesori, #materie scolara, #autonomie, #elevi , #elevi