Mii de profesori în Piața Victoriei. Anunțul protestatarilor: ”Greva continuă. Guvernul nu a înțeles absolut nimic” VIDEO

Joi, 25 Mai 2023, ora 12:04
4012 citiri
Mii de profesori în Piața Victoriei. Anunțul protestatarilor: ”Greva continuă. Guvernul nu a înțeles absolut nimic” VIDEO
Sindicaliști în Piața Victoriei FOTO / Facebook Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

Mii de profesori protestează joi, 25 mai, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, în a patra zi de grevă în educație. Liderii sindicali au anunţat că, la ora 12.00, greva continuă.

"Colegii veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât, acestei oferte. Greva declanşată de noi este o grevă care nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale, este o grevă pentru demnitate, este o grevă pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţământ, este o grevă pentru respect.

Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic. Această carte reprezintă esenţa proiectului România Educată. Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României devine un conţinut lipsit de sens şi o las aici, în faţa dumneavoastră, împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată", a subliniat Marius Nistor, citat de agerpres.

Simion Hăncescu, preşedintele FSLI a declarat joi, din mijlocul protestului de la Palatul Victoria, că profesorii nu acceptă aceste bonusuri oferite de Executiv şi tot ce se întâmplă în continuare legat de examene responsabil este Guvernul.

Hăncescu a precizat că profesorii nu acceptă ”aceste bonusuri”. ”Să fie foarte clar, oamenii vor să aibă venituri care să conteze şi pentru pensie. Aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensie”, a spus el.

El a arătat că ”tot ce se întâmplă în continuare, şi anume se referă la examene, responsabil este Guvernul României”. ”Guvernul trebuie să răspundă în faţa elevilor şi a părinţilor”, a adăugat liderul FSLI.

Sunt circa 10.000 de cadre didactice în Piața Victoriei, arată g4media.ro.

Marius Nistor a spus, la rândul lui, că ”Guvernul nu a înţeles absolut nimic”.

”Nu pot veni în faţa corpulul profesoral şi să le oferi aceste aşa zise stimulente. Aveau nevoie de salarizare decentă. Nu şi-au luat niciu angajament legat de salarizare. Acea legea unitară de salarizare care va fi negociată din data de 15 iulie încolo nu oferă nicio garanţie că va fi respectat statutul celor care lucrează în sistem. Guvernanţii nu au înţeles nimic, oamenii care demonstrează în întreaga ţară demonstrează pentru că au fost jigniţi, au fost umiliţi”, a mai spus Nistor.

El a precizat că ”este o acţiune de protest pentru demnitate”.

”O să le arătăm guvernanţilor ce înseamnă să fii cadru didactic, ce înseamnă că fii angajat al sistemului şi că ne vrem o ţară în care nu acceptăm obedienţa şi umilinţa faţă de cei care conduc”, a arătat el.

Marius Nistor a arătat că ”ei ştiu care este situaţia şi trebuie să vină cu o ofertă care să fie acceptată de către colegii lui”.

”Acţiunea de protest va continua, colegii au transmis, foarte ferm, că atâta vreme cât nu va exista o soluţie corectă şi decentă nu vor renunţa la această formă de protest”, a anunţat Marius Nistor.

”Nu vorbesc despre îngheţarea anului şcolar, vom decide în momentul în care această acţiune se suspendă sau nu. În acest moment, pe baza propunerilor venite din partea Executivului, greva continuă”, a spus Nistor.

Sindicaliștii au mai afirmat că se gândesc la elevi: ”Copiii sunt alături de noi. Noi trebuie să fim un model pentru ei. Ne batem și pentru viitorul lor”.

Ei spun că protestul va continua cât ”e nevoie” și că vor lăsa în piață câte un pix pentru fiecare membru al Guvernului. ”Dacă nu aveți soluții, să vă scrieți demisia”, este mesajul sindicaliștii.

Știre inițială

La protest s-au strâns deja peste 3.500 de persoane care au adus cu ele steaguri, fluiere şi vuvuzele şi scandează lozinci. Oamenii îşi susţin revendicările şi se declară nemulţumiţi de oferta de până acum a Guvernului.

Proteste în stradă ale profesorilor au avut loc azi, 25 mai, în Buzău și Cluj, iar ieri în Iași.

Imagini de la protestul din Cluj de joi, 25 mai

Imagini de la protestul din Buzău de joi, 25 mai

Până acum, sindicaliştii au explicat că oferta Guvernului nu este suficientă pentru a se renunţa la protest.

În repetate rânduri, sindicaliştii au făcut un rezumat al acţiunilor de protest avute din anul 2021 şi până în prezent, când s-a luat decizia declanşării grevei generale

• 6 decembrie 2021 – am depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiţii ale angajaţilor din învăţământ prin care aceştia au solicitat majorarea în regim de urgenţă a salariilor;

• 20 – 22 decembrie 2021 – am pichetat sediul Guvernului României;

• 13 ianuarie 2022 – am pichetat sediul Guvernului României;

• 19 ianuarie 2022 – am organizat o grevă de avertisment de două ore;

• 25 mai 2022 – am organizat un miting de protest în Piaţa Victoriei;

• 1 februarie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;

• 21 februarie 2023 – am anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că vom declanşa greva generală;

• 29 martie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;

• 25 – 26 aprilie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;

• 10 mai 2023 – am organizat un marş de protest la care au participat peste 15.000 de angajaţi din învăţământ;

• 17 mai 2023 – am organizat o grevă de avertisment de două ore.

”După cum se poate observa, am făcut tot posibilul ca să nu ajungem la acest protest extrem. În continuare suntem deschişi la negocieri, indiferent de ziua şi ora la care suntem invitaţi”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia reamintesc care sunt revendicările:

Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;

Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;

Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;

Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grevă la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Salariații se simt "discriminați"
Grevă la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Salariații se simt "discriminați"
Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) intră joi în grevă japoneză, la nivel naţional, solicitând Guvernului demersuri urgente pentru majorarea...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#profesori, #greva, #greva profesori, #educatie, #Piata Victoriei , #greva