Profituri record declarate de giganții industriei petroliere. Creșterea prețurilor le-a generat venituri de 51 de miliarde de dolari

Duminica, 31 Iulie 2022, ora 08:00
2368 citiri
Profituri record declarate de giganții industriei petroliere. Creșterea prețurilor le-a generat venituri de 51 de miliarde de dolari
Exxon, unul dintre giganții industriei petroliere, se numără printre beneficiarii crizei FOTO Hepta

Exxon Mobil, Chevron, Shell şi TotalEnergies au obţinut în primul trimestru din 2022 venituri cumulate de 51 de miliarde de dolari, duble faţă de intervalul similar din 2021, datorită creşterii preţurilor petrolului şi gazelor naturale, transmite Reuters.

Toate cele patru companii au anunţat în ultimele luni programe de răscumpărare a acţiunilor, profitând de marjele ridicate obţinute din vânzările de petrol şi gaze.

Exxon a depăşit companiile concurente, cu un profit net de 17,9 miliarde de dolari, cu câteva miliarde de dolari mai mare decât recordul său anterior, raportat în 2012, care a fost susţinut de vânzările de active din Japonia.

A cincea mare companie producătoare de petrol, BP, va raporta rezultatele trimestriale săptămâna viitoare.

Companiile au obţinut rezultate solide ale diviziilor de producţie, ajutate de creşterea contractelor futures pentru petrolul Brent, de referinţă la nivel internaţional, care în trimestrul trecut a avut un preţ de circa 114 dolari pe baril.

Preţurile ridicate ale ţiţeiului pot reduce marjele pentru companiile petroliere integrate, deoarece suportă şi costul ţiţeiului utilizat pentru produsele rafinate. Cu toate acestea, după invadarea Ucrainei de către Rusia şi a numeroaselor închideri ale rafinăriilor din întreaga lume ca urmare a pandemiei de coronavirus, marjele de rafinare au explodat în al doilea trimestru, depăşind câştigurile la ţiţei, amplificând câştigurile.

”Rezultatele solide din trimestrul al doilea reflectă un mediu de piaţă global strâns, în care cererea s-a redresat la niveluri aproape de pre-pandemie şi oferta s-a erodat. Creşterea ofertei nu se va întâmpla peste noapte”, a declarat directorul general al Exxon, Darren Woods, într-o discuţie telefonică cu analiştii.

Rezultatele marilor companii din industria petrolului vor atrage cu siguranţă critici din partea politicienilor şi apărătorilor consumatorilor, care spun că companiile petroliere valorifică deficitul global de aprovizionare pentru a îngrăşa profiturile şi a îngrădi consumatorii.

Preşedintele american Joe Biden a declarat luna trecută că Exxon şi alţii câştigă ”mai mulţi bani decât Dumnezeu” într-un moment în care preţurile combustibililor au crescut la niveluri recordu.

La începutul acestei luni, Marea Britanie a adoptat o taxă excepţională de 25% pentru producătorii de petrol şi gaze din Marea Nordului.

Parlamentarii americani au discutat o idee similară, deşi şansele de adoptare în Congres sunt reduse.

O taxă excepţională nu oferă ”un stimulent pentru creşterea producţiei, care este cu adevărat ceea ce are nevoie lumea astăzi”, a declarat directorul financiar al Exxon, Kathryn Mikells, într-un interviu pentru Reuters.

Companiile spun că doar satisfac cererea consumatorilor şi că preţurile reflectă problemele globale de aprovizionare şi lipsa investiţiilor.

Producţia mondială de petrol a fost limitată de o revenire lentă a petrolului pe piaţă de către Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi a aliaţilor săi, inclusiv Rusia, precum şi de lipsa forţei de muncă şi a echipamentelor care împiedică o creştere mai rapidă a ofertei în locuri precum Statele Unite.

La începutul acestui an, Exxon şi-a dublat programul de răscumpărare de acţiuni, la 30 de miliarde de dolari, până în 2022 şi 2023.

Shell a declarat că va răscumpăra acţiuni de 6 miliarde de dolari în trimestrul curent, în timp ce Chevron şi-a sporit planurile anuale de răscumpărare la un interval cuprins între 10 şi 15 miliarde de dolari, în creştere de la 5 miliarde dolar la 10 miliarde dolari.

Quarterly Report - Editia 4

Angajații ANAF ar putea fi obligați să plătească amenzi. Măsuri împotriva executării silite abuzive
Angajații ANAF ar putea fi obligați să plătească amenzi. Măsuri împotriva executării silite abuzive
Funcţionarii ANAF ar putea plăti amenzi usturătoare dacă nu vor respecta termenele pentru trimiterea comunicărilor către contribuabili, conform unei iniţiative legislative depusă de...
S-a deschis în România supermarketul unde nu mai scanezi produsele la casa de marcat. Amazon a renunțat la această tehnologie, care s-a dovedit păguboasă
S-a deschis în România supermarketul unde nu mai scanezi produsele la casa de marcat. Amazon a renunțat la această tehnologie, care s-a dovedit păguboasă
O companie germană anunță deschiderea primului "magazin autonom" în România. Gigantul american Amazon Inc a implementat un sistem similar, la care a anunțat recent că renunță parțial....
#profit petrol, #venit gaze, #gaze naturale, #venit exxon , #petrol