Capcanele depozitelor pentru pensionari

Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 10:30
52324 citiri
Capcanele depozitelor pentru pensionari
Foto: Pixabay.com

Daca ai strans o bruma de bani si vrei sa o economisesti pentru zile negre, atunci ar fi bine sa stii ca nu toate bancile au produse de economisire care ajuta seniorii.

Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", ca nu orice dobanda mare la depozit este si in avantajul tau.

Din acest motiv, iti recomad, ca atunci cand ajungi la banca sa intrebi cam care va fi castigul net pe care-l vei avea la banii tai dupa un an. Sa te interesezi de comisioane, de data la care poti retrage banii cu cost zero si mai ales daca-i poti incasa pe card.

Desi bonificatiile pe depozitele pentru pensionari sunt relativ generoase, adica pot ajunge si undeva la 4% pe an, daca ai noroc, valoarea acestora este diminuata de comisioanele cu care vine produsul respectiv.

Iata un calcul simplu:

Ai o banca unde dobanda la depozit este putin peste 2% si nu are nici un comision. De aici, stii sigur ca la finalul anului, daca ai depus 1.000 de lei cu scadenta la 12 luni, stii ca vei incasa un profit brut de 20 de lei.

In schimb, mai ai o banca, unde dobanda este de 4%. In mod normal, ai inclina sa mergi acolo unde dobanda este mai mare. Numai ca majoritatea bancilor care au dobanzi mari pentru pensionari au si comisioane de administrare. Iar la un comision de administrare si de 4 lei, nu 5 lei cat este in mod normal, vei iesi pe minus.

In acest caz, la final de an vei avea un profit brut de 40 de lei, adica 1040 de lei (minus impozitul pe profit de 10%, profitul net este de 36 de lei). Daca scazi impozitul pe profit 4 lei si inca 48 de lei comisionul de administrare pe tot anul ajungi la o datorie de 52 de lei. Din cei 1040 ai tai, vei mai ramane cu 988 de lei.

Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR

Cati bani vei strange pentru facultatea copilului daca economisesti de cand se naste

De ce e bine sa-ti anunti banca atunci cand pleci in vacanta

Sfatul expertilor: cum sa investesti inteligent la bursa

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#capcane depozit pensionari, #atentie la depozite, #bani economii pensionari , #Banca