Alertă meteo: Încep ploile și vijeliile în România. Unde va ninge

Autor: Dan Stan
Duminica, 21 Aprilie 2024, ora 07:50
10439 citiri
Alertă meteo: Încep ploile și vijeliile în România. Unde va ninge
Zonă în care plouă FOTO Pixabay

După o perioadă cu vreme foarte caldă, au venit temperaturile răcoroase. Astfel, în unele zone ale țării au fost raportate fenomene meteo extreme. Nu se va încălzi foarte rapid, avertizează directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

Acum, temperaturile sunt normale pentru această perioadă, comparativ cu cele din ultimele săptămâni, când în unele zone au depășit 30 de grade Celsius.

Temperaturile din prima jumătate a lunii aprilie au fost cele mai ridicate din istoria măsurătorilor.

„Am avut o diferenţă foarte mare de temperatură. Am avut chiar 34 de grade la Bechet, 31 de grade în Capitală. Prima jumătate a lunii aprilie a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice, pentru că abaterea termică pozitivă a fost de 5 grade Celsius pentru perioada respectivă, depăşind luna aprilie 2017, atunci când abaterea a fost de 4,7 grade Celsius. Şi la acest moment ne încadrăm, chiar cu această răcire, cu 4,7 grade abatere termică pozitivă, pentru că încă vorbim de o perioadă nu foarte lungă, mai lungă a fost perioada cu temperaturi extreme foarte ridicate în care, la foarte multe staţii, în foarte multe zile, am depăşit recordurile temperaturilor maxime zilnice sau minime zilnice", a declarat Mateescu, pentru Antena 3.

Temperaturile vor scădea mai mult în următoarele zile, mai ales în jumătatea nordică a țării, dar și în Capitală. De asemenea, meteorologii se așteaptă la ploi.

„Vom vorbi în continuare de temperaturi foarte coborâte, în special în jumătatea nordică a ţării, acolo unde maximele nu vor mai depăşi 12-14 grade Celsius, cât ar trebui în mod obişnuit să înregistrăm din punctul de vedere al minimelor. Iar minimele vor fi unele foarte coborâte, mai ales în depresiuni, spre -5 sau -6 grade Celsius. Chiar şi în Capitală, o minimă de 4 grade Celsius. Chiar şi zilele de început de săptămână, luni şi marţi, acelaşi ecart al valorilor de temperaturi, după care observăm nuanţe de verde şi chiar de galben, semn că vremea va intra într-un uşor proces de încălzire, astfel încât ne vom apropia, din nou, de ceea ce înseamnă maxima unei zile de vară de 24-25 de grade Celsius.

Până atunci, însă, şi forma precipitaţiilor, mai ales la munte, la altitudini mai mari de 1.500 de metri, predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare, asociate şi cu un vânt de 70-80 de km/h indică o vreme deosebit de rece. Şi la acest moment, avem staţiuni unde înregistrăm strat de zăpadă consistent. De pildă, la Vârfu Omu, aproape 80 de centimetri, la Bâlea Lac peste 50 de centimetri, la Căliman, de asemenea, 35 de centimetri", a mai transmis Mateescu.

Până la jumătatea săptămânii viitoare vor fi ploi în zona de sud-vest a țării.

„Practic, până miercuri așteptăm episoade succesive cu ploi și cantități chiar mai însemnate de apă, peste 15-20 de litri pe metru pătrat, iar la munte, ținând cont că temperaturile se mențin coborâte, așteptăm ninsori și lapoviță la peste 1.500 metri și chiar depunerea unui strat de zăpadă mai important în Carpații Meridionali.

Şi vântul este mai intens, mai ales în zilele de marți și miercuri. Vorbim de viteze mari ale vântului, de peste 60-70 km/h prin partea de sud-vest, în sudul Banatului, Carpații Meridionali. Cu alte cuvinte, o vreme destul de capricioasă și abia de miercuri încolo vremea începe să se încălzească în partea de sud-est a țării, unde temperaturile ajung chiar la 24-25 de grade prin Muntenia, estul Munteniei și în Dobrogea.

Tendința pare a fi de încălzire în a doua jumătate a săptămânii și prin restul țării şi vom avea o vreme mai bună și sub aspectul ploilor, în sensul restrângerii acestora după ziua de joi", a mai comentat meteorologul ANM, la Antena 3.

Quarterly Report - Editia 4

Cod galben de vijelii, ploi și grindină. Zonele unde vântul va bate și cu 65 de kilometri pe oră
Cod galben de vijelii, ploi și grindină. Zonele unde vântul va bate și cu 65 de kilometri pe oră
Meteorologii anunţă cod galben de instabilitate atmosferică, până sâmbătă seară, 25 mai, în zonele montane, în Crişana şi local în Maramureş şi Transilvania. ANM a emis,...
Se schimbă vremea: Scad temperaturile și revin ploile. Zonele cele mai afectate de instabilitate
Se schimbă vremea: Scad temperaturile și revin ploile. Zonele cele mai afectate de instabilitate
Vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă, anunță meteorologii pentru ziua de duminică, 26 mai. Situația se va schimba însă de săptămâna viitoare, când revin...
#prognoza meteo, #ploi, #vijelii, #ninsori , #prognoza meteo