Cod portocaliu în București și 19 județe. Recomandările Inspectoratului pentru Situații de Urgență

Marti, 02 Aprilie 2024, ora 08:34
15522 citiri
Cod portocaliu în București și 19 județe. Recomandările Inspectoratului pentru Situații de Urgență
Vântul va avea intensificări susţinute în toată ţara, local cu viteze de 70-80 km/h FOTO ANM

O avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, care vizează 19 judeţe şi municipiul Bucureşti, a intrat în vigoare marţi dimineaţă, 2 aprilie.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în intervalul orar 8:00 - 18:00, în judeţele Satu Mare, Sălaj, Maramureş, Cluj, Alba, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Neamţ şi Botoşani, şi mai ales după-amiaza în Capitală şi în judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Brăila, dar şi în zona continentală a judeţelor Constanţa şi Tulcea, vântul va sufla cu viteze, în general, de 80-85 km/h. La altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăşi 120 km/h.

Restul teritoriului este vizat, marţi, de o avertizare Cod galben de intensificări ale vântului şi vijelii, valabilă în intervalul 8:00 - 22:00. Vântul va avea intensificări susţinute în toată ţara, cu viteze de 55...65 km/h, iar local de 70...80 km/h. Pe alocuri se vor semnala vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăşi 90...110 km/h.

La altitudini de peste 1600 m se vor semnala precipitaţii mixte, iar în Munţii Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali se vor acumula cantităţi de apă de 10...20 l/mp.

Recomandările ISUBIF

În contextul emiterii codului portocaliu de vânt, ISUBIF recomandă populației să respecte următoarele măsuri preventive:

- evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;

- sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;

- închideți ferestrele locuinţelor şi altor categorii de construcţii;

- nu atingeți stâlpii sau conductoarele de electricitate căzute la pământ.

Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
ANM anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, 24 aprilie, dar şi precipitaţii mixte la munte. De asemenea, meteorologii au emis un cod galben de precipitaţii...
Praful saharian vine peste România. Zilele în care este așteptat valul de aer încărcat cu particule
Praful saharian vine peste România. Zilele în care este așteptat valul de aer încărcat cu particule
ANM anunţă că o masă de aer încărcată cu praf saharian se va afla deasupra României marţi, 23 aprilie şi în prima partea zilei de miercuri, 24 aprilie. Depunerile de praf vor putea fi...
#prognoza meteo, #cod portocaliu, #vant puternic Bucuresti, #anm , #prognoza meteo