Programul săptămânii de lucru în Europa. Care sunt țările în care se muncește cel mai mult și pe ce loc se află România

Joi, 30 Mai 2024, ora 15:44
2689 citiri
Programul săptămânii de lucru în Europa. Care sunt țările în care se muncește cel mai mult și pe ce loc se află România
Angajat extenuat la locul de muncă FOTO /Pixabay

O analiză Eurostat arată că, la nivel european, săptămâna medie de lucru a angajaților e mai scurtă de 40 de ore. Chiar dacă se află printre primele cinci țări UE la durata unei săptămâni de muncă, nici România nu atinge această cifră.

Durata obişnuită a programului de lucru săptămânal al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani din Uniunea Europeană a fost anul trecut de 36,1 ore, în medie, arată datele publicate joi, 30 mai, de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Potrivit acestor date, există diferenţe semnificative în rândul statelor membre. Astfel cel mai mare număr de ore lucrate într-o săptămână s-a înregistrat în Grecia (39,8 ore), România (39,5 ore), Polonia (39,3 ore) şi Bulgaria (39 de ore).

La granița continentului, Turcia are o săptămână de lucru medie de 44,2 ore.

În contrast, Ţările de Jos au cea mai scurtă săptămână de lucru (32,2 ore), urmate de Austria (33,6 ore) şi Germania (34 de ore).

În 2023, activităţile economice din UE unde s-a înregistrat cea mai lungă săptămână de muncă au fost: agricultură, silvicultură şi pescuit (41,5 ore), minerit şi activităţi extractive (39,1 ore) şi construcţii (38,9 ore), iar cea mai scurtă săptămână de muncă se înregistra în activităţile în care angajatorii sunt gospodării (26,7 ore), educaţie (31,9 ore), arte, divertisment şi activităţi recreative (33 ore).

Mai au sens zilele de lucru de 8 ore? Cât timp sunt de fapt oamenii productivi: "Așa susțin majoritatea celor pe care îi întreb"
Mai au sens zilele de lucru de 8 ore? Cât timp sunt de fapt oamenii productivi: "Așa susțin majoritatea celor pe care îi întreb"
Un bărbat spune că a observat că angajații cu normă întreagă de la locul său de muncă nu muncesc de fapt 8 ore pe zi, iar cercetările îi dau dreptate. "Este normal să fii ocupat doar...
Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO
Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că renunță la candidatura pentru șefia NATO. Șeful statului și-a anulat și declarațiile anunțate cu o zi în urmă. Președintele Klaus Iohannis...
#program lucru, #saptamana munca Europa, #Eurostat statistica , #Codul Muncii
  1. Mario Iorgulescu scapă de condamnare la 13 ani de închisoare. Procesul se va rejudeca
  2. România trimite un sistem de apărare antiaeriană PATRIOT Ucrainei. Condiția pe care a pus-o țara noastră
  3. Rareș Hopincă și-a prezentat prioritățile în calitate de primar al Sectorului 2 București: transport, parcări, salubritate
  4. Braconaj de sturioni pe Dunăre. Ministrul Mediului vrea anchetă: „Trebuie să clarificăm”
  5. ”Te omor!”. Anchetă a Poliţiei Capitalei, după ce doi bărbaţi lovesc şoferul unei maşini care stă în coloană VIDEO
  6. Mai multe persoane au murit după ce au consumat alcool toxic de contrabandă. „Cei implicați au fost arestați”
  7. Dosarul ”mafiei lemnului” din Apuseni: Comisar șef de poliție, cap de listă la inculpați
  8. Un bărbat de 55 de ani a fost ucis de un taur. Unde a avut loc tragedia
  9. Turiștii pot să stea liniștiți: Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere. „Vreau să delimitez disconfortul de pericol”
  10. Un român arată ce poți cumpăra cu 5 lire dintr-un magazin din Marea Britanie. „La noi cu 28 de lei nici nu intri în supermarket” VIDEO