Cât vor mai citi copiii autori ca Delavrancea sau Slavici. "În ultimii 30 de ani s-au schimbat 30 de miniștri ai Educației”

Vineri, 19 August 2022, ora 22:10
2955 citiri
Cât vor mai citi copiii autori ca Delavrancea sau Slavici. "În ultimii 30 de ani s-au schimbat 30 de miniștri ai Educației”
Potrivit propunerilor din noua Lege a Educației, elevii care încep clasa a IX-a în anul școlar 2023-2024 vor susține Examenul de Bacalaureat diferit FOTO: Unsplash.com

Au fost anunțate mari schimbări în sistemul de învățământ românesc. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat săptămâna aceasta că Limba și Literatura Română va avea examen separat la Bacalaureatul din anul 2027 și va atinge și partea de gramatică.

Oricât de bine sună toate aceste schimbări, Marian Staș, expert în educație, spune că deocamdată nu s-a auzit nimic despre modelele curriculare, despre conținuturi și programe școlare.

Sunt necesare transformări curriculare

"Nu este un lucru rău că vom avea o altă structură de an școlar și totul va fi diferit. Însă obiecția mea principală este că acest proiect, toată această transformare, vine înainte de cel mai important proiect, mai exact, cel legat de modelele curriculare și așteptările curriculare.

Logica firească a procesului era așa: întâi să se fi definit ce se vrea de la elevi, care sunt valorile lor și cum arată școala. Adică, trebuia să se înceapă cu o viziune, cu arhitecturi curriculare, iar apoi să fie definită o structură de an școlar care să servească acelei viziuni”, a declarat pentru Ziare.com expertul Marian Staș.

Ce trebuie să conțină proiectul Legii Educației

"Demersurile sunt necesare cu o singură condiție: ca legea să ducă sistemul public din România în secolulul XXI, așa cum se cuvine. Să fie formă cu fond și nu formă fără fond”, a explicat Marian Staș.

"Elementele care trebuie să fie incluse în această lege sunt cele care să definească schimbarea de paradigmă comunistă actuală, printr-o nouă paradigmă caracterizată de descentralizare. „Vorbim despre 4 secțiuni esențiale: structura educației pe vârste, transformarea curriculară de secol XXI, reperele de proiectare pentru planurile cadru și modelul de carieră didactică”, a subliniat Marian Staș.

Noua lege trebuie adaptată așteptărilor noilor generații

Pentru Ziare.com, Anca Tîrcă, expert internațional în educație, a spus că noua Lege trebuie adaptată așteptărilor noilor generații:

"Curriculum înseamnă competențe. Multe discipline din România prevăd dezvoltarea unor competențe. Rolul profesorului la clasă este să urmărească dezvoltarea acestor competențe. Cum o face, dacă trebuie să îl integreze pe Slavici sau nu, asta e discutabil.

Sigur că un curriculum trebuie să fie adaptat așteptărilor noilor generații. De aceea trebuie revizuite, pentru a face față acestor noi vremuri.

E de dezbătut dacă ne mai interesează sau nu Ioan Slavici. Sunt totuși niște repere care trebuie atinse, studiate. La fel se vorbește dacă mai e necesar să studiem operele lui Caragiale.

În ultimii 30 de ani s-au schimbat 30 de miniștri ai Educației. Toți au promis, însă puține lucruri s-au schimbat”.

Citește și:
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a negat din nou, miercuri, 28 septembrie, acuzațiile de plagiat, arătându-se convins că acestea reprezintă un atac la adresa Legilor educaţiei, aflate...