Declarațiile de avere și interese din mai multe instituții de forță ajung la secret. Cum arată modificările la lege și reacția ANI

Miercuri, 22 Februarie 2023, ora 06:38
3391 citiri
Declarațiile de avere și interese din mai multe instituții de forță ajung la secret. Cum arată modificările la lege și reacția ANI
Senatul este prima cameră sesizată, în timp ce Camera Deputaților este forul decizional FOTO Camera Deputaților / Facebook

Comisia juridică a Senatului a adus recent o serie de modificări la regimul de depunere, evaluare și anonimizare a declarațiilor de avere și de interese din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională. Agenția Națională pentru Integritate (ANI) a criticat vehement modificările.

Pe 28 decembrie anul trecut, Senatul României a înregistrat un proiect de lege privind aprobarea unui OUG a Guvernului privind modificarea Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.

Odată cu debutul noii sesiuni parlamentare, proiectul a trecut prin mai multe comisii, în februarie 2023 a ajuns în Comisia juridică, unde a primit o serie de amendamente, criticate intens de către ANI. Practic, dacă legea va trece cu noile amendamente, declarațiile de avere ale mai multor angajați publici din instituții de forță nu vor mai fi publice ca până acum și vor fi băgate la sertar. Totodată, ANI nu ar mai avea liber să le cerceteze și ar trebui să ceară voie de la unele instituții ale statului.

Conform ANI, modificările realizate săptămâna trecută în Comisia juridică vor avea ca efect imediat introducerea unui regim special de integritate pentru "personalul din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională pentru care, potrivit statutului ori prin natura atribuţiilor de serviciu apartenenţa la aceste instituţii reprezintă informaţii clasificate ori confidenţiale/nedestinate publicităţii ori prin a căror diseminare neautorizată se pot prejudicia ordinea publică, securitatea naţională, apărarea ţării, interesele persoanelor de drept public deţinătoare, rezultatul misiunilor specifice, ori se pot dezvălui surse confidenţiale, se pot pune în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma misiunilor specifice".

Amendamentele nu precizează explicit care sunt aceste categorii de personal din cadrul instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională pentru care se aplică această excepţie. Totodată, ANI atenționează că persoanele care ar urma să facă parte din aceste categorii vor fi stabilite prin norme interne ale instituţiei, aspect ce contravine în mod grav normelor constituţionale şi de tehnică legislativă.

Principalele probleme identificate de ANI

Încălcarea principiului transparenţei în exercitarea funcţiilor publice:

 • Declaraţiile de avere şi de interese depuse de către aceste persoane nu vor mai fi publice, ci vor trebui păstrate "în locuri special amenajate, în condiţii în care să asigure confidenţialitatea";
 • Persoanele menţionate anterior ar urma să depună declaraţii de avere şi de interese strict în cadrul instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea, eliminând atribuţia persoanei responsabile de a le transmite agenţiei, cum de altfel este cazul începând cu anul 2007, astfel că ANI nu va mai putea primi şi gestiona declaraţii pentru aceste categorii de persoane. Mai mult, începând cu anul 2022 declaraţiile de avere şi de interese se depun exclusiv prin intermediul platformei e-DAI.
 • Ingerinţe în activitatea de evaluare şi încălcarea independenţei operaţionale:

 • Declaraţiile de avere şi de interese ale persoanelor vizate de amendamente vor putea fi accesate de inspectori de integritate special desemnaţi şi doar la sediul instituţiei din care face parte persoana evaluată;
 • Pentru a desfăşura activităţi de evaluare specifice privind incompatibilităţi, conflicte de interese sau averi nejustificate, inspectorul ANI trebuie să solicite unei alte entităţi aprobări suplimentare pentru a accesa aceste declaraţii şi să se deplaseze la sediul acesteia pentru a le putea vizualiza;
 • * Interacţiunea inspectorilor ANI cu persoana evaluată se va realiza prin intermediul unor persoane anume desemnate de către instituţia în care îşi desfăşoară activitatea persoana evaluată;
 • În cazul în care agenţia constată un incident de integritate, în vederea comunicării rapoartelor de evaluare, inspectorul de integritate trebuie să solicite instituţiei din care face parte persoana evaluată "deanonimizarea" declaraţiilor de avere şi de interese.
 • Conform ANI, această „deanonimizare” se realizează, potrivit amendamentelor, în termen de cel mult 3 luni de la data solicitării ANI.

  Astfel, noile amendamente creează obligaţia ANI de a transmite rapoartele de evaluare în primă fază către conducătorul instituţiei din care face parte persoana evaluată, urmând ca ulterior să trimită raportul de evaluare şi instituţiilor cu competenţe în controlul respectării legislaţiei, fiscale, penale, disciplinare.

 • Adoptarea acestor amendamente ar duce la afectarea şi întârzierea activităţii de evaluare în cele peste 380 de dosare aflate în prezent pe rolul agenţiei şi a altor câteva zeci aflate pe rolul instanţelor de judecată, dosare care vizează persoane care ar putea face parte din categoriile invocate în amendamentele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări.
 • Încălcarea principiului repartizării aleatorii a dosarelor - activitatea de evaluare a averii, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor se va realiza de către inspectori de integritate anume desemnaţi, aspect ce va crea un profund caracter de subiectivitate şi o lipsă de imparţialitate în ceea ce priveşte repartizarea sesizărilor.

  Pentru persoanele vizate de aceste modificări legislative, ANI anunţă că a identificat până, în prezent, peste 800 de incidente de integritate constând în incompatibilităţi, conflicte de interese în materie administrativă, averi nejustificate cu o valoare totală de aproximativ 20,2 milioane lei, sesizarea organelor de urmărire penală pentru nedeclarare venituri din jocuri de noroc în valoare de peste 900.000 lei, precum şi cazuri de nedepunere a declaraţiilor de avere şi de interese.

  #proiect de lege, #declaratii de avere, #ani, #declaratii de avere la secret , #parlament