Proiectul modificării pensiilor speciale intră în Senat. Ce schimbări urmăresc inițiatorii

Duminica, 26 Martie 2023, ora 18:03
5354 citiri
Proiectul modificării pensiilor speciale intră în Senat. Ce schimbări urmăresc inițiatorii
Senatul României FOTO Hepta

Comisiile juridică şi de muncă ale Senatului vor dezbate luni, 27 martie, pentru raport, proiectul de lege al guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, potrivit ordinii de zi ale celor două comisii publicate pe site-ul instituţiei.

Proiectul de lege al Guvernului României vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, jalon inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Modificările propuse de Guvern vizează calculul pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut, stagiul de contributivitate minim fiind similar celui aplicat în sistemul public de pensii.

"Nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească veniturile obţinute în perioada activă, (...) pensiile de serviciu urmând să fie calculate în funcţie de contributivitate", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Termenul de adoptare tacită în Senat se împlineşte pe 31 martie.

Preşedintele Klaus Iohannis declara joi că proiectul de lege referitor la pensii trebuie să vizeze un sistem de pensii corect, echitabil şi sustenabil.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, consideră că România nu pierde niciun euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar legea privind reforma pensiilor speciale trebuie să fie făcută ţinând cont de realităţile din acest moment.

#proiect pensii speciale, #modificari pensii speciale, #comisii senat , #pensii speciale
Comentarii