I s-a promis că va lucra într-o fabrică de ciocolată, dar a ajuns să se prostitueze în Anglia. Coșmarul trait de o tânără româncă de doar 18 ani

Autor: N.G.
Marti, 01 Februarie 2022, ora 03:29
10964 citiri
I s-a promis că va lucra într-o fabrică de ciocolată, dar a ajuns să se prostitueze în Anglia. Coșmarul trait de o tânără româncă de doar 18 ani
Tânăra a fost obligată se se prostitueze timp de aproape trei luni. Foto Pixabay

Toate statisticile naționale și internaționale susțin că România este principalul furnizor de ”carne vie” în Europa. Cu alte cuvinte, cele mai multe femei care se prostituează sau sunt forțate să se prostitueze în vestul Europei provin în special din țara noastră.

Există veritabile rețele de traficanți care obțin venituri de milioane de euro în fiecare an. Există, însă, și infracțiuni săvârșite la scară mică, de persoane care conving sau amăgesc o persoană sau două să meargă într-o țară din vest pentru o viață mai bună, după care o obligă să se prostitueze.

Aceasta este și coșmarul trăit de o tânără de doar 18 ani din orașul Ocna Mureș, județul Alba. I s-a promis că va lucra într-o fabrică de ciocolată în Anglia, dar a ajuns să ofere servicii sexuale în schimbul a 30 sau 40 de lire.

Tânăra a avut noroc pentru că întreaga poveste nu a durat decât câtve luni, iar la revenirea în țară a fost anunțată poliția. Trei persoane, o femeie și doi bărbați, au fost condamnați la închisoare, două dintre acestea primind pedeapsă în regim de detenție.

Păcălită prin metoda lover boy

Procurorii DIICOT Alba Iulia au reținut în rechizitoriu faptul că Munteanu Liviuța Mirela, Munteanu Bogdan Maricel și Zilai Francisc Sebastian au fost implicați, în perioada decembrie 2020 – martie 2021, în activități specifice de trafic de persoane. Au efectuat acte de recrutare, transport, adăpostire, față de o tânără care în prezent are aproape 20 de ani, domiciliată în comuna Noșlac, în scopul exploatării acesteia prin obligarea la practicarea prostituției.

Faptele au fost comise prin constrângere morală, inducere în eroare și profitând de vădita stare de vulnerabilitate a tinerei, aceasta fiind exploatată sexual în Marea Britanie.

”Recrutarea persoanei vătămate s-a făcut începând cu sfârșitul lunii decembrie 2020, prin intermediul rețelelor de socializare (Facebook) de către inc. Zilai prin metoda lover boy, acesta spunându-i fetei că o iubește, că se va căsătorii cu ea, cerându-i să meargă cu el și familia lui în Anglia, cu promisiunea găsirii unui loc de muncă la o fabrică de ciocolată”, se precizează în rechizitoriu.

Acceptul tinerei a fost determinat de mai mulți factori obiectivi și subiectivi, explicați pe larg în raportul de expertiză psihologică efectuat în cauză, între care cel mai important a fost lipsită de experiență de viață a acesteia, având în vedere că abia ieșise din perioada minorității, având la acel moment 18 ani și 10 luni.

Astfel, în 15 ianuarie 2021, tânăra a plecat înspre Anglia împreună cu inculpații, cu un autocar. Biletul de transport a fost plătit de inculpați, rezervarea fiind efectuată telefonic. Cei patru au ajuns în Anglia în 17 ianuarie, la Birmingham. De aici aceștia s-au deplasat până în Wolverhampton, unde Munteanu Bogdan Maricel avea închiriată (cel puțin din luna octombrie 2019) o locuință. Victima a fost cazată în casa respectivă, locuind aici împreună cu inculpații până la data de 5 martie 2021, când au plecat înspre România.

Acceptarea - singura soluție de supraviețuire

Odată ajunsă în Anglia, cei trei inculpați i-au spus fetei, că va trebui să practice prostituția în folosul lor, iar în caz contrar o vor scoate afară din casă. De frică că va rămâne singură în Anglia, fără a cunoaște limba sau a avea cunoștințe prin zonă, fără a avea posibilități materiale și având un intelect liminar, persoana vătămată a fost de acord cu acest lucru (conform raportului de expertiză psihologică a văzut acceptarea ca fiind singura soluție de supraviețuire în acel mediu). A fost exploatată sexual în Anglia începând cu data de 18.01.2021, prin obligarea la practicarea prostituției. Persoanei vătămată i se luau toți banii obținuți din prostituție. Relațiile cu clienții se consumau în principal în casa în care locuia cu inculpații. În aceeași casă practica prostituția și Munteanu Liviuța Mirela”, se mai susține în ancheta DIICOT Alba Iulia.

În perioada în care s-a aflat în Anglia, tânăra era supravegheată permanent de cei trei. I s-a luat cartela telefonică de România și i s-a dat o cartelă telefonică de Anglia, pe care i s-au salvat doar numerele lor. Din locuința unde a fost cazată, tânăra a putut comunica pe telefonul respectiv, prin internet pe messenger (de regulă pe live, dar și mesaje scrise) cu mama ei (care se afla în Spania), cu bunica în țară, alte persoane, comunicările fiindu-i însă supravegheate de către inculpați, motiv pentru care nu a putu relata cee ace se întâmpla în realitate.

Cei patru au plecat din Anglia, pentru a reveni în România, în data de 5 martie 2021. Întoarcerea în țară ar fi fost determinată în principal de anumite probleme de sănătate avute de părinții lui Munteanu Liviuța Mirela. Pe drumul de întoarcere tânăra a fost avertizată să nu reclame la poliție ce s-a întâmplat în Anglia, fiind amenințată în caz contrar cu acte de violență. Imediat ce a ajuns acasă, la familia bunicii, în 8 martie 2021, aceasta a relatat ce i s-a întâmplat în Anglia, fiind sesizată poliția.

Dosarul penal a parcurs prima etapă de judecată. Pe 27 ianuarie 2022, Tribunalul Alba a pronunțat prima hotărâre. Munteanu Liviuța Mirela (39 ani) a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare. Munteanu Bogdan Maricel (41 ani) a primit 3 ani și 6 luni în regim de detenție, iar Zilai Francisc Sebastian (20 ani) a fost condamnat la 3 ani cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de 3 ani. Cei trei, în solidar, trebuie să în plătească tinerei daune morale în valoare de 5.000 de euro.

Eveniment Quarterly Report

Surprize mari în Anglia. Echipele din Manchester, pedepsite în Premier League
Surprize mari în Anglia. Echipele din Manchester, pedepsite în Premier League
Echipa campioană a Angliei şi a Europei, Manchester City a pierdut sâmbătă, în deplasare, scor 1-2, meciul cu gruparea Wolverhampton, în etapa a şaptea din Premier League. E prima...
Un bărbat de 60 de ani, arestat în Anglia, după ce a tăiat un arbore legendar. Scene din "Robin Hood: Prince of Thieves" au fost filmate aici
Un bărbat de 60 de ani, arestat în Anglia, după ce a tăiat un arbore legendar. Scene din "Robin Hood: Prince of Thieves" au fost filmate aici
Un bărbat în vârstă de peste 60 de ani a fost arestat vineri seară în cadrul anchetei privind doborârea unuia dintre cei mai celebri copaci din Regatul Unit, a anunţat poliţia locală,...
#prostitutie, #anglia, #lover boy, #obligare, #tanara, #proxeneti, #inchisoare , #justitie