Concluziile autorităților după incidentele de la protestul AUR: ”Se impune întărirea securităţii Parlamentului”

Joi, 27 Ianuarie 2022, ora 18:42
2214 citiri
Concluziile autorităților după incidentele de la protestul AUR: ”Se impune întărirea securităţii Parlamentului”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat joi, 27 ianuarie, concluziile raportului făcut de Corpul de Control după incidentele de la protestul AUR, când manifestanții au intrat în curtea Parlamentului.

Ministrul a precizat că raportul evidenţiază ”trei direcţii de acţiune.”

Prima dintre aceste direcţii se referă la transmiterea constatărilor, documentelor şi concluziilor Corpului de control către Parchetul Militar pentru continuarea cercetărilor şi dispunerea măsurilor ce se impun.

”Jandarmeria Română a colaborat în permanenţă cu instituţiile abilitate să cerceteze astfel de fapte şi va răspunde de fiecare dată transparent solicitărilor venite în acest sens. Fac menţiunea că acest raport are un număr semnificativ de anexe clasificate, aceste anexe au fost trimise în integralitate alături de raport către Parchetul Militar care desfăşoară o anchetă acolo”, a precizat Lucian Bode.

Acesta a explicat că a doua direcţie se referă la întărirea securităţii Palatului Parlamentului.

”Se impune o reanalizare, împreună cu beneficiarul, a măsurilor pentru întărirea securităţii Palatului Parlamentului. În acest sens, deja au fost iniţiate demersurile pentru analiza în comun de către structurile implicate în asigurarea securităţii Palatului Parlamentului a măsurilor ce se impun pentru îmbunătăţirea sistemului tehnic de securitate, optimizarea măsurilor de securitate şi actualizarea procedurilor. Acest gen de abordare pro-activă defineşte acţiunile Jandarmeriei Române care este deschisă să asigure în continuare sprijinul necesar beneficiarilor de pază cu efective de jandarmi”, a adăugat ministrul.

De asemenea, acesta a vorbit despre ”elaborarea unui plan de măsuri la nivelul Direcţiei Generale a Jandarmeriei Municipiului Bucureşti care să vizeze o analiză a modului de documentare, planificare, organizare şi desfăşurare a misiunilor de asigurare a ordinii publice, în special a celor în care se acţionează în sistem integrat”.

”Orice disfuncţionalitate de natură tactică trebuie temeinică analizată şi rapid remediată. Persistenţa lor, indiferent de zona în care se manifestă, vulnerabilizează instituţiile şi slăbeşte încrederea cetăţenilor în autoritatea statului”, a mai afirmat ministrul de Interne.

În 21 decembrie, un protest faţă de impunerea certificatului verde la locul de muncă a degenerat în acte de violenţă. Aproximativ 300 de persoane au pătruns în curtea Palatului Parlamentului, după ce o încuietoare de la o poartă a cedat, ulterior fiind deschise mai multe anchete.

Citeste si:
Se împart funcții în PNL. Pentru ce poziții candidează Lucian Bode și Virgil Popescu
Se împart funcții în PNL. Pentru ce poziții candidează Lucian Bode și Virgil Popescu
Conducerea PNL se reuneşte vineri, 27 mai, într-o nouă şedinţă, la Consiliului Naţional, după Liga Aleşilor Locali de joi. În cadrul şedinţei vor fi aleşi secretarul general al...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....