Manifestația violentă AUR, un precedent periculos. Analist: ”E doar începutul. Protestul care degenerează va fi o armă folosită des”

Joi, 11 Mai 2023, ora 21:30
3887 citiri
Manifestația violentă AUR, un precedent periculos. Analist: ”E doar începutul. Protestul care degenerează va fi o armă folosită des”
George Simion, liderul AUR, în timp ce își face o poză alături de participanții la un protest FOTO Hepta

Protestul simpatizanților AUR de miercuri, 10 mai, din fața Parlamentului, s-a lăsat cu violențe, amenzi și dosare penale. Manifestația a avut la bază o dezinformare rostogolită în jurul legii prevenirii separării copilului de familie.

Un dosar penal a fost deschis pentru colaboratoarea AUR care a fost depistată cu gloanțe și alte două în urma incidentelor violente în care au fost implicați deputații Ludovic Orban și Csoma Botond. De asemenea, jandarmii au dat 45 de amenzi, în valoare totală de 50.700 lei.

Protestatarii au susținut că, prin demers, ”apără copiii României”, asta după ce au circulat teorii conspiraționiste în jurul legii menționate, cum ar fi că cei mici vor fi ”furați” din familiile defavorizate și ”dați străinilor cu bani”. Toate acestea în condițiile în care legea vine în ajutorul acestor familii și previne separarea copiilor, oferind sprijin.

Gabriela Firea, ministra Familiei, a venit cu lămuriri în urma demersului AUR: ”NIMENI nu va lua copiii românilor și nici nu-i va înscrie în baze de date pentru a-i scoate din țară!!! Adopțiile internaționale sunt interzise de 22 de ani în România. (...) Nu există NICIUN CUVÂNT în această lege care să facă referire la luarea copiilor din familii. În plus, parlamentarii AUR au votat în unanimitate această lege în Comisii și au pornit scandalul, parcă la un semn, când proiectul a ajuns la vot în plen. Dezbaterile s-au transformat în circ, am fost amenințați, blestemați, iar colegii mei atacați fizic. Inacceptabil într-o societate democratică. (...) Repet, nu sunt luați copiii din familiile sărace, nu exportăm copiii, nu înscriem copiii în baze de date pentru adopții internaționale”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Latura emoțională, exploatată

Consultantul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com că AUR a realizat potențialul unui astfel de subiect pe care l-a exploatat prin prisma componentei sale emoționale, fiind vorba despre copii.

”AUR și-a dat seama că subiectul are un potențial important în raport cu baza sa de votanți pentru că este unul emoțional, care poate fi comunicat simplu, chiar dacă departe de adevăr, are capacitatea, pe fondul unor credințe preexistente, să ridice tensiunea propriilor fani. Escaladarea subiectului în ceea ce privește această lege îmi arată că fac un obiectiv din asta. Ori au ceva date, au testat pe termen scurt care e reacția propriului public vizavi de subiect, ori acționează instinctiv și cred că subiectul, dată fiind emoționalitatea sa fiind vorba de copii, e un bun mijloc pentru ei de mobilizare”, explică Adrian Zăbavă.

Arma pe care AUR o va folosi până în 2024

Adrian Zăbavă susține că manifestația de ieri ”este doar începutul” și că AUR va continua să folosească această ”armă”, a protestelor ce pot degenera, până în 2024, la momentul votului.

”Ceea ce s-a întâmplat ieri e doar începutul. Protestul care degenerează va fi o armă des folosită de AUR pe mai departe, până în anul 2024, pentru că principalul lor obiectiv e ca tensiunea socială în rândul publicului pe care îl vizează să crească atât de mult încât să ajungă într-un punct culminant la momentul 2024, când vine votul. Speră să capitalizeze pe acea frustrare socială. În consecință, AUR se va folosi de orice motiv sau subiect care se poate transforma într-un protest și care poate chiar degenera.

E mai greu să degenereze un protest ca cel din 6 mai, când a fost vorba de un cumul de teme: era vorba de participațiile statului în anumite firme, de vândut țara, de privatizat, la pachet cu altele, deci un protest generalizat, care nu avea neapărat emoționalitatea subiectului. Acum, când și-au dat seama că legea din parlament cu copiii are potențial mai mare, au încercat să capitalizeze și mai mult”, mai spune consultantul politic.

Planul AUR - poziționarea în rolul de paznic al societății

Adrian Zăbavă arată că ar trebui să ne așteptăm ca acest gen de manifestații să se repete, dat fiind că AUR vrea să se poziționeze ”în rolul de paznic al societății”.

”Să ne așteptăm la proteste din ce în ce mai multe, la încercarea de a crește artificial pe agendă niște subiecte pe care ei le simt potrivite, cum ar fi orașul de 15 minute, care fără intervenția AUR nu ar fi ajuns pe agenda publică atât de sus. Asta va încerca AUR să facă, să se prezinte drept paznicul societății, paznicul românilor față de relele pe care actualii guvernanți vor să le facă. Și nu doar ei, nu doar actualii guvernanți sunt răul identificat de AUR. AUR identifică răul și în străini, în Uniunea Europeană, în instituțiile europene și multe altele.

Deci să ne așteptăm la proteste, la o creștere a violenței în limbaj și acțiune politică, și la aducerea pe agendă a unor subiecte de acest tip pe care să le împacheteze drept niște acțiuni extrem de dăunătoare societății, ei prezentându-se în rolul de apărători. Peste câteva luni vom vedea în sondaje dacă acțiunea politică va aduce schimbări în rezultatele AUR. Înclin să cred că vor rămâne tot la același nivel, însă această violență, dacă va continua, și înclin să cred că da, le va limita potențialul de creștere”, concluzionează consultantul politic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că este probabil să extindă avertizarea cu privire la siropul de tuse pediatric Benylin, produs de Johnson & Johnson dintr-un lot descoperit în...
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
Postul Paștelui este cel mai aprig și mai lung de peste an. Puțini știu însă că postul nu este pentru toată lumea, iar anumite persoane nu trebuie să țină post deoarece le poate face...
#protest aur, #George Simion, #violenta, #copii , #AUR