Parisul, blocat de peste 500 de tractoare. Proteste de amploare ale agricultorilor VIDEO

Miercuri, 08 Februarie 2023, ora 13:02
2373 citiri
Parisul, blocat de peste 500 de tractoare. Proteste de amploare ale agricultorilor VIDEO
Tractoare în drum spre Paris FOTO Captură Video Twitter/ @France3Paris

Cel puţin 500 de tractoare şi aproximativ 2.000 de agricultori se îndreptau miercuri către Paris, către Esplanade des Invalides, în cadrul unei manifestaţii împotriva interzicerii neonicotinoizilor în cultivarea sfeclei de zahăr, anunţă în comunicate separate Federaţia Sindicatelor Exploatanţilor Agricoli (FNSEA) şi Prefectura parisului, relatează Le Figaro.

Numeroase sindicate şi asociaţii de agricultori, între care Uniunea Nţaională franceză a Producătorilor de cartofi (UNPT), Asociaţia Generală a Producătorilor de Grâu şi alte Cereale (AGPB) şi Asocialia Producătorilor de Porumb (AGPM), au răspuns apelului la protest.

Convoaie au sosit pe autostrăzile A13, A10, A6 şi A4 au ajuns miercuri dimineaţa la Porte de Versailles.

Un pic mai devreme, ambuteiaje însumau 354 de kilometri în Île-de-France, un nivel ”excepţional la această oră”, potrivit site-ului Sytadin.

Ele urmau să ajungă pe Esplanada Invalizilor, pe traseul rue de Vaugirard, bulevardul Pasteur, bulevardul Suffren şi bulevardul Motte-Picquet.

Prefectura de Poliţie a Parisului se aştepta la o circfulaţie rutieră ”foarte perturbată într-un permiteru larg” al bulevardului de la periferie în arondismentele VII şi XV.

Agricultorii urmează să se disperseze miercuri seara către periferie, la quai d'Issy.

”Automobiliştilor li se recomandă puternic să ocolească larg acest sector”, avertizează autorităţile.

Guvernul francez a decis la 23 ianuarie să renunţe la autorizarea unor insecnticide neonicotinoide în cultivarea sfeclei de zahăr, în urma unei hotărâri a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) care stabileşte că orice derogare este ilegală.

Aceste substanţe toxice pentru albine - interzise din 2018 - beneficiau în Franţa de o derogare de doi ani, care a permis aplicarea lor preventivă pe sămânţa sfeclei de zahăr, pentru a o proteja de îngălbenire, o boală virală care ameninţă randamentul.

Subiectul neonicotinoizilor este ”partea de la suprafaţă a aisbergului”, declară AFP preşedintele FNSEA în Marele Bazin parizian Damien Greffin, un agricultor din Essonne, care evocă interzicerea insecticidului phosmet, care ”compromite” cultivarea cireşelor, sau a unui erbicid al andivelor.

El denunţă un ”măcel al filierelor agricole, unele după altele (...). În acest ritm, agrocultura franceză va dispărea”.

El subliniază că nu face ”apologia produselor fitosanitare”, dar că este în favoarea unei reintroduceri a neonicotinoizilor ”atât timp cât nu avem alte soluţii”.

FNSEA subliniază că în joc este ”suveranitatea alimentară”, ”afişată ca prioritate guvernamentală”.

Sindicatul cere Guvernului ”să treacă de la vorbe la fapte”.

Aceste proteste au loc la o zi după a cea de a treia zi de mobilizare împotriva reformei pensionării, al cărei proiect se află în prezent în examinare în Parlament.

Tot miercuri au fost anunţate perturbări în transportul feroviar în Île-de-France, după ce SNCF a anunţat o perturbare a traficului feroviar regional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Angajații Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) protestează public faţă de decizia politicienilor de majorare a numărului membrilor Colegiului, în contextul...
Discuții intense pentru visul Simonei Halep: ”Pe mai multe canale”
Discuții intense pentru visul Simonei Halep: ”Pe mai multe canale”
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat, joi, că şansele jucătoarei de tenis Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice de la Paris...
#protest, #tractoare, #Paris, #agricultori , #stiri internationale