Cum au distrus politicienii și ”căpușele” industria de armament de la Cugir. Oamenii plătiți cu salariul minim pe economie se revoltă de patru zile

Autor: N.G.
Miercuri, 16 Februarie 2022, ora 04:11
5115 citiri
Cum au distrus politicienii și ”căpușele” industria de armament de la Cugir. Oamenii plătiți cu salariul minim pe economie se revoltă de patru zile

Un protest nebăgat în seamă de autorități se derulează de patru zile în orașul Cugir din județul Alba. Muncitorii de la cele două fabrici de armament nu mai lucrează de vineri, 11 februarie.

Reprezentanții Ministerului Economiei și cei ai Guvernului se fac că nu văd situația dificilă a societăților de stat din Cugir, care se răsfrânge inevitabil și asupra salariaților. La Uzina Mecanică și Fabrica de Arme lucrează circa 2.000 de persoane. Aici se produce armament (pistoale, mitraliere, puști de vânătoare) și muniție de calibre NATO.

Protestele au avut loc şi într-o perioadă în care liderii PNL şi PSD negociază intens împărţirea funcţiilor de conducere a celor două societăţi. În prezent, PNL deţine ambele posturi de director general. Timp de 30 de ani aceste funcții s-au ocupat exclusiv politic, în funcție de partidul care s-a aflat la putere.

La această situație s-au adăugat și celebrele ”căpușe” care au beneficiat de pe urma exportului de arme și muniție. Zeci de ani, contractele de vânzare de la fabricile din Cugir s-au derulat prin intermediul unor firme la care erau acționari politicieni și chiar rude ale unor șefi sau sindicaliști din cadrul celor două societăți.

Uzina Mecanică Cugir. Foto Facebook

Marți, 15 februarie, sute de oameni au mărșăluit prin oraș. Oamenii spun că vor continua protestele până le vor fi rezolvate solicitările. Acţiunile de protest s-au desfăşurat fără ca cineva din administraţia judeţeană sau de la nivelul guvernului să exprime un punct de vedere sau să dorească se se întâlnească cu oamenii.

Neglijați de autorități

Angajaţii de la fabricile din Cugir sunt neglijaţi intenţionat de autorităţi, care lasă responsabilitatea negocierilor exclusiv la nivelul conducerii celor două companii de stat. Prezent marţi la Cugir, Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică, le-a spus muncitorilor că o delegaţie a muncitorilor trebuie să meargă la Bucureşti, la Ministerul Economiei.

Bucuroiu a declarat că în cursul dimineții a avut o convorbire cu ministrul Economiei, Florin Spătaru, care s-ar fi declarat de acord să aibă o întâlnire la București cu o delegație a angajaților de la cele două fabrici din Cugir.

Protestele sunt supravegheate de jandarmi

Luni, la Uzina Mecanică au avut loc discuţii cu membrii consiliului de administraţie, care au propus doar o majorare cu 6,5% a salarilor. Oamenii doresc o creştere cu 30%. Singura cerere care a fost rezolvată de către conducere sunt voucherele de vacanţă care vor fi date angajaţilor până la sfârşitul lunii martie. De asemenea, s-a promis îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Conducerea societăţii le-a cerut protestatarilor o perioadă de suspendare a protestului, până în 25 februarie 2022, dar muncitorii nu vor să renunțe până ce nu le vor fi majorate semnificativ veniturile.

Salariul minim pe economie

Un muncitor de la Cugir, chiar și cu zeci de ani de muncă, câștigă mai puțin de 1.800 de lei pe lună, bani în mână. Există însă și salarii mici, de fapt majoritatea sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

Pe lângă majorarea salariilor cu 30%, celelalte doleanţe se referă la acordarea sporurilor de toxicitate şi condiţii grele; voucherele de vacanţă să fie acordate în luna martie; acordarea unei mese calde şi asigurări medicale plătite de către angajator. Oamenii mai doresc să li se recunoască condiţiile speciale de muncă, începând cu anul 2001.

Uzina Mecanică Cugir (1.050 angajați) a avut în 2020 un an financiar foarte prost, cu pierderi de 7,7 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 71 de milioane de lei. La Fabrica de Arme (850 de angajați) pierderea a fost de 7,4 milioane de lei, în condițiile unei cifre de afaceri de puțin peste 41 de milioane. Cifrele contabile ale anului 2021 nu eu fost făcute publice, dar situația ”explozivă” din prezent arată că au fost la fel de negative.

Fabrica de Arme Cugir produce pentru piaţa civilă, americană îndeosebi, arme semiautomate, destinate vânătorii şi tirului sportiv. Pe segmentul militar se produc mitraliere AKM. Uzina Mecanică Cugir fabrică muniție tip NATO, pistoale, mitraliere, tunuri de bord și încărcătoare.

Citeste si:
Protest la Tarom. Sindicaliștii amenință că pe 23 august "nu va decola niciun al companiei între orele 4.00-7.00"
Protest la Tarom. Sindicaliștii amenință că pe 23 august "nu va decola niciun al companiei între orele 4.00-7.00"
Sindicatul Unit TAROM a demarat acţiunea de strângere de semnături în vederea declanşării Conflictului colectiv de muncă la TAROM, cerinţă transmisă deja către angajator prin consemnarea...
Polițiștii din penitenciare anunţă proteste, din cauza felului în care Guvernul a aplicat legea salarizării
Polițiștii din penitenciare anunţă proteste, din cauza felului în care Guvernul a aplicat legea salarizării
Sindicatul Poliţiştilor Europeni (EUROPOL) împreună cu sindicatul Poliţiştilor de Penitenciare va protesta, începând de miercuri, în faţa Ministerului Muncii pentru susţinerea aplicării...