Angajații Loteriei Române ies în stradă și vor picheta Ministerul Finanțelor, din cauză că vor avea veniturile diminuate

Marti, 05 Martie 2024, ora 08:09
1473 citiri
Angajații Loteriei Române ies în stradă și vor picheta Ministerul Finanțelor, din cauză că vor avea veniturile diminuate
Sediul Ministerului Finanțelor va fi pichetat de marți până vineri FOTO Ministerul Finanțelor/Facebook

Salariaţii din cadrul Loteriei Române au programate proteste, începând de marţi şi până vineri, la sediul Ministerului Finanţelor, nemulţumiţi de faptul că Loteria Română nu a fost exceptată de la prevederile Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

Ei susţin că aplicarea acestui act normativ duce, prin impozitarea tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă, la diminuarea cu peste 10% a veniturilor lor. Potrivit calendarului anunţat de Sindicatul Naţional Loteria Română, protestele organizate de angajaţii Loteriei Române vor avea loc începând de marţi, până vineri, între orele 10:00 şo 12:00, la sediul Ministerului Finanţelor Publice.

Motivul protestelor îl reprezintă ”tergiversarea nejustificată a adoptării Memorandumului de excludere a Loteriei Române de la prevederile Legii 296/2023”, susţine sindicatul care reuneşte aproape 80% dintre angajaţii Loteriei Române.

”Din punct de vedere sindical, s-au făcut toate eforturile necesare exceptării Loteriei Române de la prevederile Legii 296/2023, lege prin care sunt diminuate drepturi ale salariaţilor, negociate şi stabilite prin contractul colectiv de muncă. Astfel, ca efect al acestei legi şi al măsurilor de taxare suplimentară a tichetelor de masă şi voucherelor de vacanţă, veniturile salariaţilor se diminuează cu peste 10%. Adăugând efectul inflaţiei asupra salariilor, rezultă o diminuare a veniturilor reale nete cu aproximativ 20%. Menţionăm că majoritatea salariaţilor CNLR sunt încadraţi aproape de salariul minim naţional”, arată sindicatul din cadrul Loteriei Române.

Organizaţia sindicală precizează că, ”în condiţiile evidentei degradări a veniturilor membrilor săi”, a făcut mai multe demersuri pentru apărarea drepturilor acestora, însă fără rezultat.

”De la apariţia legii 296/2023 şi până în prezent au fost făcute nenumărate demersuri către conducerea unităţii, către Ministerul Economiei – for tutelar, Ministerul Finanţelor şi chiar către d-nul Prim-Ministru, Marcel Ciolacu, fără a primi până în prezent niciun răspuns concret, decât asigurarea d-lui Ministru al Economiei Antreprenoriatului şi Turismului, dl. Ştefan-Radu Oprea care, prin semnătură proprie, ne-a comunicat prin adresa 1798/16.02.2024 că, «prin reorganizarea companiei (hotărâtă să intre in vigoare la 01.04.2024) nu va fi diminuat niciun drept al salariaţilor cuprins în Contractul Colectiv de Muncă, în vigoare». Această situaţie este flagrant contrazisă de proiectul Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al CNLR-SA/2024. Din informaţiile obţinute neoficial, deşi, conform legii, Sindicatul reprezentativ avea tot dreptul să le obţină în mod oficial, compania având obligaţia consultării şi informării, bugetul cuprinde o diminuare de 50% a valorii tichetelor de masă şi a valorii voucherelor de vacanţă”, precizează Sindicatul Naţional Loteria Română.

Potrivit acestuia, ”în lipsa unor măsuri imediate şi concrete de modificare” se recurge la proteste, angajaţii Loteriei fiind dispuşi să parcurgă formele de protest până la greva generală pentru a-şi apăra drepturile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Protest în Piața Victoriei față de modul în care se judecă accidentului de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri
Protest în Piața Victoriei față de modul în care se judecă accidentului de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri
Zeci de persoane şi-au anunţat participarea la un protest programat sâmbătă, începând cu ora 19:00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Organizatorii sunt nemulţumiţi de modul în care...
Românii care folosesc dispozitive pentru a lăsa impresia că lucrează: "Șefilor li se pare acum că sunt mult mai implicat"
Românii care folosesc dispozitive pentru a lăsa impresia că lucrează: "Șefilor li se pare acum că sunt mult mai implicat"
Unii angajatori nu sunt de acord cu lucrul de acasă deoarece au suspiciuni că angajații au mai multe locuri de muncă sau nu muncesc suficient. Unele persoane sunt mai eficiente decât altele...
#protest, #angajati, #Ministerul Finantelor, #Loteria Romana, #venituri , #loto